Як зекономить міський бюджет дистанційне навчання

09 жовтня 2012, 06:34
Власник сторінки
канд.пед.наук, PhD, незалежний експерт з питань інформатизації освіти
0
422

Якщо місто, населенням 250 тис. жителів, витрачає на рік 3 млн. грн. на навчання учнів на дому, то приблизно за 10% від цієї суми це зможе зробити колектив вчителів дистанційної школи.

Дистанційне навчання

Що треба для створення?

Як же воно діє? Організувати таке навчання достатньо просто. Тут не треба окремих навчальних центрів (в системі освіти їх достатньо). Тут не треба особливої, дорогої та виснажливої освіти педагогів. Адже це люди з вищою освітою і, при правильній мотивації, вони навчаються самі і швидко.

В будь-якій школі достатньо "схибнутих" (в хорошому сенсі) вчителів, які вже давно і успішно використовують Інтернет технологіїї, для навчання, набуваючи безцінний досвід.

Інтернет також є фактично в кожній, навіть сільській школі. Це стало доступним і якщо в школі Інтернету немає, варто подумати, чи на своєму місці працює керівник.

Отже, кадри та технічні можливості для організації дистанційного навчання в освіті є і починати організовувати її вже можні і потрібно.

Як це працює?

Програмне забезпечення для дистанційного навчання потрібно двох видів.

Перша - це Інформаційна Система Управління Освітою (ІСУО) До їх функцій відноситься облік учнів та звітність, журнали, щоденники, розклад, моніторинг виконанння навчальних планів і програм, бібліотеки).

Друга частина - система, що забезпечує пряме спілкування з учнем. Як правило, із цими функціями чудово справляються платформи проведення Інтернет-конференцій або вебінарів.

Хочу зауважити, обидві програми, абсолютно професійні та якісні, надають свої сервіси навчальним закладам БЕЗКОШТОВНО. Наприклад, ІСУО "Моя Школа" - сьогодні має найбільший функціонал та найбільш професійну команду українських розробників. Для шкіл безкоштовна, не оплачується також і підтримка користувача.

Систем вебінарів ще більше, я, наприклад, використовую безкоштовну, професійну платформу WiziQ

Як це економить бюджет?

Дуже просто. Якщо місто, населенням 250 тис. жителів, витрачає на рік 3 млн. грн. на навчання учнів на дому (хворих, інвалідів тощо), то приблизно за 10% від цієї суми це зможе зробити колектив вчителів дистанційної школи.  Економія очевидна.

В дистанційну школу  набираються вчителі з різних шкіл області, вибравши найкращих. Директором такої віртуальної школи треба зробити такого директора, який вже має досвід дистанційного навчання, таких вкрай мало в Україні, але вони є.

І помилкою мерів буде доручити організацію дистанційної школи управлінням освіти.  Як правило, вони з цим не справляються, оскільки інформаційна грамотність управлінців залишає бажати кращого і досвіду проведення хоча б елементів дистанційного навчання в них немає зовсім.  На відміну від практикуючих вчителів та директорів.

Є приклади...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: бюджет області,дистанційне навчання,економія бюджету
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.