Київ 1941 рік НКВД знищення центру Києва

08 лютого 2013, 19:23
Власник сторінки
0
421

Київ - єдине європейське місто, яке постраждало від своїх "захисників".

Радянська історіографія, звичайно ж, стверджувала, що центр міста спалили війська Вермахту після їхнього вступу до Києва 19 вересня 1941 року. Пропагандонський фільм "Матч" розповідає про співпрацю "клятих ОУНівців", котрі невідомо звідки взялись у Києві ще до вступу у місто гітлерівських військ. Проте офіційні архівні документи спростовують це і говорять, що ще влітку 1941 року був створений штаб оборони Києва, під керівництвом якого і проходило масштабне мінування промислових підприємств, урядових і житлових будинків.

Збереглася копія довідки начальника інженерної служби штабу оборони майора Чукарева, де повідомляється, що «мінування проводилося силами взводу армійського інженерного батальйону і все здійснювалося в тісному контакті з міським комітетом компартії. Майже всі споруди в центрі міста. Розрахунок виправдався. Зайшовши до міста 19 вересня 1941 року, німці дійсно розташувалися у найвишуканіших будинках на Хрещатику, Прорізній, Інститутській та Пушкінській.

А вже 24 вересня 1941 пролунав перший потужний вибух, який розколов навпіл великий чотириповерховий будинок із мансардами і вежами, побудований 1903 за проектом архітектора Городецького. Це монументальне за своїми пропорціями і якістю виконання не поступалася найкращим зразкам архітектури європейських столиць.

Слідом за цим у повітря злетіли споруди поштамту, радіотеатр, «Гранд-готелю», біржі, кількох особняків (серед яких зведений у мавританському стилі унікальної краси будинок Зайцева) і розкішна будівля найбільшого цирку в Європі - цирку Крутикова. Вибух страшної сили зруйнував найпрестижніший житловий будинок Києва - так званий дім Гінзбурга. Це був перший київський хмарочос - 12-поверхова будівля на 90 квартир і 500 кімнат.

Вибухи викликали пожежу, що тривала в центрі міста до 29 вересня. Вона знищила вщент практично всю унікальну забудову Хрещатика, наполовину вулиці Прорізну, Городецького і Лютеранську, Інститутську, Заньковецької та Грушевського. Центр міста був перетворений в суцільне згарище з руїнами будівель, які до цього представляли найкращі зразки модерну, неоренесансу, класицизму і необароко-рококо.

В цілому восени 1941 року вибухами та пожежами було знищено 324 споруди Собор Успіння Пресвятої Богородиці. Це була українська святиня світового культурного значення, під руїнами якої загинуло безліч безцінних мистецьких скарбів. Потужним вибухом також було повністю знищено пантеон найбільших достойників української землі - київських князів, митрополитів та архімандритів, похованих у соборі.

Тисячі цивільних загинуло, десятки тисяч отримали поранення...  


P.S. Коли відступаюча червона армія висадила в повітря мости через Дніпро...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.