Урядова "гаряча лінія" надає роз'яснення споживачам ринку фінпослуг в Україні

22 лютого 2013, 10:11
Власник сторінки
экономист
0
184

www.ukc.gov.ua

Ринок фінансових послуг в країні динамічно розвивається, зростає кількість споживачів, проте ринок цей характеризується низьким рівнем інформаційної прозорості. Населення недостатньо володіє загальною інформацією про свої права та обов'язки як споживачів фінансових послуг. І найменш обізнаними є соціально незахищені категорії населення, зокрема пенсіонери, звернення яких на урядову телефонну "гарячу лінію" становлять понад 10% звернень від усіх категорій громадян.

Як повідомили  в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж минулого року та з початку 2013-го на урядову телефонну "гарячу лінію" звернулися 1753 заявники з приводу незадовільної роботи фінансових установ (кредитних спілок, ломбардів, страхових компаній, банків, інвестиційних фондів та інших) та неповернення грошових коштів. Найбільше звернень заявників - з Києва, Одеської, Донецької, Миколаївської, Дніпропетровської та Черкаської областей.

"Фахівцями Урядового контактного центру минулоріч опрацьовано 1517 звернень заявників. З початку року від громадян надійшло 236 звернень стосовно незадовільної роботи банківських та фінансових установ з отримання кредитів та повернення депозитних коштів (19,5% звернень від загальної кількості), з питання погашення та закриття кредитних договорів - 1,4%, з питання невиплати компенсацій страховими компаніями - 26,3%, з питання надання роз'яснень заявникам щодо законодавства та процедури повернення депозитних коштів - 1,8%", - повідомили у Центрі.

У повідомленні, зокрема, нагадується, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2012 року №867, з метою поліпшення ситуації на ринку фінансових послуг, було розроблено і впроваджено Стратегію реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг на 2012-2017 роки.

В Україні визначено відповідальний орган виконавчої влади - Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг). Державне регулювання на ринках фінансових послуг спрямоване на досягнення системної стабільності шляхом здійснення контролю за дотриманням фінансовими установами встановлених норм та правил, у тому числі щодо реєстрації та ліцензування, наявності необхідних фінансових ресурсів (капіталу, ліквідності тощо), кваліфікованого персоналу, обмеження ризиків під час провадження діяльності, розкриття інформації тощо. Урядовий контактний центр надсилає звернення громадян для розгляду та реагування Нацкомфінпослуг.

 

Зі свого боку фахівці Урядового контактного центру радять перед тим, як звертатися за позикою до кредитної спілки, спочатку звернутися до Нацкомфінпослуг щодо наявності реєстрації кредитної спілки у Державному реєстрі фінансових установ.

За період з 8 до 15 лютого 2013 року на урядову телефонну "гарячу лінію" та через веб-сайт Урядового контактного центру звернулися 12 700 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.