Роман Григоришин: «Я відчув на собі тиск влади – силовий і правовий!»

07 жовтня 2012, 16:23
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
1069
Роман Григоришин: «Я відчув на собі тиск влади – силовий і правовий!»

4 жовтня скоєно напад на кандидата у народні депутати від партії «УДАР» Романа Григоришина, з цього приводу 5 жовтня була скликана прес-конференція для ЗМІ

Пізно увечері 4 жовтня було скоєно напад на кандидата у народні депутати від партії «УДАР» Романа Григоришина. Напад стався у той час, коли Григоришин разом зі своєю довіреною особою Оленою Пономаренко поверталися з продуктової крамниці. Коли молоді люди підходили до будинку, на них ззаду напало двоє кремезняків. Один з них затиснув Олені рота і придушив за шию, а інший збив з ніг Григоришина і почав завдавати йому удари в голову.  При цьому нападники вигукували : «Смативайтє удочкі! Снімайтєсь с вибарав, малолєткі!» Щоб поінформувати населення міста про напад та уникнути домислів і спекуляцій навколо цієї теми кандидатом у народні депутати Романом Григоришиним була скликана прес-конференція для місцевих та всеукраїнських ЗМІ. Крім Романа Григоришина на запитання журналістів відповідали його довірена особа Олена Пономаренко та депутат Київської обласної ради від партії «УДАР» Мирослава Смірнова.

Р.Г.: - З самого ранку дзвонили люди і просили щоб я не знімав свою кандидатуру та йшов до кінця. Я вдячний тим бабусям, які прийшли до нас у офіс і з сльозами на очах казали: «Що ці люди творять? Що вони собі думають? Вважають, що скуплять все місто?" Ви знаєте, на сьогодні я не готовий когось конкретно підозрювати, бо це було б необдумано і безпідставно, але можу заявити впевнено, що це пов’язано з моєю політичною діяльністю, і я більш ніж переконаний, що це хтось із опонентів. Тому я закликаю всіх жителів міста, всіх журналістів не продаватися людям, які думають, що можуть усе купити. Я закликаю зробити хоч раз свідомий вибір, хоч раз дати в цій країні шанс молодим.   

М.С.: - На жаль, такі інциденти в історії партії, тоді ще Блоку Віталія Кличка, вже були. Пам’ятаєте, у Києві міліція підстрелила одного з наших агітаторів. Але я хочу сказати, що лідер партії і ми, обласна організація, будемо відстоювати інтереси наших кандидатів і всіляко сприяти тому, щоб такі люди, як Роман, проходили у парламент. Тому що ми люди з тверезим баченням, тому що ми хочемо, щоб у країні не було корупції, ми зацікавлені в тому, щоб у цій країні було наведено лад. Ми ніколи не здавалися і ніколи не здамося, тому що ми беремо на себе відповідальність змінювати щось в цій країні. Це не пусті слова. Ми не боїмося людей з великими грошима. Правда за нами, країна за нами.

Далі були запитання місцевих журналістів:

О. Виговський «Копєйка»: «Як ви збираєтеся захищати кандидата у народні депутати Григоришина?»

М. С.:  - Ми будемо просити керівництво партії винайняти для Романа Григоришина охорону. Для цього є відповідні охоронні фірми. Зрозумійте, можна вийти на акцію чи на мітинг, а там будуть якісь провокації.

К. Климчук «Майдан Брок»: «Як ви вважаєте, що стало останньою краплею у ваших діях, після чого було вчинено напад?»

Р. Г.: - Ситуація наступна. Коли було офіційно оголошено, що я є кандидатом по 90-му виборчому округу від партії «УДАР», то всі подумали ніби дитина їде гратися у політику. Ніхто не сподівався, що, не маючи великого фінансового ресурсу, я піду по дворах. Ми порахували – до нас на день приходить близько двохсот чоловік. Я ще ні від одного дідуся чи бабусі, мешканця міста не почув: «Ви ніхто, і вам не треба йти у парламент» Казали, ніби в мене немає досвіду, але можна подивитися у біографію і побачити, що я робив, маючи за спиною 21 рік. В той же момент люди, які малюють «картинку» з рейтингами по Білій Церкві, побачили, що кандидатам, які мають значні фінансові можливості і адміністративний ресурс, буде важко наздогнати мене. Тому й потрібно було вживати якісь заходи. Я вважаю, що з їхнього боку це, як мінімум, слабкість і означає неефективність їх дій, в тому числі й використання фінансових ресурсів.

