СОЮЗ VS ЗАХІД: РЕФОРМА ВИЩОЇ ОСВІТИ

15 жовтня 2012, 16:35
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
240

Про вищу освіту

Нещодавно прочитав у новинах про двох студентів із Дніпропетровська, які створили електромобілі, і задумався про переваги вітчизняної освіти. Ми так часто критикуємо її, що здається, від національного «граніту науки» зовсім нічого не лишилося .

Дехто каже: мовляв, давайте повернемо систему СРСР: безкоштовна вища освіта, стипендії всім, хто не отримує трійок, і так далі – разом із ностальгійними спогадами або уявленнями, які ґрунтуються на радянських фільмах. Що ж реально? Реально – вступ лише до одного вузу в рік. Реально – після закінчення навчання – перерозподіл. І далеко не завжди туди, куди хочеться. Реально – половину життя перебиватися у батьків або в гуртожитку, а наступні роки – думати, куди приліпити в квартирі ще одне ліжко.

Інші тягнуть канат в іншу сторону: подивіться, як гарно в Європі! Яка чудова система освіти в США! Вони ж тримають першість у рейтингах! Так, тримають. А ще у цих рейтингах враховується кількість грошей, які течуть ріками з кишень студентів. Американський президент Барак Обама у рамках передвиборчої кампанії на користь майбутніх реформ сказав, що із дружиною лише нещодавно сплатили кредити за освіту. Виходить, вчишся – у кредит. Працюєш – щоб оплатити кредит… А гранти, про які мріє кожен студент і які стали модно пропонувати виборцям – стипендія для обраних. І якщо вже так прискіпливо до цього питання підходити – у нас є гранти. Премії молодим вченим, іменні стипендії, конкурси, нагородження міських та обласних голів тощо.

Українська освіта не стоїть на місці. Іде постійно рух. Часом він нагадує броунівський, але все рівно він спрямовується в один бік: у бік балансу між історично близьким нам підходом Радянського Союзу і уявно-ідеальним Заходу. Що обрати - державну підтримку науки та освіти чи дослідження на замовлення бізнесу, стипендії всім чи лише най-найкращим? Наразі можна знайти все, український випускник, за бажання, в нашій країні може обрати свою відповідь.

Проте якщо говорити загалом, то реформа вищої освіти необхідна. Україна ще займає високі місця за рівнем інтелектуального розвитку, але якщо не втримати наші «мізки» вдома – вони працюватимуть на іноземні держави. Серед іншого я активно підтримую зобов’язання Партії регіонів збільшити державне замовлення у вишах до 75% і підвищити стипендій до рівня середньої зарплати. Українці мають бути освіченими, а студент повинен вчитися замість того, щоб шукати підробітки. Молода людина має повністю засвоїти теоретичні навички, оволодіти вміннями висловлювати свої думки і писати тексти. Вища освіта має стати міцним фундаментом подальшої життєдіяльності громадянина.

Я гордий тим, що я також доклався до окремих реформ в освіті. Мене тішать досягнення українських студентів – винаходи, наукові і художні твори, дослідження. Я сподіваюся, що вищий рівень освіти збільшить і вимоги до студента, до результатів його праці і зробить його більш відповідальним. Не обов’язково платити все життя кредит, щоб гарно працювати – можна просто мати чітку мету перед собою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.