Колекторів можуть залишити без роботи

30 березня 2013, 08:15
Власник сторінки
Адвокат
0
255

Окрім запровадження процедури банкрутства стосовно фізичних осіб, законопроектом також передбачено внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів»

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення порушення прав боржників та запровадження процедури банкрутства фізичної особи» (реєстр №1145).

Окрім запровадження процедури банкрутства стосовно фізичних осіб, законопроектом також передбачено внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів».

Так пропонується статтю 11 зазначеного закону, доповнити новою частиною 14 такого змісту:

До договорів із споживачами про надання споживчого кредиту застосовуються положення цього Закону про нечесну підприємницьку практику, яка вводить споживача в оману та агресивну підприємницьку практику, зокрема такі дії, як:

1) здійснення постійних телефонних, факсимільних, електронних або інших повідомлень без згоди на це споживача;

2) загроза здійснити незаконні або неправомірні дії;

3) встановлення обтяжливих або непропорційних позадоговірних перешкод для здійснення споживачем своїх прав за договором;

4) здійснення агресивних дій за рахунок третьої особи, колекторських підприємств тощо;

5) здійснення тривалих та/або періодичних візитів до житла споживача, незважаючи на вимогу споживача про припинення таких дій або залишення житла».

Таким чином, у разі прийняття зазначеного закону, ані кредитори, ані колектори вже не зможуть застосовувати до боржників вищезазначені заходи, посилаючись на те, що дозволено все, що прямо не заборонено законом.

Нагадаю, що споживачем у розумінні Закону України «Про захист прав споживачів» є фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю, в тому числі у кредит.

Андрій Авторгов, адвокат, к.ю.н., член громадської ради при Державній виконавчій службі України

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.