Як непомітно побудувати тридцятиметрову вежу

06 грудня 2012, 08:12
Власник сторінки
журналіст
0
588
Як непомітно побудувати тридцятиметрову вежу

Технологія дуже проста. Головне – не питати людей, будувати вночі і в одноповерховому приміщенні, якого не існує. Саме таким рецептом скористався один з операторів мобільного зв’язку в Кіровограді

Будівля на вулиці Калузькій 29, що в обласному центрі, ще ніколи не мала стільки уваги з боку місцевої громади та чиновників усіх мастей. Справа в тому, що прямо в приміщенні станції технічного обслуговування, посеред житлового масиву, будувалася тридцятиметрова залізна вежа мобільного зв’язку. Мало того, будівництво проводилося потайки від жителів прилеглої території – усі роботи проводилися вночі. «Спалилися» лише тоді, коли почали виносити ґрунт з котловану, глибиною у вісім (!) метрів. Сусідів здивувало, як з маленької шиномонтажки можна винести стільки землі. Тут історія і відкрилася. Але попри те, що про котлован і будівництво стала знати вся округа, активність мобільного оператора припинилася тільки після рішення міської спецінспекції про припинення будівельних робіт.

Одразу розставимо усі крапки над «і»: окрім Державної санітарно-епідеміологічної служби, яка слідкує, аби робота базових станцій стільникового зв’язку не завдавала шкоди здоров’ю населення, контроль за встановленням та експлуатацією базових станцій здійснюють: МНС України (контроль за дотриманням пожежної безпеки), Держгірпромнагляд (контроль за забезпеченням безпечних умов праці обслуговуючого персоналу); ДЦ «Укрчастотнагляд» (контроль за використанням радіочастот, оцінка електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, моніторинг БС щодо незаконного використання радіочастот); Держархбудінспекція (контроль і нагляд з питань будівництва, містобудування та архітектури, надає дозволи на виконання робіт з нового будівництва, рекострукції, реставрації, капітального ремонту, впорядкування об’єктів містобудування, розширення та технічного переоснащення підприємств). Також контроль за встановленням та роботою таких веж здійснюють місцеві ради народних депутатів та державні адміністрації. Контролювати є кому.

Не так давно, у липні місяці, «Нова газета» на своїх сторінках повідомляла про рішення виконкому міськради, згідно якого антени мобільного зв’язку можуть встановлюватися тільки за згодою громади. Тоді ж перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Шаталов запропонував створити спеціальну робочу групу, яка перевірить законність встановлення антен та ступінь шкідливості цих передатчиків для населення.

У поясненнях, наданих першим заступником міського голови В. Дзядухом, значиться, що виконком Кіровоградської міської ради не надавав жодних дозвільних документів на розміщення станції мобільного зв’язку по Калузькій, 29 не надавав. За інформацією Кіровоградської санітарно-епідеміологічної станції, погоджень на розміщення та будівництво зазначеної базової станції за вказаною адресою не надавалось, у той час як, згідно закону «Про забезпечення санітарного епідемічного благополуччя населення» та ряду актів і положень, для встановлення  базової  станції стільникового      зв’язку оператор зобов’язаний звернутися до закладу держсанепідслужби для  погодження      її місця розташування. Після погодження відповідна проектна організація розробляє   проект будівництва, який також необхідно погодити з держсанепідслужбою. Тільки   після  позитивних висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи дозволяється розпочинати будівельно-монтажні роботи. Після монтажу базової станції на неї необхідно отримати санітарний паспорт, при розробці якого проводяться відповідні математичні розрахунки та інструментальні вимірювання рівнів електромагнітного поля ї встановлюються безпечні технічні параметри БС.

Як уже здогадалися, громада жодних дозволів на будівництво практично у своєму дворі потужного передавача також не давала і давати не збирається. Почалися протести. Представники оператора мобільного зв’язку пояснили людям, що діють відповідно до закону, адже мають дозвільний документ – декларацію про початок виконання будівельних робіт. У той же час, як пояснили в іншому документі представники облдержадміністрації, така декларація не зареєстрована у профільному відомстві – Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю області.

Ось тут і починаються цікавинки. На руках у небайдужих громадян опинилося два документи, які суперечать один одному. З одного боку – лист з обласної державної адміністрації від 19 листопада  цього року, де говориться, що декларація про початок будівництва не реєструвалася. З іншого боку – власне декларація, де в графі «зареєстровано» значиться: «Інспекція ДАБК у Кіровоградській області. 25 вересня 2012». Нижче – підпис, ініціали та прізвище посадової особи. Все це скріплено печаткою відомства. Логічно, що виникло питання – хто і де саме «помиляється».

