Бюджет виживання

10 грудня 2012, 18:25
Власник сторінки
0
233

Дожилися. Головний фінансовий документ країни – бюджет ухвалили, навіть не читаючи.

Він в урядовців вийшов ще більш економним за попередній. Минулого разу українців хоч з чемності просили затягнути тугіше паски і потерпіти. То зараз вирішили робити все швидко, без пояснень. А ви, українці, хочете розумійте, хочете —ні. А не подобається – кладіть зуби на полицю, економте тобто.

Найгірше те, що така тенденція роботи з проектом бюджету нікого не обурює. Ось уже третій рік поспіль головний фінансовий документ під гаслом досягнення стабільності приймають за лічені дні. Хіба ж можна опрацювати  всі пропозиції менш ніж за тиждень? Звісно, що ні. Тому майже недійсна рада затверджувала бюджет,  який поданий відставним урядом. Бо організована з "тушок" більшість справно такий бюджет "прокнопкодавить". А з новими депутатами ще треба домовлятися.

Урядовці та нардепи й не збирались слухати, що хочуть в областях. На це все одно немає грошей. І шукати їх ніхто не буде.  Невтішні прогнози лунали ще декілька місяців тому. А після ухвалення бюджету експерти заговорили в повний голос. Наприклад, вражає аналіз бюджету Асоціацією міст України.

"Спостерігається значний дефіцит фінансових ресурсів на виконання делегованих державою повноважень приблизно на рівні 24,7%, тобто майже 30 млрд гривень, відзначають експерти. - На останній квартал 2013 року працівники бюджетної сфери міст та інших населених пунктів не забезпечені зарплатою, відсутні кошти на оплати комунальних послуг та розрахунки за енергоносії.

 Крім того, дефіцит ресурсів на фінансування сфери житлово-комунального господарства складає12 млрд гривень, зокрема повністю не забезпечено видатки на ліфтове господарство, реконструкцію гуртожитків, покращення якості води, переоснащення та капремонт будинків, в яких утворюється ОСББ, заміну та капремонт теплових мереж, заходи з енергоефективності та енергозбереження та багато інших програм.

Не передбачено повного фінансування соціальних пільг, наданих державою. В першу чергу це стосується пільгового проїзду (в бюджеті передбачено 2 млрд гривень, хоча мінімальна потреба складає 3 млрд гривень."

 А це все при тому що навіть у цьому році уряд блокує рахунки в казначействі і просто не дає грошей міським рада. А що буде через рік?... В голові не вкладається.

Все це на фоні значного збільшення в 2013 році видатків на силові структури та юстицію (Генпрокуратура - на 29%, СБУ - на 24,6%, Мінюст - на 12,8%, МВС - майже на 6%).

 

І це тільки те що на виду! Копатись в Держбюджеті прерогатива народних депутатів. Обласним і міським доведеться при затвердженні місцевих бюджетів ділити ті крихти, які все ж таки дійдуть з Києва. Досвід підказує, що триватиме місцевий бюджетний процес теж недовго. Так було і торік.

От тільки як, нам, місцевим депутатам, пояснювати громаді, що не має коштів навіть на найнеобхідніше?  З таким державницьким підходом уряду місцевим громадам уже нікуди затягувати пояси. Хіба в режимі виживання покласти зуби на полицю.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.