Впізнати українця

20 лютого 2013, 13:37
0
564
Впізнати українця

Впізнаваність Українців у світі....

На розі проспекту Коцюбинського і вул. Нансена знаходяться корпуси №2 і №3, Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ. Навпроти цих корпусів зі сторони проспекту Коцюбинського нещодавно з’явилася тратторія «Террамаре», що в перекладі  італійської означає «Велика земля» (останнім часом у Вінниці виникли декілька ресторанів в італійському стилі). Я з друзями полюбляю у вільний час заглянути сюди, з’їсти піцу, покуштувати каву, та побазікати на різні теми.

Якось на другому поверсі тратторії я звернув увагу на оформлення зали і побачив, що по її периметру розвішана низка фотопортретів відомих італійців , які досягли великої популярності за свого життя, у різних сферах діяльності.

Роздивившись ці фотопортрети, я досить швидко усвідомив, що всіх їх я добре знаю і пам’ятаю. Хто ж вони такі? Звичайно, без Адріано Челентано і Тото Кутуньо не обійшлося. Авжеж, є неперевершений актор Марчелло Мастроянні і не менш уславлені Софі Лорен і Джида Лоллобриджида. Є також футболісти, наприклад Роберто Баджо. Відомі американці італійського походження, актори Марлон Брандо, Роберт де Ніро, Аль Пачіно і Сільвестр Сталлоне. Французькі актори італійського походження – Ів Монтан, Ліно Вентура і Жан-Поль Бельмондо.

Особливо мене потішили екс-премьєр італії Сільвіо Берлусконі і не менш скандальний кінорежисер, еротичних фільмів Тінто Брасс.

Є видатний кінорежисер Федеріко Фелліні і симпатична акторка Орнелла Муті.

Кожен з цих персонажів, викликав свого часу позитивні чи комічні враження українських шанувальників.

І тут я уявив, віртуальний аналог, українського закладу в Італії, десь у Генуї чи Неаполі. Скажімо щось на зразок «Батьківської хати» чи «Деканьки».  Яку галерею відомих українців можна було б облаштувати в такому ресторанчику?

Хочу попередити одразу, йдеться не про наші уподобання, чи те що гріє душу власне нам. Головна ознака – це впізнаваність для пересічного італійця, яка вибудувана массмедіа, рекламою чи інтересом до тієї чи іншої сфери.

Отож починаємо. Безперечно брати Клички, футболіст Андрій Шевченко та скакун з жердиною Сергій Бубка. Можна згадати Олега Блохіна, додав би, Валерія Лобановського. Але всі ці особи, пов’язані зі спортом. А з інших сфер? Нажаль з кіноакторів можна назвати лише Богдана Ступку, Мілу Йовович, Ольга Куриленко. Тільки що згадав анекдот останніх років існування Радянського Союзу:

-         Пропонують: через двадцять років у майбутньому, тобто у наш час пригадати, хто такі Брежнев, Андропов, Черненко і Горбачов?

-         Відповідь: дрібні політичні діячі епохи Али Пугачової.

А якщо, перекинути дещо подібні алюзії у наше сьогодення?  Хто наші герої політичного буття? Відповідь: дрібні політичні діячі епохи Верки Сердючки. Висновок: фото Андрія Данилко, варто бути розміщеним у такій галереї.

Нагадую йдеться не про наші вподобання, смак чи почуття гумору, а лише впізнаваність.

Ну а велетень нашої культури Михайло Поплавський придатний, нажаль лише для внутрішнього споживання, хіба ще для Росії.

А з політиків? Лише Юлію Тимошенко, її можна палко любити чи ненавидіти, але її обличчя з характерною зачіскою у Європі уже впізнають.

Правда від «впізнаванки» такого роду, мені досить сумно. На мій погляд не густо. Прикрість полягає у тому, що у Вінницькій тратторії, я українець у в змозі продовжити галерею відомих італійців і без допомоги італійців, а в уявній «Батьківській хаті» - я вже буксую щодо українців.

P.S. Я міг би, ще запропонувати декількох уславлених та приємних  людей, неперевершеного актора Миколу Яковченка, Ані Лорак, Вітаса, Софію Ротару але виникають сумніви про їх впізнаваність. Моя думка не істина у останній інстанції,  тому може у когось, є свої варіанти, запропонована схема зрозуміла? Чи не так?  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.