МОЗ незаконно скасував результати іспиту у студентів - стоматологів

22 березня 2013, 07:08
Власник сторінки
Координатор громадської ініціативи "Студентський захист".
0
768

Порушення прав студентів-стоматологів

«Міністерство охорони здоров’я України скасувало, як не валідні, результати тестування вітчизняних студентів, які складали 12 березня 2013 року іспит «Крок 1. Стоматологія». В той же час, результати студентів – громадян іноземних держав, які складали іспит були розіслані 20 березня 2013 року», - заявив координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Про це йдеться у розпорядженні Міністра охорони здоров’я України Р.В. Богатирьової від 18 березня 2013 року. Відповідна інформація надійшла на адресу керівників вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, які здійснюють підготовку фахівців у галузі знань «Медицина» за спеціальністю «Стоматологія» від директора Центру тестування.

«Це яскраво виражена дискримінація і порушення декількох норм Конституції України. Відповідно до частини першої статті 26 Конституції України, іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, - за винятками,  встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Розпорядження МОЗ не може надавати привілеї іноземцям у порівнянні із громадянами України», - підкреслює Андрій Черних. 

Якщо навіть припустити, що тести були «злиті», то це недоопрацювання та халатність організаторів тестування, а не самих студентів. І це не може бути причиною застосування таких жорстких заходів (скасування результатів тестування) по відношенню до студентів без доведення їх особистої вини або невинуватості (це є також дискримінація). Така мотивація не може слугувати виправданням для порушення Конституції України. 

«А чи є у Міністерства тверді докази, що саме студенти «злили» тести? Є судові рішення, які підтверджують провину студентів із конкретними прізвищами? Якщо – ні, то це ще одне порушення Конституції України в частині порушення презумпції невинуватості», - підкреслює координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Виникає також питання, чому було прийнято рішення про скасування результатів тестів без оприлюднення їх результатів. Якщо припустити, що тести були «злиті», то очевидно, що більшість студентів мала б високі результати (90 і більше відсотків правильних відповідей). Але, якщо б результати були опубліковані і були б в середньому на рівні 60-70 відсотків вірних відповідей, очевидно, що версія Міністерства була б м’яко кажучи невірна. Навіщо студентам робити помилки у тестах, знаючі вірні відповіді?

«Громадська ініціатива «Студентський захист» сьогодні направить звернення на Президента України та Уряд з проханням скасувати  розпорядження Міністра охорони здоров’я України Богатирьової Р.В. від              18 березня 2013 року щодо скасування результатів тестів для вітчизняних студентів та проведення повторного тестування», - підсумував Андрій Черних. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: студент,МОЗ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.