Вінничани продовжують боротьбу за легені міста

15 квітня 2013, 18:14
Власник сторінки
0
254
Вінничани продовжують боротьбу за легені міста

Боротьба за Лісопарк у Вінниці не припиняється. Влада каже, що не буде викорчовувати лісовий масив у спальному районі, але люди не вірять.

У Вінниці на початку весни стало відомо, що на прилеглій території одного з найбільших спальних районів «Вищенька» місцева влада разом з Урядом збирається будувати клінічну лікарню місцевого медичного університету. Справа добра, але зводити університетську лікарню збираються на 7 га лісового масиву, який так і називається «Лісопарк». 

Лікарня з ньюансами

Вінничани називають цей парковий масив «легенями Вінниці». І дивон, якимось чином Лісопарк оберігала влада усіх типів і кольорів від забудови.

Але, нинішню видно вже притисло! Треба щось будувати у Лісопарку! Читай – відкатати і розпиляти. Гроші і деревину з 7 га (в основному дуб).

У цій історії є ще два нюанси. У Вінниці і області діє пілотний режим так званої «медичної реформи», і будівництво університетської клінічної лікарні не вписується у концепцію ніяким боком. 
І ще одне. Влада, яка так печеться про охорону здоров’я вінничан не спромоглася побудувати у Вінниці хірургічний комплекс обласної клінічної лікарні ім.. Пирогова. Там будівництво триває 21 рік!

Передостанній губернатор Микола Джига божився, що корпус Пироговки відкриють до 24 серпня 2012 року, але Кабмін вчасно припинив фінансування. Тут вибори, Джига став нардепом, і за свій «базар» не відповідає. Востаннє його бачили на знаменитому виїзному засіданні ВР.

Отже, де гарантії, що Уряд профінансує будівництво лікарні університету, такі, як фінансування Пироговки?

Лісопарк – статус не визначений

Хоча він і у Вінниці, але знаходиться на землях Вінницького району. Хоча він і міський лісопарк, а по документах – лісові угіддя Вінницького обллісу.
Дивно, як з таким статусом, його досі не «розпиляли». Мабуть берегли на «чорний день». І він прийшов!


Перша самостійна екоініціатива

Тільки стало відомо про долю Лісопарку, як само організувалися мешканці міста. Створили у Фейсбуці групу, і намагаються захистити улюблене місце відпочинку, заняття спортом і прогулянок. Раніше вінничани не брали участь масово у природоохоронних заходах. Чи тому, що гнали їх на ці заходи палицею влада і різноманітні «зелені» рухи, чи тому, що всі знають: Вінниця – місто зелене (озеленене).

Але вінничани зібралися і почали тролити владу у Фейсбуці, блогах, місцевих ЗМІ. Побачивши, що це не допомагає, перейшли до прямої дії: з чорними транспарантами вийшли на вулицю, під адміністративні будівлі. І тут влада їх побачила. 

Але спочатку сказала строго: все вирішено нагорі! Сам Азаров (!) проект схвалив і гроші дає! 
І у генплан міста будівництво записане ще у 2011 році. Не переробляти заради якихось вінничан ГЕНПЛАН МІСТА! У такому тоні говорив заступник губернатора Роман Аксельрод.
Акції продовжувалися.

Першим мер Володимир Гройсман (люди з чорними транспарантами у місті!) і заявив: він підтримує ініціативу мед університету, особисто обласної влади, особисто товариша Азарова! Університету дійсно потрібна лікарня, але… не у Лісопарку. 

За мером дав поп’ятного і губернатор Іван Мовчан. 

Він ясно сказав: нічого ще не вирішено, гроші ще не виділено, проекту ще немає. Лише триває процес узгоджень-погоджень.

Це для тих, хто читатиме з не вінничан.

Не останній пікет

Він відбувся у суботу 13 квітня

Незважаючи на те, що крапку у питанні будівництва лікарні на території лісу(парку?) начебто поставили, з юридичної точки зору це питання ще й досі не вирішили. 

Влада й досі не виділила місце під будівництво клініки. 

На акції були і старі і малі. Молодь кричала «Руки геть від Лісопарку», а старше покоління уважно слухало політичних ораторів. Однак незважаючи ні на що, вінничани готові йти до кінця. Були на акції і козаки, які усіх бажаючих учасників нагодували справжнім козацьким кулішем. 

- Я тут живу через дорогу і захищатиму цей ліс до останнього, тому що це вам не 7 дерев вирубати, а цілих 7 гектарів, - каже вінничанин Анатолій, - а то вирубають, побудують ту клініку, і кругом залізну огорожу поставлять і ніде не можна буде навіть прогулятися. 

Жителі міста вже вкотре наголошують на тому, що після вирубки дерев, екологічна ситуація не покращиться.
Голова молодіжної організації „СЛАВІС-Вінниця” Сергій Мар’янчук зачитав резолюцію, яка в подальшому допоможе вирішити питання забудови з юридичної точки зору. Його вінничани активно підтримали оплесками. Представники ж політичних сил пообіцяли надалі підтримувати жителів міста у боротьбі за ліс. 
Наступного разу захисники Лісопарку домовилися зібратися через місяць. Тоді Вінницька райрада буде відміняти своє рішення про виділення землі під будівництво у Ліспарку.

Політики підтримують людей, але не усі

До честі опозиційних сил, усі вини підтримують захисників лісопарку у протистоянні владі. Це і Об’єднана опозиція «Батьківщина», і «Свобода», і «УДАР».

Вдалося поспілкуватися з представниками цієї політ партії.
Хоча «УДАРівці» наголошують: у цьому питанні позиція у опозиції консолідована.
- Ми  підтримуємо вінничан у захисті Лісопарку, до нашого офісу приходили люди і скаржилися, що планують вирубати ліс, - розповідає голова обласної організації партії «УДАР» Ігор Ткачук, - нам ініціативна група із захисту Лісопарку принесла більше 400 підписів, і ще стільки вони планують зібрати. 
Партія готується до активних дій.

- Ми вже готуємо депутатські звернення до Гройсмана, Мовчана та в прокуратуру, оскільки наразі немає ще юридичного вирішення долі Лісопарку – це питання ще висить в повітрі, - каже Ігор Ткачук, - адже влада вирішила будувати нову клініку, у той час як в державі немає грошей на зарплату, на ремонт інших лікарень та на ліки. Кажуть, що вже виділили гроші на це будівництво, але це брехня – їх вже найімовірніше вкрали. 

Нардеп від «УДАРУ» говорить, що опозиція не залишить людей.

- Я радий, що вінничани проявили мудрість і прийшли на акцію протесту. Ми маємо об’єднатися, щоб вирішити питання Лісопарку, - каже народний депутат від партії «Удар» Геннадій Ткачук, - влада хоче тишком-нишком робити свою справу, а ви змусили владу замислитися. Ми повинні довести справу до кінця і прийти 14 травня до районної ради, щоб показати свою позицію і не дати збудувати цю лікарню. 

Інші партії і політики роблять вигляд, що нічого страшного не трапилося. Або ж так обтічно заявляють: і клініка потрібна, і парка шкода, і виборці начебто проти… А що вдієш? Карма така!

Р.S. У Вінниці пройшла чутка, що долю Лісопарку має вирішити Янукович. І мовляв, він за цим їде у Вінницю 16 квітня. Але це навряд. Ймовірність 0,000001%. Пригадайте, хоча б, Межигір’я!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.