Окружна виборча комісія №90 грубо фальсифікує вибори

01 листопада 2012, 13:13
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
710
Окружна виборча комісія №90 грубо фальсифікує вибори

Згідно з протоколами ДВК, завіреними мокрою печаткою, перемогу в окрузі здобув Олександр Марченко. Але після «підрахуя» ОВК проголосила зовсім інші результати – Віталій Чудновський

Минула перша фаза виборчої кампанії (агітаційна), минула друга (власне процедура голосування), настала третя – підведення підсумків. Якщо виборець думає, що заповнений бюлетень вкинутий у скриньку є гарантією його волевиявлення то це помилка. Тепер документ з «галочко» чи «хрестиком» має пройти процедуру підведення підсумків голосування. І не факт, що кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів у виборчому окрузі, буде оголошений переможцем.

Саме така ситуація сталася в Білоцерківському виборчому окрузі №90. При підрахунку голосів міською організацією ВО «Свобода» згідно з протоколами дільничих виборчих комісій (ДВК), завірених мокрою печаткою та підписами членів ДВК, перемогу в окрузі здобув Олександр Марченко. Але після «підрахуя» окружною виборчою комісією даних протоколів було проголошено зовсім інші результати – переможець Віталій Чудновський. 29 жовтня, під час засідання окружної виборчої комісії, спостерігачами та деякими членами ОВК №90 було виявлено, що дані, які показуються в онлайн-режимі на сайті Центральної виборчої комісії, відрізняються від цифр з ДВК. «Голоси» кандидатів Р. Григоришина, О. Поляруша, О. Найвельта та інших «чарівним» чином «кочують» у залік В. Чудновського. Небагато-немало, від 10 до 100 голосів на частині дільниць. Тільки від одного Р. Григоришина до В. Чудновського «перекочували» 950 голосів. У підсумку всі ці голоси дають перевагу Віталію Олеговичу. ОВК попри пропозиції члена комісії К.В. Климчука перерахувати голоси у одномандатному  окрузі №90, більшістю проголошує переможцем Віталія Чудновського.

Саме фальсифікаціям і маніпулюванню результатами виборів була присвячена прес-конференція кандидатів у нардепи Олександра Марченка і Людмили Дригало. Спілкування розпочав Олександр Марченко.

О.М. Наша прес-конференція – мобілізаційна. Білоцерківська громада зробила свій вибір і наше спільне завдання виконати волю виборців, захистити їх вибір і добитися справедливого, прозорого і чесного підрахунку голосів. Ми будемо захищати наше право обирати законними методами: в судах та Центральній виборчій комісії. А поки що я дякую білоцерківцям за їхню довіру і прагнення змінити своє життя на краще.

Л.Б. Насамперед я дякую всім хто довірив мені місію представляти Білу Церкву в парламенті. Хоча голосів за мене було віддано менше, все одно я радію з того, що перемогу здобув представник демократичного табору і ми усі разом відстоїмо наш вибір. На ОВК зроблено фальсифікації і голова комісії В.Г. Підгайна має відповідати за свої дії. Це вже не перший випадок коли вона представляючи ОВК, ТВК (територіальну виборчу комісію), і саме від неї йде все зло. Саме завдяки таким людям Біла Церква стикається з підробками і фальсифікаціями. Перемога Олександра Марченка є незаперечною. У мого виборчого штабу є протоколи з мокрими печатками по всім виборчим дільницям Білої Церкви і вони підтверджують цей факт. Я вважаю, що нас є всі підстави оскаржувати рішення ОВК №90 в суді.

О.М. Від імені ВО «Свобода» і від свого імені, дякую Людмилі Борисівні за її громадянський вчинок, за те, що вона готова підтримати демократію в нашому місті та боротися з фальсифікаціями. 

Ви вірите у об’єктивність українських судів?

Л.Б. Ні, я не вірю. Ми живемо не правовій державі. Виграє в судах завжди влада, бо суди її захищають. Ми готові судитися хоч п’ять років. Я вважаю, що ми не тільки маємо подавати до суду, але й інформувати громадськість, щоб люди самі давали оцінку фальсифікаторам у Білій Церкві.

О.М. Це запитання до всієї України. У якій країні ми хочемо жити? Влада забороняє масові заходи не маючи на це ніяких підстав та повноважень. Судова влада, яка повинна контролювати дотримання законності, схоче чи не схоче, але змушена буде реагувати. Їм завтра жити, їм треба буде їхати до Європи, а не в Норільськ. Я хочу підкреслити і нагадати Підгайній і всім тим, хто працює в ОВК №90, що є юридична, кримінальна відповідальність, а є відповідальність до сьомого коліна. Злочини проти вибору є злочином проти майбутнього. Ніхто не залишиться безкарним за спробу позбавити права жити в цивілізованій державі. Сьогодні влада довела людей до зубожіння, а ми маємо відродити національну гідність. Десятки, сотні людей телефонують мені та питають: «Як ми будемо захищати наші голоси?» Народ готовий захисти право делегувати владу тому, кому довіряють.

Що призвело до того, що білоцерківці масово продавали свої голоси?

 О.М. Мабуть, якби у нас була країна, в якій піклуються про громадянина, захищають його всебічно, такого, що відбувалося в місті, коли за голос пропонували по 100, 200, 300 гривень, коли у день голосування у «Дубраві» побили білоцерківців, не могло бути взагалі. Де були наші правоохоронці, влада міста? Хіба вони не бачили, чи не знали, що відбувається. Такі дії природно викликають обурення. І нам потрібно змінювати умови життя українців, усю інфраструктуру України, аби стало неможливим звабити виборця принизливим підкупом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ВО "Свобода",Біла Церква,Віталій Чудновський,фальсифікації,#вибори,Олександр Марченко,округ № 90
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.