Швидка допомога за 10 хвилин – це норматив для Януковича?

05 лютого 2013, 16:23
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
252

Ті ж «нормативи у 10 хв доїзду», мабуть, стосувалися тільки Януковича, бо лише у нього сьогодні в Києві є вертолітна площадка, і туди лікарі швидкої допомоги можуть дістатися за 10 хв вертольотом...

Якщо нинішня влада ініціює чергову реформу якоїсь галузі чи видає новий закон – так і чекай нових абсурдів! З 1 січня в Україні почав діяти закон «Про екстрену медичну допомогу», який ще більше ускладнив роботу медперсоналу швидкої допомоги. У влади немає коштів не лише на нововведення у медицині, а й на виплату старих боргів і обіцянок. Та це ніскільки не заважає з усіх куточків України звітувати чиновникам перед Януковичем, як вони «щоденно поліпшують» нашу швидку медичну допомогу.

А першість у цьому займає голова столичної КМДА О. Попов: чи не щоденно він рапортує про створення якихось нових віртуальних опорних пунктів швидкої допомоги (за старими адресами), про якесь заплановане надмірне фінансування медицини у бюджеті на 2013 рік.   (До речі, київський кошторис ще не затверджений, а шляхи його наповнення викликають дуже багато питань)  І це все при тому, що з вини самого ж О. Попова фінансування медицини у минулому році було вкрай жахливим: навіть частково від запланованого на покупку обладнання лікарням не було виконано. А в грудні минулого року  столиця мало не лишилася взагалі такого поняття як «швидка». Напередодні нового 2013  року  в Києві борг перед швидкою допомогою складав 2,5 млн грн.  І це Попова абсолютно не хвилювало.

Мною, як народним депутатом, було вчинено кілька спроб підняти це питання як нагальне перед київською владою. Проте намагання  були марні. Дійшло до абсурду: попри Закон України «Про статус народного депутата України», навіть потрапити на сесію Київради, щоб підняти це вкрай важливе для людей питання, я просто так не зміг. Бо, всупереч Закону, я тепер маю брати дозвіл на перебування під час пленарного засідання Київради у Київського міського голови або секретаря Київради  – таке Рішення «Про Регламент Київської міської ради», прийняте самою Київрадою.

Проте 25 грудня 2012 року мені все ж удалося прорватися на сесію Київради. Безперечно, за таких обставин, коли столиця могла просто залишитися без швидкої допомоги, слід було негайно заслухати звіт відповідального за цю галузь – голову КМДА О. Попова. Питання   можливості звіту О. Попова  про жахливий фінансовий стан «швидкої» було винесено на голосування Київрадою. Проте рішення не пройшло!  Хочу, щоб усі кияни знали – ЗА проголосувало лише 37 депутатів  із Київради (депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко – Батьківщина» у повному складі, майже вся фракція «Удар» Віталія Кличка, майже вся фракція «Ініціатива» та кілька депутатів з інших фракцій). Решта депутатів навіть не спромоглися підтримати рішення про звіт О. Попова (я вже не кажу про негайну виплату боргу швидкій допомозі).

Яким великим було моє здивування, коли на днях О. Попов під час розширеної наради щодо впровадження закону про екстрену медичну допомогу  цікавився станом справ на Київській станції швидкої допомоги.  Складається враження, що він цього дня вперше прийшов до Київської адміністрації. Черговий абсурд, адже краще від Попова про жахливий стан цієї галузі не знає ніхто: постійні борги, недофінансування, низькі зарплати медперсоналу – ряд безкінечний. І на сьогодні накопичення нової заборгованості перед швидкою допомогою очевидна. То яке базікання про реформи можна вести, якщо влада не спроможна навіть вчасно виплатити мізерну заробітну плату лікарям швидкої допомоги?

Особливо насмішило мене обговорення на цій розширеній нараді у КМДА  двох понять із цього нововведеного закону  - «екстрений» та «невідкладний» випадки, а також час доїзду до пацієнта в місті Києві за 10 хв від моменту виклику.

 Щодо першого: абсурдність класифікації на «екстрений» і «невідкладний» здивувало навіть усіх лікарів, оскільки їх визначатимуть не лікарі,  а диспетчери. 

Друге ж – про 10 хв доїзду у Києві - відверте глузування над людьми.  Через систематичне не прибирання вулиць, розвалені вкрай дороги та постійні затори сьогодні у Києві взагалі проблематично проїхати! За таких обставин годі думати не лише про 10 хв  доїзду, а про можливий доїзд швидкої взагалі!  

Норма  закону – доїзд у 10 хв – є вкрай потрібною для людей, адже йдеться про здоровя і життя ! Проте, перш ніж вводити такі нормативи, слід було б мати підґрунтя: якісні дороги, сучасні автомобілі і багато іншого. А в ситуації, коли немає державного фінансування на елементарні речі в цій галузі, коли «швидка» ледве животіє, новий закон є пустою декларацією намірів, у верениці безкінечних пустих обіцянок…

А голові КМДА О. Попову зараз потрібно не обговорювати  реформування медицини, ініційоване владою, а бодай вчасно фінансувати Київську станцію швидкої допомоги, щоб вона взагалі існувала і не зупинилася.  

Ті ж «нормативи у 10 хв доїзду», мабуть, стосувалися тільки Януковича, бо лише у нього сьогодні в Києві є вертолітна площадка, і туди лікарі швидкої допомоги можуть  дістатися за 10 хв вертольотом, оминаючи вуличні затори….

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.