Андрій Мельничук: В киян відібрали право на мітинг.

20 лютого 2013, 09:03
Власник сторінки
0
147

Вищий адміністративний суд України зобов'язав київських пікетувальників подавати повідомлення про проведення заходів за 10 днів. Про це йдеться в постанові суду від 23 січня 2013 року в справі за позо

Суд зазначив, що "Визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань, їх масовості, місця, часу проведення тощо, є предметом законодавчого врегулювання". Але оскільки такого законодавства не існує, то міська рада може самостійно встановлювати терміни повідомлення. Зокрема Київська міська рада встановила термін 10 днів. І суд вважає такий термін адекватним. Своєю постановою ВАСУ дозволяє муніципалітетам самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій. Ухвала оскарженню не підлягає.

«Єдиним способом хоч якось впливати на дії влади, досі залишалося проведення мирних зібрань. А тепер українців хочуть позбавити, навіть такого демократичного права. Оскільки про події, на які потрібно реагувати одразу, іноді просто не буде можливості повідомляти завчасно, адже такі рішення потребують негайного і категоричного втручання. Такий закон змінює всю практику судочинства та практично не містить обґрунтування на своє існування. А в такій суспільно-важливій сфері як мирні зібрання, такі рішення повинні бути детально мотивовані» - заявив голова київської міської організації політичної Партії «Фронт Змін» Андрій Мельничук

«Це рішення є безпідставним, оскільки суперечить статті № 39 Конституції, в як чітко йдеться про те, що будь-які обмеження реалізації права на мирні зібрання, в тому числі щодо термінів повідомлення про такі заходи, можуть здійснюватися виключно на підставі закону. Тож виходячи з цього, стає зрозумілим, що положення КМДА не є Законом України. А тому жодним чином обмежувати право на проведення мирних зібрань воно не може. Ця постанова суду може стати дуже небезпечною не тільки для київських, а й для всіх активістів України. Адже тепер місцева влада може визначити строк не тільки на 10 днів, а на стільки, скільки їм буде вигідно для самих себе. Щоб остаточно закрити будь – який вплив доступу до їхніх рішень та законів, які приймаються, нібито для народу.» – наголосив керівник Секретаріату КМО Політичної Партії «Фронт Змін» Руслан Синєгуб.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.