Більше ніж легенда

25 березня 2013, 12:24
Власник сторінки
0
159
Більше ніж легенда

Житомирський обласний комітет ЛКСМУ почав випускати свій друкований орган - газету "Буревісник". Вже вийшло три номери. Пропоную невелику статтю з 2-го номеру газети.

Є гравці які за гроші купують собі віллу на морі, яхту, «Феррарі»… Так ось, за ці гроші я купив собі футболку «Ліворно»

К. Лукареллі

Досьє:

Дата народження   4 жовтня 1975 (37 років)

Місце народження                Ліворно, Італія

Зріст       188 см

Вага        85 кг

Позиція  нападник

Роки                       Клуб                                      Ігри (голи)

1992–1993             Куойопеллі                            28 (5)

 1993–1995            Перуджа                                7 (0)

 1995–1996            Козенца                                  32 (15)

 1996–1997            Падова                                   34 (18)

 1997–1998            Аталанта                                26 (5)

 1998–1999            Валенсія                                 13 (1)

 1999–2001            Лечче                                     59 (26)

 2001–2003            Торіно                                    55 (10)

 2003–2007            Ліворно                                  146 (92)

 2007–2008            Шахтар                                  12 (4)

 2008–2011            Парма                                    45 (16)

 2009–2010            Ліворно                                  28 (10)

 2010—2012          Наполі                                    12 (1)

Національна збірна

Роки                       Збірна                                    Ігри (голи)

1996                       Італія (Олімп.)                      2(0)

1996-1997              Італія (U-21)                         12 (10)

1997                       Італія (U-23)                         2(0)

 2005—2007          Італія                                     6 (3)

Ця стаття – не спроба передати весь футбольний шлях Крістіано Лукереллі, чи показати яким він був футболістом. Для цього мало однієї статті – адже його шлях був складним – були провальні матчі (а в кого їх не було?), важкі травми які вибивали його з гри на тривалий час, були перемоги й здобутки. Особливо вдалий сезон 2004-2005 рр. в якому наш герой з 24 голами став кращим бомбардиром Серії А випередивши форварда «Мілана» А. Шевченка. Хоча досить порівняти склади «Мілана» в якому грали зірки світового масштабу зі складом «Ліворно». Багато голів стали заслугою генія Бомбардира. Особливо показовим став матч між «Пармою» і «Ліворно» який закінчився з рахунком 6:4. 99 номер «Ліворно» забив 4, як і нападник суперників Альберто Джілардіно, але за «Парму» забили по м'ячу Пізану і Фабіо Сімплісіо, а за «амаранта» забивав лише один Гравець. Так Лукареллі не мав техніки Мессі, або Роналдо, і все-таки він вмів головне, що потрібно вміти нападнику – після його ударів м'яч залітав у сітку воріт даруючи радість тисячам вболівальників. На Крістіано полювали багаті і відомі клуби намагаючись його купити, але він продовжував грати за скромний «Ліворно», і напевне в цьому клубі й завершив би свою кар'єру, якби не конфлікти з президентом клубу А. Спінеллі, багато рішень якого змушують сумніватися – за який клуб насправді вболівав синьйор Альдо?!

                Ця стаття – розповідь про те чому Крістіано Лукареллі став символом вболівальників «Ліворно», жителів Ліворно та Тоскани, й будемо відверті, не тільки їх . Звичайно, значною мірою цьому він зобов'язаний своїми успіхами на смарагдовому килимі. Але кожна монета має зворотню сторону. І цю сторону життя нашого героя та провінції Тоскана ми висвітлимо.

                Історія портового міста Ліворно нерозривно пов'язана з комуністичним рухом. Саме тут 21 січня 1921 була утворена Комуністична партія Італії (Partito Comunista d'Italia). Тому не дивно, що комуністи тут мають величезну популярність. І це не може не впливати на футбол. Тіфозі «Ліворно» люблять влаштовувати «перфоманси» використовуючи комуністичну символіку. А їх головні вороги - прихильники фашистів – фани римських«Лаціо» та «Роми».

                Саме в цьому місті в передмісті Шанхай народився Крістіано Лукареллі. Вперше на матч «Ліворно» він потрапив коли йому було…18 місяців. Тато взяв його з собою. Можливо саме тоді він обрав свою професію.:).

                Чому Крістіано так мало грав за збірну Італії? Заспокойтесь, не тому, що не відповідав рівню національної команди а через свої політичні погляди. В 1997 році італійська молодіжна грала в Ліворно. Вболівальники останніх подарували своєму земляку та кумиру футболку з надписом «ULTRAS AMARANTA» (назва організації фанів «Ліворно») і зображенням Че Гевари. Молодий нападник забивши в тому матчі гол зірвав з себе голубу футболку збірної а під нею була та – з легендарим Ернесто. «Вільна і демократична» преса з такими ж чиновниками підняли шум, і Крістіано перестали викликати в збірну за яку він забив 10 голів у 10 матчах. А ви як думали? Свобода поглядів та плюралізм капіталістичного світу існує лише в уяві наших лібералів.

                Цікаві відносини Лукареллі з вболівальниками. В сезоні 2005-2006 в Римі група фанів була затримана поліцією після сутички з римськими хуліганами. Крістіано за свій рахунок організував ліворнійцям автобус, щоб вони повернулися додому. В свою чергу фани  під час матчів підтримували свого кумира не лише кричалками а й співали про нього пісні. 99-й номер Крістіано собі обрав тому, що в цьому році було утворено фанатське угрупування «Brigate autonome livornesi

                Коли в Ліворно з дому втекли двоє дівчат і їх не могли знайти кілька тижнів К. Лукареллі звернувся через ЗМІ до них із закликом повернутися і на наступний день підлітки прийшли додому.

                Автобіографічна книга Лукареллі «Залиште собі свій мільярд» стала підручником в одній із шкіл його рідного міста. Але таланти Крістіано цим не обмежуються він ще й зіграв епізодичну роль у фільмах Федеріко Моччіа «Пробач за кохання» та «Пробач, хочу з тобою одружитися».

                Саме тому Крістіано став «прапором команди». І не саме головне, те що цій команді не підкорилося скудетто. Головне що в ній є такі гравці. Не важливо що в серпні 2012 року Крістіано повісив бутси на цвях, він завжди буде частиною команди як і тоді коли не будучи гравцем «Ліворно» під час матчу дружина через кожні 5 хвилин жестами показувала як грає «Ліворно»., чи коли він граючи за «Торіно» відбуваючи дискваліфікацію поїхав на матч в якому вирішувалось чи вийде «Ліворно» в серію В. «Ліворно» перемогло й підвищилось класом а деякі джерела стверджують що дискваліфікацію Лукареллі заробив спеціально що бути на тому матчі. Чи може він після цього не бути символом команди?

Як же не вистачатиме нам Крістіано, його голів і знаменитого «салюту» у вигляді стиснутого кулака. Але він не один…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.