Ми та московити

20 січня 2013, 12:23
Власник сторінки
0
499
Ми та московити

У Москві продовжують писати дивні книги про "свою" Русь)))))))))

Росія в її нинішньому вигляді може відраховувати свій день народження в кращому випадку з 1480 року - року виходу зі складу "не рейтингової" Золотої Орди. Причому Московія перебувала поза Орди все одно недовго. Василь ІІІ був уже знову в Орді, розгулюючи в чалмі, лобизаючись з ханом Криму Гіреєм. Батько Петра І Олексій Михайлович, треба відмітити, все ще виплачував данину Криму, що й видно з документів 17-го століття.

Президент Росії Дмитро Ведмедєв запропонував Україні та Білорусі разом відзначити 1150 років російської (?) державності, заявивши, що, мовляв, у росіян, українців і білорусів багато спільного в історії та державності. 
- Так, так, звичайно)

Але чого і скільки спільного в історії було у наших трьох народів? До якої дати відноситься цей дивний не круглий ювілей у 1150 років? Велика проблема всього російського суспільства - в незнанні російської історії не тільки вищими чинами країни, але навіть і "істориками".

З приводу 1150 років

Росія, стало бути, збирається відзначати свою державність з 862 року, року покликання Рюрика. І ось як же ця Новгородська Русь належить до сучасної Росії? Не зрозуміло. До Києву, тобто України, відноситься, але до Москви!? Адже передвісником сучасної Росії є зовсім не Новгородське, а саме згубивше його в "нацистський спосіб" Московське князівство! А це, як мовиться, зовсім інша історія.

Московія, яка виросла і зміцніла, як колаборант Золотої Орди, не те щоб не була братською країною з Паном Великим Новгородом, але навіть двічі воювала проти нього. Спочатку Новгород захопив Іван III в 1471 році. Але його захоплення не призвіло до ліквідації цієї руської (не плутати з московитами) республіки. Новгород поступово знову здобув незалежність. І ось в 1570 році остаточно розправився з Новгородом Іван IV він же Грозний, втопивши славне місто в крові. Тобто дата «862 рік» на цьому і закінчилася.
У Білорусі дивацтв з ювілеями також вистачає

Білоруська армія не так давно відзначила своє дев'яносторіччя, давши всім зрозуміти, що приписує собі коханій всю «славну» біографію радянських збройних сил, починаючи з 1918 року. А інженерні війська Білорусі вже відзначили своє ... трьохсотріччя, прозоро натякаючи, що сформувалися на двісті з гаком років раніше всієї "радянсько-білоруської армії", в Речі Посполитій. Як таке може бути, якщо Білорусь як суверенна держава існує лише двадцять років? Кльово! Білорусі - 20, її армії - 90, а інженерним військам - 300 років! Задачка з суцільними невідомими.
А де ж Росія в 862 році? )

Але ми відволіклися. Де ж все таки Росія в 862 році? Москва якраз вбила Новгород, а не стала продовжувачем його славних руських демократичних вічових традицій. У Москві свобод громадян якось не спостерігалося. Там на троні сидів ординський колабораціоніст напівбог - цар займався опричниною -терором проти власного народу і при цьому вірно служачи ординському Ханові. І ніяких тобі віче і торгових союзів з Європою, як у Новгорода.

Лише Петро І перестав платити данину і проголосив Московію "Росією". Так, може, їй відзначити не 1150 років, а всього лише 311? )))))))))))))))))))))

І про "спільну" історію

Вона, звичайно ж, була загальною, якщо згадати, скільки воєн було у багатостраждальних білорусів з їхніми східними сусідами московитами, які з 1500 року йшли вперто на Захід, кожні 50 років відтинаючи собі шматки землі, рівні по території Норвегії (це я Нансена процитував) . Хіба що запорізькі козаки протистояли цій навалі... Повне захоплення Білорусі (на той час Литви) - у 1795 році, і аж чотири повстання від Костюшко до Слуцького збору в 1920-му, всі жорстоко пригнічені - звичайно, спільна історія. Приїхавший до Білорусі вішатель Муравйов - начебто теж наша спільна історія. Тільки з якимось осадом неприємним, якщо до того ж врахувати, що сама кровопролитна війна на землі Білорусі - це зовсім навіть не друга світова, а та сама невідома війна 1654-1667 років, коли, видворили «братнє» військо царя зі своїх земель , Білорусь втратила кожного другого громадянина.

Приємно те, що навіть в офіційній ідеології нині чітко чорним по білому сказано: білоруська державність бере коріння зовсім не в якійсь там російської імперії чи СРСР, але в Полоцькому князівстві, яке постарше Москви на кілька століть, і яке навіть Київській Русі підкорялося всього -то 70 років, а так завжди було самостійним. В рамках ВКЛ, також не мала нічого спільного ні з Московією, ні такою, яку наступила Росія, білоруська нація і сформувалася - в рамках ВКЛ!

Є що відзначати білорусам з українцями)))))))))) "спільну історію" із Московією))))

Білорусам та українцям і справді є що відзначати спільно - ювілеї спільної держави (у свій час найдемократичнішого парламентського князівства в світі!), В якій разом прожили два століття. Ось де спільна історія! 

Але в Москві, схоже, свої книги пишуть. Раніше їх читали всі народи СРСР, дивуючись, мовляв, а де ж тут ми? Тепер часи імперій, слава Богу, минули. Але в Москві продовжують писати ностальгійні книги про якусь "свою Рус". І тільки самі їх і читають, в межах МКАДу ... )))

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.