Герб Української Народної Республіки

26 січня 2013, 21:37
Власник сторінки
0
978
Герб Української Народної Республіки

Виповнилося 140 років з дня народження знаменитого автора державної символіки України Василя Кричевського

У цьому році 140-річчя видатного архітектора, живописця, художника, графіка, майстра декоративно-прикладного мистецтва, автора Малого герба України (Тризуб) Василя Кричевського, який народився 12 січня 1873 року в селі Ворожба Лебединського повіту Полтавської губернії.


Будинок Полтавського земства побудовано в стилі українського архітектурного модерну, родоначальником якого став Василь Кричевський.
Будівля, в якій зараз знаходиться Полтавський краєзнавчий музей, є унікальною. Ця робота Василя Кричевського - перший зразок українського архітектурного модерну. Споруда 1908 року і сьогодні викликає захоплення. У триповерховому кам'яному будинку з високим дахом, під кольоровою черепицею, шестигранними вікнами і дверима, гармонійно поєднуються різні форми народної архітектури: різьба по дереву та каменю, українські орнаменти. Фасад і інтер'єри оформлені майолікою і керамікою, крім того, прикрашений гербами різних міст Полтавської губернії.

Настільки яскраво виражений український стиль Полтавського губернського земства (саме під нього проектувалося будівля) не припав до смаку царю Миколі II, який приїжджав у 1909 році до Полтави на святкування 200-річчя перемоги військ Петра I над шведами. «Стиль будинку виконаний як би для малоросів та їхньої історії, що вкрай неприпустимо і шкідливо для держави», - висловив невдоволення імператор.

 На його ім'я понад півстоліття було накладено табу. В СРСР свідомо замовчувалися заслуги майстра, йому не пробачили вимушену еміграцію за кордон. Слава Богу, часи змінилися, і Василь Кричевський повернувся на батьківщину - у своїх творах.

Через свій найкращий архітектурний витвір в Полтаві Василь Григорович Кричевський і помер.

- У 1952 році в канадській пресі з'явилася образлива для мого діда стаття, автор якої стверджував, ніби автором будівлі Полтавського губернського земства є руський художник Сергій Васильківський, - розповідає онук знаменитого архітектора 60-річний Василь Лінде-Кричевський, кераміст, майстер декоративно-прикладного мистецтва, який приїхав на святкування ювілею з США. 

- Але, по-перше, художник - це не архітектор. По-друге, Васильківський був членом жюрі, яке відбирало проекти будівлі, і вибрало роботу Кричевського. А по-третє, є документи, що підтверджують авторство мого діда на будинок. Від рідних мені відомо, що дідусь, дізнавшись про ту публікацію, дуже переживав. У нього сильно похитнулося здоров'я і незабаром його не стало ...

- Ще тоді зрозумів, чому мій прадід, живучи у Венесуелі, малював українські пейзажі. І я хочу не лише навчатися тут, але і працювати, - розповідає син Василя.

Майже десять років тому сім'я Лінде-Кричевських передала в Україну близько трьохсот творів - картини, акварелі, орнаменти, зразки книжкових обкладинок, а також документи і фотографії. Були серед цих реліквій та ескізи зовнішнього і внутрішнього оформлення літературно-меморіального музею Тараса Шевченка в Каневі, проект якого в 1929 році розробив Василь Кричевський. Будівництво будинку було завершено в 1939-му, проте вже без участі автора - радянській владі його національний стиль не подобався. "Буржуазний націоналізм"! На жаль, багато що із задуманого Кричевським втілено не було. Ошатну майолику на стінах, наприклад, замінили звичайною мозаїкою ... І коли через десятиліття в руках українських краєзнавців виявилися оригінальні ескізи, з'явилася надія, що вдасться відтворити музей Тараса Шевченка в Каневі за первинним проектом. Незабаром тут почалася реставрація. Але в кінці 2009 року МінКульт припинило розпочаті роботи і затвердило зовсім інший план реконструкції музею. Дізнавшись про це, з Америки в Україну терміново прибули родичі Василя Кричевського. Вони намагалися змінити ситуацію, вели ділові переговори з чиновниками, але, на жаль, їх ніхто не почув.

