На Вінниччині вирізають єдиний в області національний парк Кармелюкове Поділля

19 лютого 2013, 20:08
Власник сторінки
0
231

На Вінниччині вирізають єдиний в області національний парк Кармелюкове Поділля

Нещодавно обласні ЗМІ зарясніли повідомленнями про те, що в єдиному у Вінницькій області національному природному парку "Кармелюкове Поділля" незаконно винищують заповідні ліси. Під загрозою зникнення столітні дуби та інші цінні породи дерев, які саджали ще наші прадіди.

Зокрема в газеті 33 канал (№7 від 6.02.2013 р., с. 7. і № 8 від 13.02.2013 р., с.6) в публікаціях "Національний парк "Кармелюкове Поділля" незаконно вирубують", "Найбагатший в області Чечельницький ліс – заповідну зону – вирізають для бізнесу" з'явилася інформація про те, що в межах національного природного парку "Кармелюкове Поділля" нещадно вирубується заповідний ліс. Незаконну вирубку лісів парку підтверджує виконуючий обов'язки директора національного природного парку "Кармелюкове Поділля" Віталій Зленко. За його даними зафіксовано незаконну вирубку в Бритавському та Дохнянському лісництві, що входять до Чечельницького лісництва, а охорона лісів із боку ДП "Чечельницьке лісове господарство" взагалі відсутня. Варто зазначити, що в межах заповідника знаходиться частина території Чечельницького лісового господарства. Зокрема до території національного парку погоджено в установленому порядку включення 16518 гектарів земель, які вилучаються у державного підприємства "Чечельницький лісгосп" та надаються національному природному парку в постійне користування, і 3685,4 гектара земель, що включаються до його складу без вилучення.

Площа заповідної зони складає понад 20 тисяч гектарів, це - ліси Чечельницького і частково Тростянецького районів. В парку наявні цінні і рідкісні породи скельного дуба, близько 20 видів рослин занесених до Червоної книги України. На разі недоторканність унікальної подільської природи, парку із милозвучною і патріотичною назвою, є під загрозою подальшого нищення, причому в інтересах бізнесу, антинародні дії якого покриває обласна влада. Як це не дивно, представники обласної влади послуговуючись "своїми" аргументами виправдовують вирубку лісу вказуючи на господарську доцільність. Яскраво ілюструє наміри владоможців області повідомлення прес-служби Вінницької обласної ради:

http://www.vinrada.gov.ua/aktualno.htm?n_id=1653 про робочу нараду під керівництвом голови обласної ради, регіонала Сергія Татусяка, яка відбулася 7 лютого у смт. Чечельник щодо функціонування національного парку. В даному повідомленні начальник обласного управління лісового господарства Анатолій Бондар зазначає, що: "За цих кілька років, відколи постало питання про заповідання даної території лісу, лісгосп втратив 60 мільйонів гривень".

Обласні чинуші прикриваються інтересами громади і заявляють, що на сьогодні підприємство Чечельницький лісгосп не може здійснювати рубки лісу, що тягне за собою втрати для місцевого бюджету та фактично залишає негазифікований район без палива. За словами голови Чечельницької РДА М. Качинського Чечельницьким держлісгосп є одним із бюджетоутворюючих підприємств району. А тому віддати його теперішні угіддя у підпорядкування Мінприроди – це практично залишити бюджет без наповнення, а людей змусити купувати дорожче паливо за межами району.

