У Вінниччини свій колір – політичного болота

03 лютого 2014, 13:14
Власник сторінки
0
519
У Вінниччини свій колір – політичного болота

Те, що Вінницька область на «особливому рахунку» у політологів, політиків і технологів говорять усі.

Те, що Вінницька область на «особливому рахунку» у політологів, політиків і технологів говорять усі. Особливо ті, хто народився на Вінниччині, часто тут буває, знає «специфіку регіону». А тепер область у центрі ще й визначилася із «політичним запахом» - болота…

Крах Вінницької Народної Ради і Євромайдану  розпочався наприкінці минулого тижня. Саме 30 січня Вінницької ОДА, яку захопили протестувальники, і де 25 січня створили Народну Раду (НР) відбулась зустріч представників НР та голови ОДА. губернатора Івана Мовчана.

Губернатору Івану Мовчану і нардепу Володимиру  Продивусу (ПР) протестувальники зачитали 18 вимог до влади. В ході кілька годинних перемовин влада погодилась виконати рівно половину – 9. І то, як згодом з’ясувалося, виконувати влада погодилася, але виконала не усі.

Вимога 1. Забезпечити роботу Народної Ради Вінницької області в приміщенні ОДА. Забезпечити обов’язкове врахування рішень Народної Ради в роботі облдержадміністрації та обласної Ради.

***

Як стало відомо 3 лютого, цю вимогу ніхто всерйоз не хотів виконувати. Прокуратура Вінницької області повідомила на це: «Створення таких (НР) структур органами місцевого самоврядування є порушенням ст. 19 Конституції України, згідно якої органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Вимога 2. Забезпечити вільний доступ у приміщення Вінницької обласної ради по вул. Соборній, 70 для громадян Вінницької області.

***

У приміщення ОДА 3 лютого ще можна було вільно зайти з ранку. Але питання: «що там робити?» є риторичним.

Вимога 3. Звільнити від обов’язків радника голови Вінницької ОДА Бевза В.А.

***

На цю вимогу Іван Мовчан «зі скрипом» погодився. Але це не означає, що екс-нардеп Валерій Бевз (КПУ) «не спливе» десь на іншій посаді у вертикалі влади.

Вимога 4. Відставка директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Василюк С.М.

***

Іван Мовчав на цю пропозицію висловився ухильно. Нічого конкретного не відповів.

Вимога 5. Гарантії незастосування репресій та переслідувань зі сторони правоохоронних органів щодо учасників громадських протестів; звільнення затриманих активістів; захист активістів, які брали участь у входженні в приміщення ОДА від посягань на їхнє життя та здоров’я зі сторони криміналітету та силових структур; гарантії незастосування репресій зі сторони податкових та контролюючих органів щодо бізнесі активістів.

***

Тут слід дослівно процитувати повідомлення департамент пані Василюк:

«У деяких ЗМІ з’явилась недостовірна інформація, яку нібито оприлюднив під час перемовин 30 січня голова Вінницької ОДА Іван Мовчан з представниками створеної у Вінниці Народної ради. Зокрема, у повідомленнях зазначалось, що губернатор «домовлятиметься з прокурором області Олександром Мрихиним про амністію для затриманих захоплювачів приміщення ОДА» (мовою оригіналу). Така інформація не відповідає дійсності. Голова ОДА так не висловлювався, адже чітко розуміє, що органи прокуратури діють відповідно до чинного законодавства».

Вимога 6. Винести на рішення сесії питання про відкликання делегованих обласній державній адміністрації повноважень, розірвати договір оренди приміщення за адресою: вул.. соборна, 70 з ОДА.

***

Це питання на сесії Вінницької облради детально не розглядалося.

Вимога 7. Не використовувати обласну Раду та облдержадміністрацію як інструмент виборчої боротьби, а націлити їх роботу виключно на вирішення потреб громади.

***

Ну, це буде ясно під час перших же виборів. До цього це тільки слова.

Вимога 8. Звільнити з займаних посад начальника Держбудконтролю Вінницької області Блащука С.К. та його заступника.

***

Це питання начебто вирішено. Але ніяких документів на цей рахунок немає.

Вимога 9. Припинити переслідування студентів вузів Вінницької області за прояви своєї громадянської позиції. Поновити на навчанні усіх студентів, що були відраховані за період з 1 грудня 2013 року.

***

Під час зустрічі з ректорами Вінницьких університетів, коледжів, училищ, Іван Мовчан попросив не застосовувати до студентів репресії. Ректора погодилися… знову ж , на словах. 

В сухому підсумку: опозиція домоглася відставки заступника голови Вінницької облради Юрія Медведєва. Замість нього цю посаду зайняла Наталя Солейко («Батьківщина»), крім того на сесії 2 лютого подали у відставку два керівника постійних депутатських комісій, представники ПР.

Їх місця зайняли опозиціонери. Головою комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету й фінансів, замість Наталіі Рекути став Ігор Вернигор («Батьківщина»). Керівником комісії з питань розвитку демократії, гласності, свободи слова, інформаційного простору став Анатолій Жучинський («Єдність Вінниччини») замість регіоналки Марини Коваль.

От і всі здобутки Вінницького Євромайдану. 

Як тут не пригадати визначення з Вікіпедії, яке достатньо чітко характеризує політикум області: Болото — у політичному лексиконі, характеристика нерішучих, невизначених політичних сил, груп, партій, політичних лідерів. Часто застосовується для саркастичної характеристики політичного центру. Ліві, праві та «болото».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.