Гостинний двір: ми переходимо у стан холодної юридичної війни

13 березня 2013, 16:17
Власник сторінки
народний депутат "БЮТ-Батькивщина"
0
238

Влада свідомо обрала зовсім інше: шляхом досить простих, вже не раз «обкатаних» на практиці махінацій та маніпуляцій віддати Гостинний двір «своїм людям» практично за безцінь

 Вже котрий рік поспіль триває запекла боротьба свідомої київської громадськості проти цілеспрямованого знищення  Гостинного Двору - однієї з найкрасивіших архітектурних пам’яток Подолу.

Зараз ця перлина старого Києва, з вибитими шибками та розкиданими будматеріалами нагадує обєкт бомбування. А підтриманий міською владою «реставраційний» проект спрямовано на  знищення автентичного вигляду Гостинного: третій поверх та величезний скляний купол стане ще однією «стєкляшкою» у центрі Києва.

Злочином можна вважати й спробу практично за безцінь віддати цілий архітектурний комплекс невідомо кому. Без ринкового оцінювання вартості об’єкта та проведення відкритого аукціону, за старим договором оренди з майбутньою несумісністю витрачених «реконструктором» коштів і плавним переходом будівлі у чиїсь нечисті руки.

Очевидно, якби влада намагалась вирішити питання конструктивно, конфлікт давно був би вичерпаний!  Наприклад, чому б не реалізувати досить слушну пропозицію громадськості використовувати Гостинний двір саме за «культурним» призначенням: створити там музей. Зараз в тісних музейних сховищах і підвалах покриваються пилом і псуються мільйони мистецьких шедеврів – київські музеї мають досить обмежені площі для демонстрації всіх своїх експонатів. Навіть якщо підійти до вирішення проблеми Гостинного Двору виключно «по - господарницьки», цей об’єкт можна зробити прибутковим і без перепрофілювання  історико – архітектурного комплексу під «торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою».

Проте, всі вже давно переконались, що влада свідомо обрала зовсім інше: шляхом досить простих, вже не раз «обкатаних» на практиці махінацій та маніпуляцій віддати Гостинний двір «своїм людям» практично за безцінь.

Розвиток подій красномовно доводить - боротьбу з рейдерським захопленням Гостинного двору наразі слід продовжувати в іншій площині. Активний громадський супротив у форматі масових «вуличних» протистоянь дуже важливо посилити використанням правових та юридичних важелів. Ми – за збереження архітектурного комплексу! І ми змагатимемося з бюрократичним апаратом, змовою органів виконавчої влади та пасивністю міської влади їх зброєю –  ми переходимо у стан холодної юридичної війни.

Розпочинаємо з  депутатських звернення: до Фонду державного майна України та до секретаря Київради Галини Гереги.

Обґрунтування прості:

1.     Відповідно до п. 1.1. договору оренди № 149 від 18.03.1994р., укладеного Фондом державного майна України та ПАТ «Укрреставрація», залишкова вартість Гостинного двору  як об’єкта оренди наразі складає всього 21 949 грн.! В той же час, виставлений «реставраторами» кошторис виконаних робіт складає 109 409 113 грн. Таким чином, вартість запропонованих орендарем та погоджених орендодавцем «покращень» більше ніж в 5 тисяч разів перевищує залишкову вартість об’єкта оренди, що в подальшому може призвести до фактично безкоштовного заволодіння Гостинним двором тими ж таки «інвесторами».

Оскільки право власника відносно будівлі Гостинного двору здійснює Фонд державного майна України, ми виступаємо з вимогою  якнайшвидшого проведення справедливої переоцінки вартості цього об’єкта.

2.     У відповідності до п. 6 до ст. 17 Закону України «Про столицю України місто-герой Київ», Київський міський голова (наразі Г. Герега як в.о. мера) має «додаткові» повноваження щодо внесення до відповідних органів виконавчої влади пропозиції з передачі до комунальної власності столиці «підприємств, організацій, установ … та інших об'єктів, що належать до державної або інших форм власності … якщо вони мають важливе значення для забезпечення виконання містом Києвом столичних функцій».

Отже, ми будемо вимагати від Галини Гереги чітких та послідовних кроків щодо повернення Гостинного двору у власність київської громади!

Моя особиста позиція, як і позиція «Батьківщини» чітка та однозначна: Гостинний двір потрібно повернути киянам! І за нього необхідно боротися «по всіх фронтах» спільними та консолідованими зусиллями всіх опозиційних сил та громадськості. Вірю, що таким чином ми зможемо вибороти впевнену перемогу та дати нехай першу, але точно не останню відсіч тим, хто безкарно розграбовує комунальну власність нашої  столиці та нехтує правами киян.

Кожен із нас може, навіть повинен, прийняти активну участь у захисті Гостинного Двору. Тому я в черговий раз звертаюсь до вас із закликом підтримати нашу ініціативу і завтра прийти під будівлю Фонду Держмайна для участі в мітингу з вимогами повернути Гостинний до комунальної власності Києва.

 

Мітинг розпочнеться о 10.00, 14.03.2013 року за адресою м. Київ, вул. Кутузова, 18/9 (приміщення Фонду Держмайна України).

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.