- Яким чином була кваліфікована ця подія в міліції: напад, хуліганство, терористичний акт?

Р. Г.: - Ми писали заяву, що це хуліганство з політичними мотивами. Мене спочатку привезли в лікарню, там оглянули, визначили, що небезпечних травм немає і відпустили в міліцію давати свідчення. Я дав свідчення на основі яких напад кваліфікували як хуліганство з політичними мотивами.

Чи не було у правоохоронців спокуси не кваліфікувати це як хуліганство з політичними мотивами, а якось «зам’яти» справу?

Р.Г.:  - Щойно перед прес-конференцією я побачив, що «Українська правда» оновила повідомлення про побиття кандидата, і що слідчо-оперативна група дала їм коментарі нібито там була словесна перепалка і бійка за дівчину. Я скажу так: слідчо-оперативна група не мала права до відкриття кримінальної справи щось комусь коментувати. Коли ми зателефонували слідчому, який тримає під контролем розслідування по факту побиття, то він заперечив дачу будь-яких коментарів. Ми просили у працівників МВС надати нам копії протоколів, де ми давали свідчення, щоб не було ніякої підміни, бо адмінресурс застосовується без обмежень.

- Ви думаєте, що працівники МВС навмисно викривляють ситуацію?

Р.Г.: Я сподіваюся, що вони зроблять по совісті, бо не хочуть жити в країні, у якій після скоєння злочину міліціонеру телефоном диктують, які саме свідчення потрібно писати. Мені здається, що саме в таких людей має заговорити совість.

Газета «Главная»: Роздруківки з інтернету стверджують, що ваші свідчення і свідчення вашої довіреної особи не співпадають.

Р.Г. : - Я ще раз наголошую на тому, що таку інформацію ніхто не мав права коментувати на предмет того чи співпадають вони чи ні. Я не знаю, ми давали свідчення поодинці. Я розказав те, що сам відчував. Я після фрази: «Сворачивайте удочки!» майже нічого не чув – лише шум і відчував удари. Я не знаю свідчень Олени.

З юридичної точки зору підозріло, коли постраждалий та свідок говорять різні речі.

Р.Г.  Я вам кажу, ви вважаєте серйозною цю заяву? Якщо торкатися юридичних аспектів, то вони мали право давати коментар? Тому давайте виходити з того, що є юридичним.

М.С. У нас уже траплялися випадки, коли здійснювалися напади на наших кандидатів, мерів і, на жаль, правоохоронні органи трактували це так, як їм спускали вказівку зверху. Які можуть бути коментарі «УП», якщо вони не бачили свідчень?

- В інтренеті з’явилося дуже багато коментарів, мовляв, коли такі напади стаються під час виборчої кампанії, то це виглядає як самопіар.

М.С. В мене два чи три дні тому голова ради в Ставищенському районі погрожувала нашому члену ДВК і я особисто це чула, бо мені увімкнули гучний зв'язок. В Тетіїві сьомого жовтня має відбутися зустріч з нашим лідером партії, нам її забороняють. Я думаю – це агонія, агонія людей, які втрачають владу. Я зателефонувала голові Ставищанської ради і сказала, що партія «УДАР» буде мати фракцію у парламенті, і депутати Верховної Ради будуть писати у прокуратуру скарги на незаконні їхні дії, не будуть порушники усе життя залишатися без покарання. Вони своїми діями піднімають нам рейтинг, який і так росте. Ми багато спілкуємося між собою, і для нас дивна така поведінка влади. Наші кандидати, в основному, молоді люди і організатори нападу думають, що молодь буде боятися.

- На місці нападу, крім зацікавлених осіб, були сторонні свідки події?

