Діалог поколінь з Євгеном Сверстюком

22 жовтня 2012, 12:08
Власник сторінки
0
346
Діалог поколінь з Євгеном Сверстюком

В рамках Всеукраїнської соціально-мистецької програми «Діалог поколінь» відбулась зустріч з Євгеном Сверстюком

     В рамках Всеукраїнської соціально-мистецької програми «Діалог поколінь», яка започаткована в 2012 році в Центрі Української Культури та Мистецтва, 12 жовтня 2012 р. відбулась зустріч вчителів історії навчальних закладів м. Києва із відомим українським громадським діячем, філософом, публіцистом, літературознавцем, дисидентом, учасником національно-демократичного руху, політв’язнем радянського режиму, одним з інтелектуальних лідерів країни Євгеном Сверстюком.

     Темою зустрічі стала непроста проблема, яка дуже близька кожному вчителю – проблема правильної, об’єктивної передачі знань, пояснення певних історичних алгоритмів учням, особливо це стосується питань української історії ХХ століття.

На жаль, більшість шкільних підручників написані далеко не тими, хто творив історію нашої держави. Приємно відзначити високу зацікавленість вчителів даною подією, адже Євген Сверстюк – знакова постать, активний учасник українського історичного процесу ХХ століття. Опрацювавши перед зустріччю підручники з історії України, різних авторів, за 10-11 класи, Євген Сверстюк щиро, самовіддано розповів вчителям про важливі гребені української історії, вміло доповнюючи факти справедливими поясненнями.

     За словами Євгена Сверстюка, в підручниках опис більшості фактів складено об’єктивно, зі спрямуванням на самостійне мислення, на активний діалог вчителів з учнями, хоча й трапляються зовсім прикрі помилки. Найбільше автори підручників спотикаються на іменах. Важливою порадою-зверненням до авторів підручників історії стало побажання перед виходом даних видань подавати їх на перегляд особам причетним. Адже таке рецензування надзвичайно необхідне!

     Сумною ниткою заплелась тема війни 1941-45 рр., торкнулась вона дитячих спогадів Євгена Олександровича. За його словами, це була війна з одного боку, коли одна сторона наступала, а інша безапеляційно втікала. І мільйони жертв є страшним свідченням тому. Важко з цим не погодитись…

     Торкнулась думка Митця і такого явища, як національна ненависть, яку, на превеликий жаль, сповідують більшість сучасних політичних діячів. Не бракувало таких і в радянські часи. Неоціненним скарбом стало для вчителів відкриття багатьох фактів, яких би вони не почули ніде, не прочитали би ні в якому підручнику. А Євген Сверстюк зумів вдало наповнити ними цю зустріч! Неспішно, захопливо велась мова про поняття тоталітаризму, націоналізму, інтернаціоналізму, дисидентства. Варто й зараз окремо відзначити суть останнього питання, адже й сам Євген Сверстюк свого часу був дисидентом. Дисиденти в радянські часи були людьми, які говорили правду вголос, й готові були за це платити. Їх думки жахали органи контролю.

     Багато хто з тих, хто не боявся сказати правду публічно, отримували роки ув’язнення. Але залишались нескореними. Так, як Євген Сверстюк… Цю теплу, таку позитивну зустріч відвідали близькі друзі, однодумці Євгена Сверстюка. Серед них – співачка Олена Голуб, яка під акомпанемент гітари подарувала гостям кілька ліричних, журливих пісень на вірші Євгена Сверстюка та Василя Стуса.

     Після цього всі бажаючі ставили питання Євгену Олександровичу.

     І, варто сказати, діалог виявився дуже динамічним! Дуже не хотілось, щоб ця розмова припинялась, адже скільки ще не встигли сказати, запитати, зауважити! Але час невпинно спливав… Світлана Долеско від імені всіх присутніх висловила Євгену Сверстюку щиру вдячність за цікавий, змістовний, натхненний вечір, за самовіддану любов до України, та вручила Євгену Олександровичу подяку й квіти.

     Судити про результат зустрічі зможуть учні тих вчителів, які в цей день були причетні до неї. Але можна вже зараз сміливо стверджувати – в очах присутньої вчительської громади можна було прочитати вдячність до Євгена Сверстюка, за ті відповіді, які він дав на питання, які здавалось би, залишаться забутими. Вдячність за справедливі аргументи на користь чи противагу певних історичних понять. Вдячність за посмішки, які так щиро дарував всім присутнім Євген Сверстюк, за безпосереднє спілкування після зустрічі.

     Щира Вам вдячність, Євгене Олександровичу, від імені всіх вчителів, їх учнів та колективу Центру Української Культури та Мистецтва, за Ваш оптимізм, справедливість, щиру, самовіддану любов до України та українців! До зустрічі, до наступного творчого вечора-діалогу!

     З повагою, Світлана Долеско, генеральний директор Центру Української Культури та Мистецтва


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.