Архітектурне творіння Кричевського є і в містечку Опішні. Василь Кричевський часто приїжджав сюди, щоб освоїти гончарну справу. І коли постало питання про будівництво нової будівлі земської гончарної школи, іменитому архітекторові запропонували виконати проект. Основоположник українського модерну в архітектурі, Кричевський спроектував школу в тому ж стилі. Довгі роки в будівлі розташовувалися і гончарні майстерні, і промислова керамічна школа, і завод художньої кераміки ...

- Коли чверть століття тому будівля перейшла до нас на баланс, це була руїна - без даху, без вікон, - розповідає директор Національного музею-заповідника українського гончарства Олесь Пошивайло. 

- Як тільки основні роботи по відновленню були зроблені, наш колектив за три роки зібрав унікальні матеріали про іменитого земляка. І тепер маємо музей, подібних якому в Україні не існує. З часом тут буде науково-дослідний центр, який займеться доскональним вивченням творчості чотирьох талановитих поколінь Кричевських.

- По записах і малюнках Василя Григоровича ми відновили обстановку, в якій мешкала його родина, - проводить екскурсію по залах музею науковий співробітник музею Світлана Конюшенко. 

- Стіни помешкання прикрашали вишиті рушники і старовинні домоткані килими. На стелажах під стелями і над підлогами стояла колекція зібраних предметів старовини, в основному гончарних - макітри, глечики, тарілки, миски ... Під стінами - скрині. Окреме місце було відведено для колекції національного одягу. На жаль, унікальне зібрання предметів мистецтва та народного побуту було знищено під час більшовицького обстрілу.

Професор Кричевський був одним із засновників і першим ректором Академії мистецтв України.

- Мій дід кілька разів втрачав все нажите майно, - з сумом у голосі каже Василь Лінде-Кричевський. 

- У 1918 році, коли більшовики увійшли в Київ, вони обстріляли будинок першого президента України і друга мого діда - Михайла Грушевського, де на горищному поверсі жила сім'я Василя Григоровича. Дід вихопив з вогню свою маленьку дочку Галю, мою маму. Однак велика колекція предметів народних промислів, яку збирав протягом багатьох років, була загублена.

У 1943 році, під час "червоного визволення", сім'я назавжди залишила Київ, і шляхом на Захід у діда зникли валізи, в яких знаходилися творчі роботи. Але найбільше він шкодував про те, що втратив Україну.

Виставка, що відкрилася в Полтаві - це повернення творця на Батьківщину. Це роботи, збережені найближчими родичами Кричевського. Дочка Галина дуже хотіла, щоб їх побачили українці, тому її діти Оксана і Василь, як тільки з'явилася можливість, перевезли сюди практично всі свої архіви, розподіливши їх серед музеїв п'яти міст, з якими була пов'язана доля Василя Григоровича - Києва, Харкова, Канева, Лебедина та Полтави.
Цікаво, що Василь Кричевський ніколи не користувався витиральною гумкою. «Малярство - це гра кольорових плям, i тiльки», - вчив він початківців художників йти від надмірної деталізації малюнка. Художник-самоучка, експресіоніст, він змальовував світ так, як бачив, як його відчував, а не так, як викладали образотворче мистецтво в навчальних закладах.

Герб Української Народної Республіки Кричевському довелося створити буквально за кілька днів після більшовицького обстрілу будинку Михайла Грушевського. Він перевіз сім'ю в будинок, на місці якого зараз знаходиться Національний музей історії України. Як розповідає онук художника, там не було жодних умов для малювання, навіть олівців. А тут приходить Грушевський і ставить умову: «У тебе є п'ять днів на те, щоб надати комісії на затвердження державну символіку».

- Її ідею дід виношував ще з 1917 року, але на порядку денному питання герба, печатки і власних грошей гостро постало після здобуття Україною державності 22 січня 1918, - каже Василь Лінде-Кричевський. 

- Попросивши принести все необхідне для роботи, Василь Григорович, який обіймав високий пост в керівництві Української академії наук, буквально за пару днів розробив проекти Малого та Великого державних гербів, великої і малої печаток Української Народної Республіки. І 28 січня офіційним гербом України був затверджений тризуб київського князя Володимира, який Кричевський кілька видозмінив. Це знак влади, що позначає єдність батьківського, материнського і Божественного.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.