Журналіста, який прийшов за коментарем у цю ж саму інспекцію ДАБК, спочатку намагалися переконати, що лист від 19 листопада старіший, ніж декларація від 25 вересня. Потім – що помилилися в облдержадміністрації і початок будівництва інспекція реєструвала. Однак відповісти на питання чому через два місяці після реєстрації, в листі вказано, що її не було, так і не змогли. Виконуюча обов’язки голови Держархбудінспекції, чий підпис, до речі, і значиться в сумнозвісній декларації, від коментарів відмовилася, посилаючись на зайнятість.

            «Нова газета» звернулася за роз’ясненнями до начальника спеціалізованої інспекції у місті Кіровоград Віктора Іванова. Віктор Анатолійович зазначив, що на сьогодні будівництво призупинено рішенням спецінспекції. Зведення цієї міні-вавілонської вежі призупинено допоки оператор мобільного зв’язку не узгодить будівництво з усіма необхідними службами. Однак дане рішення можна оскаржити в суді чи зібрати необхідні дозволи старим дідівським методом – занести чиновникам «шоколадку». До того ж, максимальний штраф за незаконну забудову, на який здатна спецінспекція покарати порушника, – тисяча сімсот гривень. Для багатомільйонної компанії це – дрібниця. Розуміючи це, В. Іванов також надіслав листа з проханням розібратися у ситуації та підготувати матеріали для суду єдиній (!) організації, яка має повноваження реально вплинути на будівництво, аж до знесення вежі. Цією організацією виявилася… Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Кіровоградській області. Та сама інспекція, яка підписала декларацію про початок будівництва ще у вересні. Виходить замкнене коло.

            Ми також намагалися зв’язатися із власником приміщення де знаходиться шиномонтаж. Однак в телефонній розмові власник будинку по вулиці Калузькій, 29,  у підсобці якого знаходиться майбутня вежа зв’язку і станція техобслуговування, однак орендодавець заявив, що про жодну історію з будівництвом не чув і не має жодного уявлення про те, що там відбувається. Відхрестився Валерій Васильович навіть від приміщення, що знаходиться на його території – мовляв, це не його.

            Фактично, маємо таку ось картинку: в підсобному приміщенні, яке нікому не належить, але яке орендує шиномонтажна майстерня, в приміщенні, яке взагалі, згідно, документів, не будівля, на підвищенні, яке, як стверджують чиновники небезпечне для будь-якого будівництва, тишком-нишком будують тридцятиметровий залізний стовп. Будують, маючи на руках документ, який наче й реєстрували, а наче й не реєстрували відповідні органи, однак, навіть якщо реєстрували, то незрозуміло як, адже прав на те як таких не мали. Будують вночі, чим самі наводять на думку, що будують не зовсім законно. Будують, заливаючи бетоном через дірку в даху. Завдяки небайдужим громадянами і активній підтримці місцевої влади стовп поки не виріс, але усі необхідні посилання для цього є – забудовнику достатньо зібрати документи і отримати дозволи.

Мешканці мікрорайону всерйоз стривожені майбутньою вежою зв’язку. Масла у вогонь підлила ще й адміністрація ДНЗ № 37, яка поширила оголошення за закликом прийти на акцію протесту, адже спорудження вишки, дослівно, «небезпечно для здоров’я наших дітей». Справедливості ради варто зазначити, що вченими не доведено шкідливого впливу веж мобільного зв’язку на організм людини. Значно небезпечнішими, на думку лікарів, є самі мобільні телефони. Адже якщо дитина, стверджують шведські дослідники,  з восьми-дванадцяти років починає користуватися мобілкою, до 21 року ризик отримати пухлину мозку збільшується в п’ять разів. Звісно ж, електромагнітне випромінювання від веж зв’язку також може нашкодити, але батькам потрібно звернути увагу й на ті апарати, які вони купують своїм чадам. І тут не грають ролі ні модель ні вартість телефону – значно важливіше правильно і безпечно ним користуватися.

Якщо б компанія-оператор діяла в межах закону, та ще й пояснила людям, що ці от вежі зв’язку в Україні контролюються чи не найжорсткішими санітарними нормами в світі, такої б проблеми просто не існувало. Варто також сказати, що ситуація, що склалася на вулиці Калузькій здивувала і збентежила багатьох, не тільки громадян, але й інших операторів мобільного зв’язку – такого нахабства вони давно не бачили. Шкода, що такі ситуації в країні не поодинокі – то на півдні, то на заході, то на сході лунають повідомлення про схожі способи розширення мобільного покриття. Єдиним реальним контролюючим органом, що може вплинути на ситуацію, є думка громади. Саме місцева громада повинна вдатися до рішучий дій і не допускати такого. Мешканці Катранівки готові до різних поворотів подій. Якщо будівництво продовжать – вони обіцяють вийти на страйк, перекрити вулиці, лиш би досягти свого.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: беззаконня,Кіровоград,мобільний зв'язок,Інспекція державного архітектурно-будівельного кон,"Нова газета"
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.