Обережно, "Монсанто" на порозі!

18 квітня 2013, 14:07
Власник сторінки
0
289
Обережно,  Монсанто  на порозі!

Стаття вінницького еколога, керівника Вінницької обласної організації екологічної асоціації "Зелений світ" Валерія Кульматицького

Публікую інформаційний матеріал вінницького еколога, керівника Вінницької обласної організації екологічної асоціації "Зелений світ" Валерія Кульматицького на актуальну не тільки в Україні, а й у світі тему поширення ГМО-продуктів і ГМО-насіння транснаціональними корпораціями, зокрема компанією "Монсанто" (США). Приклад із Вінницею має змусити задуматися багатьох людей над майбутнім, яке чекає нас і наших дітей...

Обережно, "Монсанто" на порозі!

Американська компанія "Монсанто" має намір купити у Вінниці 80 гектарів землі для будівництва насіннєвого заводу. Дана ініціатива широко анонсована в ЗМІ. Як відомо "Монсанто" - світовий лідер з біотехнологій і розробки небезпечних генетично модифікованих організмів.

Генетично модифікований організм (ГМО) – це результат застосування технологій генної інженерії, який дозволяє вбудовувати гени й сегменти ДНК одного організму в інший. Наприклад, томат можна схрестити з рибою, бактерію з картоплею, свиню – з медузою тощо. Завдяки привнесенню нових генів до організму (рослина, мікроорганізм, тварина або навіть людина) наділяється новою бажаною характеристикою, якої в неї до цього часу не було. До таких властивостей відносяться низькорослість, холодостійкість і жаростійкість, солестійкість, стійкість до гербіцидів і до хвороб та чоловіча стерильність культури (щоб полегшити отримання гібрида). Важливий момент: генетично модифіковані культури ні зовні, ні за смаком не відрізняються від звичайних.

Українські ЗМІ повідомили, що Міністерство аграрної політики та продовольства України розпочало масову перевірку насіння, яке виробляється та імпортується українськими компаніями щодо генних модифікацій. Міністерство прийняло таке рішення після того, як французькі вчені з університету Кана (північ Франції) встановили зв'язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО. Вчені два роки проводили засекречені дослідження, годуючи 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою. Оприлюднені результати так вразили європейців, що міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив про введення надзвичайних заходів, а офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив про перевірку даних досліджень Європейським агентством з продовольчої безпеки.

Російська дослідниця Ірина Єрмакова довела, що третє покоління щурів, яких годували транcгенними продуктами, втратило можливість до розмноження. В свою чергу, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк повідомив про проведення масової перевірки насіння, яке є на ринку країни. Також він розповів про запрошення фахівців міжнародного рівня для проведення наукової конференції з цього приводу. Однак фактом є те, що в Україні здійснити перевірку продукції і насіння на вміст ГМО є проблематичним через корупцію і дорогу вартість цієї процедури. Крім того, просування ГМО-продуктів і насіння в Україну лобіюють за шалені кошти транснаціональні корпорації.

4 квітня 2013 року у м. Вінниці відбувся круглий стілна тему: "Створення генетично-модифікованих організмів (ГМО) та їх поширення – шлях до прогресу чи загибелі людства?", який відбувся за участі провідних науковців, медиків, екологів, аграріїв та представників громадських організацій Вінниччини, які висловили свою стурбованість просуванню ГМО в Україну, зокрема поширенню діяльності транснаціональної корпорації "Монсанто". На круглому столі було зазначено, що українська нація стала вимираючою і кожна четверта жінка має проблеми з дітородною функцією, тому вживання генетично модифікованих продуктів неприпустимо.

Українська екологічна організація "Зелений світ" виступає за повну заборону застосування генетично модифікованих організмів на території України і закликає всіх громадян протидіяти діяльності таких транснаціональних компаній, як "Монсанто".

Детальніше про круглий стіл тут:

http://20minut.ua/Новини-Вінниці/news/У-Вінниці-Монсанто-може-купити-80-га-землі-у-Східному-10266440.html;

http://www.youtube.com/watch?v=I1VQ_QszO-Y&feature=youtu.be


Довідка: "Монсанто" (Monsanto Company) - транснаціональна корпорація, світовий лідер біотехнології рослин. Основна продукція компанії "Монсанто" - генетично модифіковане насіння кукурудзи, сої, бавовни, а також найпоширеніший у світі гербіцид "Раундап". В Україні компанія займає близько 20% ринку насіння. 19 квітня планується проведення повторного аукціону з продажу земельної ділянки розміром 80 га в інвестиційно-промисловій зоні "Вінницький індустріальний парк". Територія, що виставляється на торги, знаходиться в мікрорайоні "Східний", раніше було заплановано відведення даної ділянки під "Вінницький індустріальний парк". Найбільш ймовірним покупцем землі є компанія "Монсанто" (США). Попередні торги мали відбутися 5 березня 2013 року, але їх перенесли на 19 квітня, так як заявку на участь в аукціоні подала лише компанія "Монсанто". Проводячи аукціон вінницька міська влада аргументує свою позицію вінничанам тим, що за рахунок цього наповниться міський бюджет і будуть створені нові робочі місця. Стартова ціна земельної ділянки, яка належить вінницькій громаді, і яку планують продати складає - 81,592 мільйона гривень без ПДВ.

Голова Вінницької обласної організації "Зелений світ"

Валерій Кульматицький
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.