Чому я не дивлюсь телевізійні новини

06 лютого 2013, 15:44
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
793

Я ніколи не дивлюсь телевізійні новини. Не тому, що я журналіст і так все знаю. Просто я оптимістично налаштована людина.

Оскільки вечірній випуск новин формує світоглядну картину українців, щоб бути в темі, я кілька разів чесно намагалась. 

В один з таких разів першою новиною по всім телеканалам пройшло жорстоке вбивство з усіма подробицями. "В Україні немає  інфляції, оскільки в народу немає грошей", "Школярку ґвалтували четверо по черзі", "Київ захлинається в фекаліях", - повідомили мене на 1+1.

"Україна в жахливому стані", "Гроші не виплачують через бюрократію", "Люди ще навіть не уявляють, що їх очікує"- підтвердили на TVi.

Продивившись кілька випусків я вже чітко усвідомлювала, що всі помруть і немає щонайменшої надії на те, що ще хоч щось можна виправити.

Особливо мене вразили голоси дикторів. Де вони навчають журналістів цим інтонаціям зі знаменитої підбірки "Город-убийца", випущеної "Магнолією-ТВ" на початку 90-х?

Пустивши скупу жіночу сльозу я вимкнула телебачення і всю ніч бачила кошмари.

Наступного разу я вирішила подивитись, як телеканали висвітлили прес-тур, в ході якого демонстрували, як рятують рибу в зимовий період, в який я теж їздила.

"Риба під льодом ПРОСТО ЗАДИХАЄТЬСЯ. Їй зовсім немає чим дихати", - не підвели на ТСН, "В цьому році рибі непереливки як ніколи", - погодились на 5-му каналі.

Констатація фактів і ніде жодного слова про те, що в рятуванні риби може взяти участь кожен і розповіді як це зробити, жодного слова про те, куди повідомляти про виявлені факти замору...

Згадуємо основні завдання журналістики - доносити до людей правду, примножувати в світі добро, боротися за справедливість. Згадуємо педагогічний аспект роботи журналіста - не лише відкривати для людей нові знання, а і навчати їх чомусь корисному.

Які висновки можна зробити просто дізнавшись про те, що риба померла? Новини на українському телебаченні знаходяться на межі фолу.

Так, звісно ж, є американський підхід "news no views", є "жовтуха" для підвищення рейтингів видання, але ж ми вже наче як визначилися, що йдемо до виховання аналітики в головах людей, як в країнах розвинутої Європи. Легендарний телеведучий Ігор Кирилов розповідав у багатьох своїх інтерв'ю, що так, новини бувають різні.

Часто необхідно стиснути зуби і розповісти людям і про ядерну зброю, і про війну і про жахливі зґвалтування. Але ви маєте почати з хорошої новини і хорошою новиною закінчити. Щоб у людей був стимул і бажання з цим боротися.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.