 Р.Г. Здається, були чотири хлопці.

О.П. Після скоєння нападу я почала звати на допомогу і з неподалік розташованої лави до нас підійшли чотири хлопці, які там відпочивали. Це були юнаки 17-18 років. Вони допомогли викликати міліцію і давали свідчення.

 

Телеканал «Крокус»:

- Чи знаєте ви, що згідно закону про передвиборчу агітацію, якщо особа є суб’єктом виборчого процесу вся інформація, яка від нього, тим паче, з використанням символіки, тим більше, із закликами Мирослави голосувати за Романа Григоришина, вважається передвиборною агітацією, і має оплачуватися з виборчого фонду. Скажіть, от я головний редактор, у вас з нами не було заключено договір, чому ви примушуєте нас порушувати закон і висвітлювати те, що зараз відбувається? (одразу в залі прозвучала репліка: «І ці люди називають себе журналістами!»). Я не потребую ваших реплік! (сміх у залі: «Ну звісно, ви ж потребуєте лише грошей!»)

Р.Г. Я прокоментую ваш вислів, тому що конкретного питання я не почув. Стосовно взагалі місцевих видань: коли приїжджав у Білу Церкву Володимир Кличко, це ж для міста непересічна подія, знаєте, що я чув? Коли приходжу в офіс якоїсь газети чи телекомпанії і питаю чи вони напишуть про візит, то чую у відповідь: «Заплатітє дєньгі».

«Крокус»: "Ми може б із задоволенням показали б сюжет, але закон є закон. От пані Мирослава агітує за Григоришина і ми не маємо права показати цей сюжет."

М.С. Ваше право зробити те, що ви можете зробити. Ви можете написати про подію, як про подію. Як телерадіокомпанія ви можете не показувати заклики до голосування. Ми не змушуємо вас показувати те, чого вам показувати не можна.

Р.Г. Ви нічого не порушите, якщо просто повідомите, що відбулася ця прес-конференція. Ви можете не писати і показувати про те, що був заклик голосувати за конкретного кандидата, і це вже не буде вважатися порушенням закону, це буде стосуватися лише конкретної кримінальної справи. Запитань більше немає? Тож дякую за увагу, сподіваюся у вас не буде перепон доносити інформацію до громадськості.

Подію прокоментував депутат міської ради Микола Бондаренко: «Ця ситуація штатна. Вона відпрацьована ще на виборах 2010 року, коли пролилася кров, коли «пресували» опозиційних депутатів і особливо мажоритарників, коли було абсолютне беззаконня у виборчих комісіях. І це не дивлячись на контроль спостерігачів і ЗМІ. Сьогодні застосовується небачений адмінресурс, використовується небувалий підкуп і нескінченний обман. Тому факт застосування насилля до опозиційного кандидата є планом владної сили, оскільки інших аргументів вони не мають!»

По закінченню прес-конференції Роман Григоришин сказав ще декілька слів відносно ситуації з виборами у Білій Церкві: «Такі речі відбуваються по всій Україні, тиск є і буде. Він діє у двох площинах: у силовому стилі 90-х років і безпосередньо на дільницях. Я відчув на собі обидва варіанти. В ОВК мене не допустили до жеребків, щоб їх оглянути, хоча я як кандидат мав повне право їх оглянути. Коли я звертався до голови ОВК, то вона мене ігнорувала, а коли я зробив два кроки їй назустріч, то мені винесли попередження. Суд в першій інстанції скасував це попередження і виніс попередження ОВК, якби таких попереджень було два, то ОВК потрібно було б розпускати, але апеляція скасувала це попередження і залишила все так як є».   

Читайте матеріали по темі:
Удар по "УДАРу"

Постріли в опозицію, "чєловєк Тимошенко" і що гарантує переможець округу №90?

З пейнтбольного автомата обстріляли бігборди партії "УДАР"

Політичні маніпуляції? Скажи їм "ні"!

Білоцерківська молодь проти політичних маніпуляцій


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: вибори,побиття,напад,#УДАР,#кандидат2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.