Мандрівка у світ казки та фентезі

28 березня 2013, 21:48
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
700
Мандрівка у світ казки та фентезі

Репортаж Тетяни Виговської з презентації моєї казки та книжки Алли Іонової. Цей матеріал відмовились друкувати певні місцеві газетки. Отака зараз "підтримка" молодих авторів...

        Світ книги – чарівний. За допомогою друкованого слова читач переживає неймовірні пригоди, пізнає довкілля, зазирає у минуле і проектує майбутнє. Книга цікава тим, що кожен, хто взяв її до рук, може вибудувати свій, унікальний світ, чим разюче відрізняється від кінематографу, який нав’язує образи та стереотипи.

Велику роль у формуванні інтересу дітей до читання відіграють зустрічі з авторами книг. Там, у невимушеній обстановці, юні читачі можуть не тільки послухати, як «народжувався» той чи інший літературний герой, а й мають змогу задати своє питання безпосередньо автору. Тим більше, що виявляється – літератори не захмарні небожителі, а, дуже часто, прості люди, які колись були дітьми і теж мали своє знайомство з книгою.

У Білій Церкві такі зустрічі відбуваються регулярно. Нещодавно у рамках програми «Україна читає дітям» завідувачкою Білоцерківського бібліотечного філіалу №6 Надією Гавриловою була організована зустріч молодих літераторів Алли Іонової та Костянтина Климчука із четвертокласниками ЗОШ №21.

Костянтин розповів школярам про ідею написання, історичні джерела книги, а діти поділились своїм враженнями від прочитаного. Чотирикласники уже були знайомі із книжкою «Казка про козака Степана, його пригоди та кохання», тому для автора стало приємним сюрпризом, що школярі організували виставку розфарбованих ними ілюстрацій до твору. Також діти підготували інсценівку казки, і присутні зустрілися з козаком Степаном, дівчиною Калиною та іншими героями віч-на-віч.

Потім свою першу книгу «Ненаписана історія» презентувала Алла Іонова. Письменниця розповіла, що задумала написати дитяче фентезі українською мовою, бо сьогодні такого жанру не вистачає в Україні. «Досить поширений жанр, - сказала авторка, - але чомусь не український… Що переважно ми читаємо? Гарі Потер, який захопив всю планету… І в ці чарівні світи, що описуються в книзі, хочеться поринути, та взяти з собою ще когось. Моя книга не про заморську принцесу, а про звичайну українську дівчинку, якій 13 років. Вона має все те саме, що і ви: дім, братика, сестричку, задерикуватих однокласників, які погано ставляться до дівчинки з бідної родини. І, здавалося б, вже нічого не змінить плин таких сумних подій, якби вона одного разу не взяла до рук ножиці, і не зробила собі ось таку смішну зачіску, яку можна побачити на обкладинці  книжки. Саме з цього моменту в її житті з’являється ненаписана книга, яку вона випадково знаходить  у бібліотеці, і стає її хранителькою. Тепер, отримавши статус хранительки, Віола поринає в літературний світ зі своїми героями, пригодами, цікавинками, а головне,  в неї з’являються справжні вірні друзі. Але її зустрічають не лише веселощі. Виявляється, що у світі літератури є герої, які полюють за хранителями книги. Є персонажі недописаних історії – сторії. А ще потрібно зберігати літературний баланс між написаним  і ненаписаним. Не все так просто, бо серед друзів є зрадники. Я бажаю всім, хто не побоїться поринути в досить небезпечний світ пригод, приємного читання, бути уважними, спостерігати за всім дуже пильно, бо, хтозна, раптом ви, як і Віола, знайдете ненаписану історію і станете її хранителем.»

Письменниця  наголосила, що для неї, як автора, важливим є те, щоб твір не лише був опублікованим і прочитаним, а й чомусь доброму навчив дітлахів та подарував їм багато яскравих і світлих моментів.

Стиль фентезі  приваблює до себе учнів-читачів. Вони захопливо слухали авторку питалися, де можна познайомитися з книгою ближче, а також чи буде продовження неймовірних пригод юної героїні. Наприкінці зустрічі відбулася «перестрілка» запитання-відповідь із авторами, а книги з автографами стали сюрпризом для допитливих всезнайок. Діти щиро раділи їм. Мама Назара Романюка, одного з найбільш активних читачів, сказала: «Назару дуже сподобалися пригоди козака Степана. Він не тільки прочитав казочку, але й просив, щоб я зробила із бібліотечної книжки ксерокопію. А тепер він радий, бо буде мати примірник із теплими словами автора!»

            Коли закінчилася автограф-сесія, Костянтин Климчук від імені білоцерківського осередку «Молодої Просвіти» і білоцерківського Комітету захисту української мови подарував шкільній бібліотеці та бібліотечному філіалу №6 набори навчальних мультимедійних дисків, які допоможуть учням краще пізнати світ та Україну.

Автор Тетяна Виговська 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Біла Церква,Казка про козака Степана,його пригоди і кохання,Ненаписана історія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.