У Києві горів Гостиний двір: кому це вигідно?

09 лютого 2013, 10:33
Власник сторінки
Громадський діяч, правозахисник.
0
216
У Києві горів Гостиний двір: кому це вигідно?

Сьогодні вночі у Києві сталася пожежа у будівлі Гостиного двору на Подолі. Кому це вигідно? Тим, хто попри волю киян хоче провести у Гостиному дворі «реконструкцію», і приватизувати його приміщення.

За неофіційними даними, згоріло майже 200 м кв. даху Гостиного двору. Пожежу ліквідовували близько восьми годин. Одна з версій причин пожежі – підпал.

Активісти руху «Гостинна республіка», які вже більше пяти місяців захищають Гостиний двір від забудовників-«реконструкторів», у версії «підпал» переконані. Адже саме до даху й підбиралися забудовники: плануючи добудувати до Гостиного двору ще один чи кілька поверхів та перекрити внутрішнє подвіря.

Якщо хто не знає, нагадаю, що з минулого року Гостиний двір поступово приводять до аварійного стану, щоб зробити там торгово-офісний центр з автомобільною стоянкою.

Тепер, після пожежі, «реконструктори» вважають, що досягли свого. Гостиний двір потрібно терміново ремонтувати, щоб не допустити руйнування його приміщень, які знаходяться під обгорілим дахом. У громадських активістів грошей на реставрацію немає. Значить, прийдеться поголжуватися на «реставрацію», від якої споруду захищають майже пів року.

Злочинні забудовники в Україні для боротьби з народними пікетами використовують вогонь дуже часто. Так було і в Києві, і в старому центрі Одеси, і в інших містах. І діяти будуть по старій схемі: найближчим часом можна очікувати вимог щодо евакуації активістів з вже аварійного приміщення Гостиного двору. І старовинна споруда залишиться без захисту.

На моє переконання, саме зараз, після підпалу, киянам треба ще більше обєднатися і не дозволити перебудувати Гостиний двір під прикриттям лагодження даху.

Так, реконструкція потрібна, але за умови збереження історичного вигляду споруди. Не можна допустити плюндрування Гостиного двору і перетворення його на ще одне безлике «пафосне» місце розваг нуворішів. Тому я цілком і повністю солідарний з вимогою активістів «Гостиної республіки»:

Зважаючи на те, що будівля Гостиного двору перебуває в межах охоронюваної зони Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Київ», є незаперечною архітектурною і смисловою домінантою Контрактової площі, вважаємо за потрібне ще раз наголосити:

Наша акція – мирна і неполітична, позапартійна.

Ми вважаємо, що Гостиний двір має служити насамперед культурним, мистецьким і просвітницьким потребам городян.

Ми наполягаємо на широкому і відкритому обговоренні проекту реконструкції Гостиного двору, Контрактової площі, вулиці Сагайдачного, Поштової площі й на урахуванні думки городян та науковців щодо майбутнього історичного центру Подолу.

Наша принципова позиція щодо Гостиного двору: цій будівлі має бути надано статус пам’ятки містобудування. Це захистить центральну споруду Контрактової площі від перебудови, гарантуватиме збереження її зовнішнього вигляду. Таким чином буде збережно цілісність архітектурного ансамблю Контрактової площі. Ми – проти будь-яких змін у зовнішньому вигляді будівлі, за реставрацію, а не за реконструкцію.

Ми – за збереження у будівлі Гостиного двору наявних там закладів, що виконують наукову, культурну та просвітницьку функції, а саме – Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки ім. В.Г. Заболотного та УкрНДІпроектреставрація.

Ми – за надання внутрішньому двору Гостиного двору статусу публічного простору з культурно-просвітницькою функцією. Протягом п’яти місяців ми, активісти «Гостинної республіки», не виступали «проти». Ми створили за цей час нове явище в культурному й суспільному житті міста – вільний публічний простір Гостиного двору. Ми довели на практиці, що внутрішній двір цієї будівлі, захищений, безпечний (це особливо важливо, коли йдеться про транспортну ситуацію довкола і умови для дітей), простір, що має унікальну акустику, може успішно використовуватись і для виставок, і як лекторій чи бібліотека просто неба. А насамперед – як концертна сцена або театральний майданчик. Європейський досвід свідчить, що саме в таких спорудах, просто неба, традиційно влаштовуються міжнародні театральні фестивалі, проводяться оперні вистави тощо.

Внутрішній територія Гостиного двору має величезний потенціал як відкритий культурний простір. Надання цій ділянці Контрактової площі статусу публічного простору, створення там відповідних умов може стати чинником для перетворення всієї Контрактової площі з транспортно-пасажирського вузла на справжню, в кращих європейських традиціях, площу – місце вільного і безпечного спілкування, місце туризму, дозвілля, культури.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Гостиный двор,Гостиний двір
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.