Затулінський “пряник”

15 травня 2013, 08:23
Власник сторінки
юрист, Національний університет ім. Т.Г.Шевченка
0
244

Днями керівник російського Інституту країн СНД Костянтин Затулін розродився черговою заявою, яка межує з прямим втручанням у внутрішні справи України.

Днями керівник російського Інституту країн СНД Костянтин Затулін розродився черговою заявою, яка межує з прямим втручанням у внутрішні справи України. Виступаючи у Севастополі він висловив сподівання на становлення в нашій державі нового руху на підтримку союзу Росії, Білорусі та України, який стане в перспективі конкурентом Партії регіонів.

"Ми постараємося, щоб проект руху на підтримку союзу Росії, України і Білорусі відбувся і, можливо, завдяки цьому ми зможемо створити якусь силу в Україні, яка буде тиснути на Партію регіонів, що знаходиться при владі… А, може бути, в перспективі, коли це все розів’ється, виступить в ролі її більш успішного конкурента на майбутніх виборах", - сказав пан Затулін.

У даному випадку хвилює не те, наскільки успішне майбутнє матиме нова сила, а те, що подібну думку на території України висловлює іноземний громадянин. Я можу собі уявити реакцію російської влади, якщо який-небудь європейський або американський політик в Москві висловиться не тільки на підтримку “західних” цінностей, але заявить про намір організовувати нову партію, яка братиме участь у виборах в Держдуму!

Це — міжнародний скандал. В Україну ж пан Затулін за звичкою їздить немов «барин» до своїх васалів.

Нагадаю принагідно, що в самій Росії нещодавно ухвалено нові закони по відношенню до громадських організацій. Згідно з ними, якщо громадські активісти отримують фінансову допомогу з-за кордону, то, незалежно від роду діяльності, їм присвоюється статус “іноземного агента”. Про що вони самі ж мають повідомити і зареєструватись відповідним чином. Інакше можна “нарватися” на прокурорську перевірку. Так, наприклад, “іноземним агентом” став заповідник на Далекому Сході, який опікується збереженням популяції лелек.

Як видно, доходить до маразму, хоч зрозумілою є мета – спроба російської влади відсікти будь-який іноземний вплив на російську політику та громадське життя, або дискредитувати саму його суть, оскільки форма “іноземний агент” і сьогодні сприймається в дусі радянської пропаганди. От тільки коли мова заходить про Україну, російські політики втрачають відчуття такту та поваги до суверенітету.

Не відомо достеменно, кого московський гість мав на увазі - Медведчука з його “Украинским выбором” чи якийсь інший проект. Та й питання не стільки в Затуліні, який стрімко втрачає свій колишній вплив і навіть не є депутатом російського парламенту. Хоч повна відсутність реакції на такі його заяви з боку офіційного Києва — це прояв комплексу меншовартості перед Росією, який розвинений в Партії регіонів.

Тому що така ситуація — це питання принципу. А також ще один аргумент на користь того, що Україні треба триматися подалі від “затуліних” та інтегруватися до європейських інститутів, де сама політична культура відрізняється від російського зверхнього “братства”.

 

Дмитро Войцех

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.