Хліба і видовищ

14 січня 2013, 09:24
Власник сторінки
журналіст
0
275

Чи воюватиме влада на доступний буханець?

Ситуація довкола Хмельницького хлібокомбінату “Стіомі-Холдинг” зайшла у глибокий цейтнот. Київські власники з “Кернел груп”, наче камікадзе, спробували зробити дві непоєднувальні речі: одним розчерком пера оголосили про звільнення всіх робітників хлібозаводу (а це приблизно 630 осіб), а іншим — відмінили цю процедуру. Такі хлібні кульбіти бумерангом вдарили по позиціях Хмельницької облдержадміністрації, з коридорів якої протягом 2012 року звучала незмінна платівка “Соціальний хліб — найдешевший на Хмельниччині”.


Приклад зі “Стіомі-Холдинг” якраз відображає вміння влади знаходити спільний діалог з бізнесом. Теперішній заступник Ядухи з питань АПК Володимир Галищук, як ніхто добре, пам’ятає, як попереднього власника хлібозаводу, депутата облради Михайла Стадника, пестила обласна влада. Опальний хлібний магнат міг собі дозволити словесну перепалку з вищим керівництвом, при цьому не комплексуючи, що все бачать і пишуть журналісти.

Однак надута всесильність Стадника перетворилася на пшик, якому не може дати ради біло-блакитний губернатор і його команда. Найбільший виробник соціального хліба в області з боргами відійшов до рук столичного агрохолдингу. Щомісячно хлібозавод отримує 3 мільйони гривень збитків, — підтвердив Василь Ядуха на брифінгу 25 жовтня минулого року. Про райдужні перспективи “Стіомі-Холдинг” не варто говорити і тому, що компанія “Кернел груп” у своїй діяльності не практикує виробництва хліба, а розливає соняшникову олію та експортує зерно за межі держави. http://www.kernel.ua/ru/what-we-do/ З чисто бізнесових інтересів, стадниковський хлібозавод — це як гематома на обличчі.


З позиції влади — це рятівна соломинка, яка закриває питання забезпечення малозабезпеченого населення доступним буханцем. Адже хмельницький хлібокомбінат випікає, так званий, соціальний хліб, вартість якого регулює держава. І знайти заміну напівлежачому “Стіомі” буде важко.


Заручниками ситуації виявився й колектив підприємства. За їхніми словами, на хлібозаводі роками працюють родини робітників, для яких факт самого звільнення не припустимий. Хлібопекарі підготували для власників і влади “видовище” — 16 січня вийти на майдан і перед облдержадміністрацією провести протест проти закриття заводу і звільнення працівників. Наскільки форма мирного зібрання буде переконливою, побачимо.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.