Чи потрібна нам релама?

16 грудня 2012, 21:47
Власник сторінки
Журналист
0
880
Чи потрібна нам релама?

Навіщо нам реклама? Що вона повинна робити? Як би ми жили без реклами? Більшість людей вважають, що без неї нам було б краще, давайте поглянемо чи так це насправді?

Після розпаду Радянського Союзу, в наші краї нарешті завітала реклама, вона заполонила екрани телевізорів, інтернет сторінки і, навіть, вулиці. Вона всюди, куди тільки не кинеш оком, легко її віднайдеш. Від такої кількості реклами аж перед очима мерехтить. Спочатку, це справді дратувало, а потім уже й, наче, звикли. Але ж це не правильно: коли реклами НАСТІЛЬКИ багато, що ти перестаєшь звертати на неї увагу і, звісно, що вона ніяк НЕ може привернути її до себе, або ж зацікавити (а саме це і є найголовніше завдання реклами). Така кількість реклами зумовлена тим, що Україна ще зовсім не розвинута у цьому плані країна, і через цю купу нікому непотрібної реклами у людей і складається думка, що вона їм зовсім не потрібна. А давайте поглянемо на розвинені країни, де реклама пройшла довгий і тернистий шлях розвитку. Йдеш ти вулицею, на приклад Парижу, дивишся, роздивляєшся. «Яке ж красиве місто... але ж, наче, чогось не вистачає? А ось чого, реклами! Хоча ні, щось є... нава колекція одягу, та ще й за низькими цінами ... це цікаво, треба записати адресу». Ось так і повинна діяти реклама, вона повинна зацікавити, а не нав’язувати, пропонувати, а не примушувати. Тому нашій країні є чому навчитися у західних країн.

"Реклама сьогодні, - це предмет багатьох суперечок, які загострюються її застосуванням у найрізноманітніших сферах людської діяльності: від виготовлення предметів побуту до космічних проектів. Привертаючи увагу все більшої кількості дослідників, реклама примушує замислитись над її справжньою роллю в людському бутті" (Н.В.Барна, Т.В.Лугуценко).

І ось виникає таке питання: «а чи потрібна, взагалі, реклама?» Зараз ми з вами спробуємо у цьому розібратися. Спочатку поглянемо на рекламу на прикладі певної ситуації: ви приходите до магазину, вам потрібно придбати певний вид товару, на полицях магазину ви зустрічаєте безліч видів різної форми, розміру та цінової категорії, та ще й така проблема: ви зовсім нічого в ньому не тямите. І раптом, ви пригадуєте, що нещодавно ви бачили рекламу, в якій показували один із видів необхідного вам товару. Ось він лежить перед вами: наче, на  вигляд не поганий, і ціна адекватна, і ви вирішуєте саме його і взяти.

Ми розглянули рекламу на прикладі товару, а зараз глянемо, що у нас із послугами. Змоделюємо таку ситуацію: у вас скоро весілля, і вам потрібна величезна кількість послуг, і як віднайти саме ті, які підійдуть лише вам. У наші дні найпопулярнішим засобом пошуку є інтернет, ви набираєте у пошуковику потрібний вам вид послуг, і вам комп’ютер видає безліч інформації, а саме - реклами. Серед цієї величезної купи реклами вам потрібно обрати ту фірму, яка виконає бажану вами послугу. Реклами, як ми з вами вже казали, ДУЖЕ БАГАТО, і обрати серед такої кількості певний товар або послугу дуже складно, але ж, все таки, можливо.

А тепер, давайте подумаємо, а що б було у даних ситуаціях без реклами. Ви стоїте в магазині серед безлічі незнайомого вам товару, ніякої реклами ви звісно, що не бачили, можна звичайно попрохати консультанта підійти до вас, щоб він допоміг вам розібратися з цією купою незрозумілих речей, але ж коли консультант буде радити вам певний товар, то це теж буде певний вид реклами, тобто ми підійшли до того, що в даній ситуації без реклами не обійтись. Поглянемо, що у нас там з послугами? В інтернеті ви побачите з цього приводу лише рекламу, бо якщо, навіть, не заходити на сайти з рекламою певних фірм, а зайти на якийсь форум, то ви побачите там безліч порад яку фірму вам обрати, а іншими словами, ви знову натрапите на рекламу.

Отже, у цих двох ситуаціях ми з вами побачили, що без реклами ну ніяк не можна обійтись. Так, раніше ми сказали, що її зараз занадто багато, от це і є проблемою, також, як ми казали раніше, вона повинна лише інформувати та ознайомлювати нас, а не змушувати придбати товар, або скористатися певним видом послуг, або, якщо зараз нам це не потрібно, просто зацікавити нас. Тому в Україні реклама повинна пройти ще довгий шлях розвитку до того моменту, коли вона справді стане цікавою, і буде в такій формі та кількості, яка справді потрібна нам, споживачам.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.