Коли мандат нічого невартий

20 березня 2013, 14:20
Власник сторінки
0
163
Коли мандат нічого невартий

Пострадянська Україна входить у нову фазу політичного розвитку. Тривалий час у депутати йшли заради недоторканості, впливу. А відповідальністю часто нехтували.

Пострадянська Україна входить у нову фазу політичного розвитку. Тривалий час у депутати йшли заради недоторканості, впливу. А відповідальністю часто нехтували.

Хтось шукав захисту для себе, хтось – преференцій для бізнесу. Але чи хтось дбав про добробут виборців або їхні проблеми? От, от! Особливо це стосувалось тих депутатів, які обирались за списками. Чи часто вони з'являлись в рідних містах та селах? Швидше більше часу приділяли вирішенню потрібних питань в радах. Адже депутату апріорі можна все. Хто змусить  його відповідати? Що йому загрожує? Від того й став мандат вседозволеності таким ласим. Неважливо якого рівня рада. Верховна — чудово, обласна чи міська – теж непогано! Пам'ятаю місцевим депутатам у 2005 році навіть недоторканість давали, правда ненадовго. Зараз її немає, але престиж посади все ще є.

В нашій країні є стереотип — «Депутатам можна все? Так!» До останнього часу це ефективно працювало. Люди обурювались чиновницькій безкарності, але нічого не чинили. Тривожний вітер депутатській недоторканості і незалежності повіяв з іншої сторони – влади.  Останні події у  Верховній Раді показали: депутат – це не так вже й безпечно. А мандат - не спосіб захисту. Адже та швидкість і беззаконність,  з якою прихильники чинного президента позбавляють мандатів опозиційних депутатів, шокує. Хто скаже, що юридичний статус зараз дасть гарантію безпеки? Ото ж бо й воно!

Хочете вірте, хочете ні, але настав час об’єднуватися. Незалежно від статусу, соціального становища та достатку. Навіть не для перемоги, а заради елементарного виживання. Чи зможе втриматися на своїх позиціях депутат, який немає надійної підтримки виборців, а лише політичне покровительство? Депутат, як лідер своєї громади, має висловлювати позицію своїх виборців, а вони, в свою чергу, підкріплювати його слова спільними діями. Скажете не реально? Не погоджусь. Адже Рівненщина вже бачила таку єдність у давніші історичні часи.

Саме тому ілюзій з приводу престижності депутатського мандата  ніколи не мав. Працюю депутатом вже більше 7 років. І це не престиж, а додаткові клопоти та зобов’язання, які ти береш на себе перед громадою, хоч часто доводиться відкладати перспективні ідеї та особисті справи. А як інакше, коли звик робити все якісно. Саме тому долучався і буду долучатися до проведення міських заходів та конкурсів, опікуватимуся інтересами мешканців багатоквартирних будинків, як, наприклад, Соборної 257, співпрацюватиму з Полком Зв'язку. Хтось спитає: «Навіщо така активність?» Та тому, що живу в Рівному не перший рік і хочу надалі мати тісні і дружні стосунки з рівнянами, не давати їм приводів сумніватися в мені. 

Ми поруч живемо, працюємо, відпочиваємо. Так само разом будемо відстоювати свої інтереси, інтереси своєї громади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.