Ставленик Партії регіонів, Голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк в свою чергу наголошує, що обласна влада відстоюватиме інтереси громади району. Однак С. Татусяк дивним чином розуміє інтереси громади і коментує наступне: "На жаль, ми маємо конфлікт інтересів міністерства і регіональної влади. Адже Мінприроди прийняло рішення щодо парку "Кармелюкове Поділля" не на користь місцевих громад. Тому ми мусимо прийняти рішення, яке буде логічним і корисним для місцевого розвитку", зокрема він порадив відкликати попередні звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України та готувати нові листи до Кабінету Міністрів та Президента. Необхідні рішення щодо цього готуватимуть для сесії обласної ради. Складається враження, що обласна влада відстоює тезу про вирубку лісів Вінниччини, і подає це як захист інтересів громади. Цікаво, на основі чого робить такі висновки влада, чи проводилися широкі громадські обговорення з цього питання, чи питали думку людей і екологів? Натомість "тверді" і безапеляційні висновки очільники області роблять із обговорення у вузькому колі чинуш-пристосуванців і привладної обслуги бізнесу, що спільно заробляють на нищенні лісів Поділля.

В газеті "Вінницькі Реалії" (від 13.02.2013 р. №7, с.2.) у статті "Національний парк Кармалюкове Поділля" заганяє лісгосп і Чечельницький район в збитки" зазначається, що: "В Чечельнику працює меблева фабрика "ЛісМайстер", маюча цехи в Ободівці Тростянецького району. Підприємство налагодило збут екологічно чистої продукції на експорт в Європу і має можливості для розширення виробництва, якщо буде забезпечена достатня кількість сировини. Очільник лісового господарства області Анатолій Бондар заявив, що для лісгоспів це дуже вигідне співробітництво, яке дозволяє думати про експорт, а на місці збувати технологічну деревину, яку область заготовляє в рік біля 300 тисяч кубометрів". То чиї інтереси відстоюють обласні чиновники і "головні природозахисники" в даному випадку, громади чи бізнесу?

Цікаву інформацію повідомляє Голова Вінницької обласної організації організації Української Екологічної Асоціації "Зелений світ" Валерій Кульматицький: "Лісистість області складає 13,8% за нормативу 15%. У 1814 році в області було 41% лісів від загальної площі, а щоб відновити ліси потрібно 18-20 років. Для прикладу в Естонії цей норматив складає 20%, в Німеччині 30%". Обласна влада не перший рік стає на бік комерсантів у сфері заготівлі сировини, її обробки і експорту за кордон. Так знищується дорогоцінне надбання поколінь - наш ліс, винищений фактично за мовчазного сприяння влади і правоохоронних органів. Це підтверджує і Валерій Кульматицький: "Постійним головним болем для вінницьких екологів, в тому числі є українсько-польське підприємство "Барлінек", на якому виробляється багатошаровий паркет. До нас постійно надходять скарги людей, що через діяльність цього підприємства дуб на Вінниччині практично вирізаний. Через діяльність цього підприємства приблизно 500 га дерев твердих порід щорічно зникають із карти Вінниччини".

Отже, ситуація із національним парком "Кармелюкове Поділля" яскраво показує, як обласна влада "захищає" єдиний в області національний природний парк, ставлячи під сумнів доцільність його існування взагалі. До сьогодні не вжито належних заходів з метою захисту парку від незаконної вирубки, не знайдено і не покарано злочинців, жоден із обласних і районних чиновників не покараний. Відповідно до Конституції України – власником усіх природних ресурсів України є український народ. Саме українці мають визначати, яким чином розпоряджатися своїм багатством, зокрема легенями землі – лісами. Цінність збереження і охорони лісу, наявність заповідників і природоохоронних парків, не викликає заперечення і не потребує зайвого доказу, це зрозуміло й так, як потреба дихати чистим повітрям, споживати чисту воду і їжу. І нашим правом та обов'язком є стати на захист лісів від нищення, як запоруки збереження життя і здоров'я усієї Нації, майбутніх поколінь українців.

Довідка: Національний природний парк "Кармелюкове Поділля" – природоохоронна територія на території Тростянецького та Чечельницького районів Вінницької області. Утворений у 2009 р. відповідно до указу Президента України, з метою збереження, відтворення та раціонального використання унікальних природних і історико-культурних комплексів Південного Поділля. Відтак, 20203,4 га земель Чечельницького та Тростянецького районів стали об'єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, тобто, перейшли у підпорядкування Міністерства екології та природних ресурсів України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.