Польські націоналісти і "Свобода"

06 лютого 2013, 20:02
Власник сторінки
0
335
Польські націоналісти і  Свобода

Дезінформація про виключення з Альянсу європейських національних рухів

У Польші є чомусь повчитись. Країну кілька разів окуповували, ділили на шматки, намагались заперечити право поляків на державність, тобто самим себе "держати". Але народ став Нацією і вистояв. Зберегли мовну стійкість і мовну стабільність, врятували Мову - колиску Нації. Відтворили національну державу. Саме із цього розпочався успішний шлях поляків. Захистити мову і відновити національну державу. Тобто, нація сама себе "держить". Не дозволяючи жодної "братської підтримки". Це позитивний приклад для українців. 

З іншого боку маємо іншого сусіда - Росію. Відверто кажучи, навіть не уявляю, чому ми можемо повчитись в нього. Праву, свободі, вмінню опанувати себе? Цікава річ, в російській мові є вислів "дєржать себя в руках". Але наскільки глибше це звучить українською? Опанувати себе. Чи опанували себе росіяни? Чи їхня "нація" себе "держить"? Чи є вони хазяями-панами на своїй землі? Є там чому повчитись?

І от два таких антогонічних народи, світогляди... вже не вперший раз в історії зливаються в екстазі проти України. В Росії вже давно квітне шовінізм, межуючий із нацизмом, цей "гибрид" вже давно проник у владу. Багато хто це вважає націоналізмом і ставить це в негативний приклад, мовляв, дивіться - націоналізм це погано. Польські націоналісти теж сидять в Сеймі, вони не приховують своє антиукраїнське ставлення. Вони мають своїх євродепутатів і в Європарламенті. Ці сили заперечують ОУН-УПА, визвольну боротьбу українців. Мають претензії до галицьких земель. Постійно продукують всілякі провокації, фальшиві або спотворені факти.


І ось сталось неочікуване для них. Взявши менше, чим повинні були відповідно до реальних результатів голосування, до українського парламенту "вдерлася" "Свобода". "Свобода" в Альянсі європейських національних рухів залишається незміннo. Але поляки із цим не можуть примиритись. 10 січня 2013 року одне з інтернет-видань розмістило інформацію під назвою ""Свободу" вигнали з альянсу націоналістичних рухів Європи", де було зазначено: "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" було виключено з Альянсу європейських націоналістичних рухів, що включав у себе націоналістичні та національно орієнтовані партії Західної Європи, хоча "Свобода" дуже хотіла бути в ньому".

Інформацію про виключення "Свободи" з Альянсу європейських національних рухів (АЄНР) поширило українське видання "2000" з посиланням на польського експерта, президента Європейського центру геополітичного аналізу та колишнього депутата Сейму Матеуша Піскорського. Цю інформацію пан Піскорський підтвердив у розмові з ВВС Україна. Матеуш Піскорський має неоднозначну репутацію у себе на батьківщині.

Польський журнал Newsweek стверджує, що діяльність очолюваного ним Європейського центру геополітичного аналізу включає в себе "подорожі за рахунок Кремля, контакти з російськими службами та паломництва до кривавих режимів".

Автори публікації стверджують, що кілька тижнів тому цей центр організовував прес-тур до Сирії, в рамках якого журналісти мали взяти участь у міжнародній конференції на тему протидії наклепам на сирійську владу.

Раніше ця організація видала книжку, присвячену аналізу білоруської політичної системи, профінансовану, в тому числі, тамтешньою владою.

Серед партнерів Піскорського Newsweek називає колишнього начальника управління президента Росії з міжрегіональних та міжкультурних зв’язків та персону нон грата у Литві, Латвії, Естонії та Грузії Модеста Колерова.


Президент АЄНР, депутат Європарламенту від французького Національного фронту Бруно Голніш, у розмові з ВВС Україна підтвердив, що статус партії "Свобода" у об’єднанні залишається незмінним. "Свобода" завжди була спостерігачем, і ми погодилися з тим, що вона повинна зберегти цей статус". (с) Бруно Голніш, президент АЄНР. За підсумками цього засідання АЄНР видав спеціальну заяву, яка є в розпорядженні ВВС Україна. "Всупереч деяким чуткам, українську політичну партію "Свобода" не було виключено з Альянсу європейських національних рухів…"Свобода" мала та зберігає за собою статус спостерігача у Альянсі", – йдеться у цьому документі. У той же час, пан Голніш повідомив, що в межах організації справді мають місце певні проблеми між "Свободою" з одного боку та польськими націоналістами – з іншого. "Я б назвав це конфліктом історичної пам'яті. Проте цей конфлікт не повинен заважати нам боротися з нашим спільним ворогом – глобалізмом…


Про природу проблем між українськими та польськими націоналістами ВВС Україна розповів представник АЄНР у Польщі, колишній заступник міністра закордонних справ цієї країни Даніель Павловець. "Свобода" не відмовляється прославляти дії УПА та її дії стосовно польського населення… Позиція, яку демонструє "Свобода" з цього приводу, є навіть не націоналістичною, бо її ми могли б зрозуміти, а шовіністичною", – заявив він. "У нас з ними (польськими націоналістами –ред.) теж дещо важка дискусія. Якщо в українських націоналістів нема якихось імперських, шовіністичних побажань, то не секрет, що у частини поляків теж є думка, що Галичина – це історична частина Польщі", – відповідає на ці закиди Юрій Сиротюк зі "Свободи".

Як бачимо, польська націоналістична партія поставила ультиматум: або вони, або "Свобода. Керівництво Альянсу мало визначитись і за розрахунками поляків - вигнати "Свободу". Матеуш Піскорський поспішив видати інформацію, бо був впевнений, що так і станеться. За інформацією пана Піскорського, польські націоналісти поставили умовою продовження своєї співпраці з АЄНР відсутність у його складі "Свободи".

"Найближчим часом група польських та німецьких політологів напише книжку на тему "Свободи". Там ми представимо наш погляд на те, що "Свобода" є неонацистською партією, діяльність котрої є недопустимою", – сказав він.

Не відстає і польська преса розповсюджувати всі можливі наклепи щодо "Свободи". І про-кремлівська, і пр-путінська... ))))

Але, як бачимо, Бруно Голніш - представник французького національного фронту Ле Пен - і не подумав піддатись тиску поляків і ультиматум відхилив. Сподіваюсь, це поставить остаточну крапку у розповсюдженні російськими троло-ботами дезінформації щодо виключення "Свободи" з Альянсу.


Ще раз зауважу, я поважаю національний державотворчий шлях поляків. Нам є чому повчитись. Але категорично проти викривлення поляками історичної правди. Але це тема вже окремого блогу - про поляків та УПА. Є історична книга із документами під авторством професора Сергійчука, можна буде зробити колись і блог. 


Ну, а щодо російських троло-ботів, які лише підгавкують всілякій дезінформації - так вчитись нам у східного сусіда все одно нема чому...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.