Україна переймає досвід європейських країн по створенню фінансової поліції.

16 травня 2013, 09:48
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
400

Або не так страшна фінполіція як її малюють

Останнім часом я часто чую у ЗМІ про перспективу створення фінансової поліції. Планується, що цей орган буде підпорядковуватися безпосередньо Президенту України. Звичайно, ця новина викликала багато провокаційних думок.

Про що мова?

Кількість контролюючих фіскальних органів, які мають, у тому числі, і силові засоби впливу, досить велика. На думку деяких працівників бізнесу, якщо ці структури будуть анульовані, а на їхній базі буде побудована одна структура, то це в якійсь мірі дасть змогу більше розуміти правила гри для бізнесу в Україні. Чи не є це плюсом?

 В компетенції нового органу будуть об’єднані функції кількох відомств, зокрема Державні податкова, митна, пробірна служби, Державна служба фінансового моніторингу та Державна фінансова інспекція. Подібні органи в структурі мінфіну працюють в Італії, Іспанії, Швеції, Угорщині та Австрії. Таким чином буде вирішено одну з нагальних проблем української правоохоронної системи - дублювання функцій правоохоронних органів у сфері боротьби з економічною злочинністю.

 Мою увагу привернуло те, що у світовій практиці ідея концентрації всіх або окремих функцій з протидії злочинам у фінансовій сфері не в поліцейському відомстві, а в окремому вузькоспеціалізованому органі державної влади (що входить до складу уряду або підпорядкований безпосередньо главі держави, або в підрозділі якого-небудь відомства економічного блоку) не нова. У багатьох країнах світу фінансова поліція працює досить ефективно. Наприклад, таке ж розмежування функцій існують в США, Великобританії (Служба внутрішніх доходів у цих країнах входить в Міністерство фінансів), Франції, Швеції, Австрії. У країнах пострадянського простору фінансова поліція, яка не входить до складу МВС створена в Білорусії, Грузії, Киргізії, Казахстані.

Ефективна та успішна історія 200-літнього досвіду.

Для розробників українського законопроекту зразком став досвід Італії, де вже більше двох століть діють органи фінансової поліції.  Фінансова гвардія Італії безпосередньо підпорядковується Міністерству економіки та фінансів. Вона одночасно виконує функції податкової поліції, податкової інспекції, митних та прикордонних органів. 

Італійська фінансова гвардія не уповноважена самостійно застосовувати карні заходи. У разі виявлення злочину проводиться розслідування і його матеріали передаються в прокуратуру. Податкові порушення, які не потрапляють під розряд злочинів, передаються в податкову службу, а вона відповідно застосовує адміністративні стягнення.

Досвід країн-сусідів.

 Також пропоную дослідити досвід найближчих сусідів України, які вже мають подібні структури – Білорусь, Казахстан, Киргизія та Росія. Для нас ці історії будуть більш зрозумілими і близькими.

 Зокрема, у 2008 р. органи фінансових розслідувань Комітету державного контролю створено в Республіці Білорусь. Вони включають в себе Департамент фінансових розслідувань з правами юридичної особи, управління Департаменту по областях, по Мінській області та м. Мінську з правами юридичної особи, а також міжрайонні відділи управлінь Департаменту по областях, по Мінській області та м. Мінську. Загальне керівництво відомством здійснює Президент, а також Голова Комітету державного контролю Республіки Білорусь.

 У 2005 р. Агентство Республіки Казахстан по боротьбі з економічною і корупційною злочинністю (фінансова поліція) було реорганізовано шляхом його перетворення в державний орган, безпосередньо підлеглий і підзвітний Президенту.

Позитивний досвід Республіки Казахстан щодо створення даного відомства і його діяльність в сфері протидії корупції у фінансовій сфері був особливо відзначений на 46-й пленарній сесії Групи держав по боротьбі з корупцією (GRECO) Ради Європи 2010 року.

 Фінансова поліція Киргизької Республіки є єдиним органом з виявлення, попередження, припинення, розкриття та розслідування економічних видів злочинів, скоєних на території Республіки, а також посадових злочинів в сфері економіки та фінансів. Голова відомства призначається і звільняється з посади Прем'єр-міністром.

 Не так давно голова Слідчого комітету Російської федерації Олександр Бастрикін також запропонував об'єднати функції фінансової розвідки і ОРД в сфері протидії фінансовим злочинам, створивши нове відомство на інформаційній та кадрової базі Російського фінансового моніторингу шляхом реорганізації цього відомства у фінансову поліцію Російської Федерації. Фінансову поліцію РФ Бастрикін пропонує підпорядкувати або безпосередньо Президенту, або Голові Уряду РФ, в якості самостійного державного органу виконавчої влади.

 Особисті висновки

Проводячи паралель між перспективою створення фінансової поліції в Україні та досвідом пострадянських країн, я бачу, що об’єднання, а не дублювання функцій є дуже ефективним засобом протидії фінансовим злочинам. Позитивом, на мій особистий погляд, є те, що фінансова поліція буде спрямовуватись та координуватись Президентом України. У нас в Україні така ситуація, що за безлад в країні ніхто не відповідає. Якщо подивитися на сьогоднішню ситуацію, то Президент киває на Кабінет міністрів України, Кабінет міністрів на Міністерство фінансів. Як кажуть, не знайдеш крайнього. Відповідальність однієї особи, зокрема, Президента, є позитивною.

 Тому, ідеєю впровадження фінансової поліції, законодавці сподіваються розв’язати одразу кілька проблем української правоохоронної системи, ще на крок наблизивши Україну до європейських демократичних стандартів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.