ЧОМУ МИ З ДМ. ВОЮТОЮ ВИСТУПАЄМО ПРОТИ ПРОВЛАДН. ЗАКОНОПРОЕКТУ ПРО ВИЩУ ОСВІТУ?

03 квітня 2013, 11:13
Власник сторінки
политтехнолог, журналист
0
176

ВЛАДА ХОЧЕ В ЧЕРГОВИЙ РАЗ ОБІКРАСТИ СТУДЕНТІВ ТА АБІТУРІЄНТІВ !!!БУДЬБЕ ПИЛЬНІ!!!

Чому ми з Дмитром ВОЮТОЮ виступаємо проти провладного законопроекту про вищу освіту?

Друзі, сьогодні влада намагається створити вишу освіту для себе! Чому не враховується думка студентів та які ресурси задіює влада читайте далі.

Серед трьох законопроектів про вищу освіту, найбільше загроз для студентів містить провладний законопроект 1187, авторства Ківалова, Калетніка та Сороки. Цілком ймовірно, що шлях реформування вищої освіти запропонований ними призведе до торгівлі посадами, зловживанням у сфері ліцензування та акредитації вишів, хабарництву при вступ.

Законопроект 1187 нівелює значення зовнішнього незалежного оцінювання, оскільки повертає вступні іспити. За підрахунками експертів, щорічно на хабарі при вступі батьки витрачали понад 2 млрд. грн. Для багатьох студентів з простих сімей це закриває вступ до омріяних вишів, а отже, і можливість здобути якісну, престижну освіту, гарну роботу у майбутньому. Значення ЗНО має бути збережене, адже це одне з основних досягнень за останні роки!

Проект депутатів Ківалова, Калєтніка і Сороки не передбачає встановлення механізмів державного замовлення  та дозволяє приймати на платну форму навчання  фактично за будь-якими правилами, які встановлять ВНЗ.

Якщо приймуть цей законопроект у чинній редакції, студент може бути виключений за порушення статуту, правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу. Це дозволить виганяти з університетів «небажаного» студента. Але межа для такого повинна бути чітко встановлена, інакше кожен студент знаходиться у небезпечній зоні.

Чому ми виступаємо проти законопроекту 1187? До причин можна віднести також значне обмеження ролі органів студентського самоврядування. Цілком логічно, що обрані представники від студентства повинні брати участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення навчально-виховного процесу. Також, законопроектом обмежується перелік питань, які приймаються за погодженням з ОСС. Реформування статусу ОСС дозволить адміністрації у вишах зосередити головні важелі впливу та інструменти для маніпуляції студентами.

Для просування законопроекту Ківалова, Калетніка, Сороки залучено величезний ресурс. Це і Рада ректорів вищих навчальних закладів, і представники псевдостудентських організацій. Це все свідчить не на нашу користь.
Проте далеко не все втрачено. До кінця 2011 р. українська прогресивна спільнота чотири рази зупиняла міністерський законопроект по дорозі до Верховної Ради. До прикладу, студентські акції протесту проти платних послуг зібрали по всій країні більше 20000 студентів. У 14 містах відбулися широкомасштабні акції. Студенти піднялись спільно проти соціальних утисків з боку влади.

Отже, молодь могла, може, і ми впевнені, що зможе відстояти своє право на гідну освіту!

ф
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.