Торгівля у Вінницькому медуніверситеті — побори зі студентів

05 червня 2013, 21:34
Власник сторінки
0
281
Торгівля у Вінницькому медуніверситеті — побори зі студентів

Вінницькі правоохоронні органи, ректор Вінницького медуніверситету Мороз В.М., МОЗ, МОН України не припиняли торгівлю методвказівками з різних навчальних дисциплін у державному ВУЗі упродовж 8 років.

Триває протистояння між вінницькою міліцією та приватним підприємцем Борисом Максимчуком щодо припинення роботи спортивного клубу «Максимус», приміщення якого знаходиться на балансі першого районного відділу міліції. - І коли на території райвідділу, вибачте мене, торгують, то це заборонено. Постановою Кабінету Міністрів заборонено здавати державні приміщення, щоб там проводили торгівлю, - говорить керівник обласної міліції Віктор Русин в інтервю з журналістом вінницької газети “РІА” Вадимом Павловим. Дивно, що за такої глибокої поваги до законодавчих актів України, вінницькі правоохорнці не припиняли торгівлю методичними вказівками у державному Вінницькому медуніверситеті упродовж 8 років, незважаючи на те, що студенти повинні були отримувати їх безоплатно. Завідуюча кафедрою фармхімії Ющенко Т.І., яка організовувала цей бізнес з року в рік, у робочий час, досі не понесла юридичної відповідальності за побори зі студентів. А згідно статті 54 Закону України “Про освіту” педагогічною діяльністю можуть займатися особи з високими моральними якостями.

За словами генерала міліції Віктора Русина не можна проводити господарську діяльність на території міліції і постановою Кабінету Міністрів, навіть, заборонено здавати державні приміщення для проведення в них торгівлі.

Незаконну торгівлю методичними вказівками з різних навчальних дисциплін у Вінницькому медуніверситеті, а, отже, побори зі студентів, організувала завідуюча кафедрою фармацевтичної хімії, кандидат хімічних наук, доцент Ющенко Т.І. Вона нефахівець в галузі фармацевтичної хімії та медицини, ніколи не викладала фармацевтичну хімію студентам, прийшла в медуніверситет з технічного ВУЗу, не написала жодного підручника чи навчального посібника та не підготувала жодного кандидата наук, але упродовж 8 років завідувала кафедрою та торгувала чужими працями, з яких 15 - з фармацевтичної хімії, які підготувала кандидат фармацевтичних наук, викладач фармацевтичної хімії.

- Ми торгували методичними вказівками з усіх навчальних дисциплін та ще й в кількох частинах: з аналітичної, токсикологічної, фармацевтичної хімії, фармакогнозії та інших, - каже лаборант кафедри фармхімії. - Це було особисте розпорядження зав.кафедрою. Гроші збирали старости груп і здавали лаборантам. Дані про кількість отриманих грошей та прізвища студентів, які приносили гроші, ми записували у зошити, що знаходяться в препараторській. Ющенко Т.І. переглядала ці зошити і слідкувала, щоб кожен студент придбав методичні вказівки, адже вона особисто займалася їх видавництвом в приватній друкарні і казала, що вкладає свої гроші у їх видання. Для студента одна методичка коштувала від 10 до 20 гривень. Зібрані гроші ми здавали завідуючій кафедрою Ющенко Т.І.

Ці методвказівки мають вигляд зошитів для письма з розграфленнями. То ж кожен студент був зобов’язаний заповнювати їх. Хоча жодним наказом МОЗ України не передбачено використання таких зошитів в навчальному процесі, на їх титульному аркуші зазначено: “Міністерство охорони здоровя України”.

Коли Ющенко Т.І. разом з керівниками ВУЗу взнали про підготовлені кандидатом фармацевтичних наук два навчальних посібника з фармхімії на 737 сторінках друкованого тексту (http://www.uapf.com.ua/blog.php?u=1117&b=11), вони з образами автора, зведенням наклепів, обмовлянь, погроз почали домагатися співавторства в посібниках - для себе, асистентів без наукових ступенів, лаборантів кафедри фармхімії Вінницького медуніверситета та фахівців Харківського фармуніверситету, щоб заручитися їх підтримкою. Заступник Міністра МОЗ України Копитов С.М. їх дії підтримав.

Після відмови у співавторстві негайно почалася розправа над молодим науковцем: авторку незаконно відсторонили від ведення занять виключно зі студентами ІІІ курсу заочної форми навчання, для яких вона підготувала свої посібники, підробили висновок створеної ректором Морозом В.М. комісії у складі декана фармфакультету, доцента Бобрука В.П. та завідуючої навчальним відділом, професора Фоміної Л.В. Згодом прокуратура Вінницької області опротестувала засідання кафедри фармацевтичної хімії як незаконне.

Ректор Мороз В.М. разом з ректором Харківського фармуніверситету Чернихом В.П. організували підроблення негативних рецензій на обидві навчальні книги кандидата фармацевтичних наук, проти 8 позитивних рецензій відомих вчених з шести ВУЗів України (Київський, Львівський, Одеський, Вінницький медуніверситети та Національний фармуніверситет), грифу МОЗ України та акту впровадження в навчальний процес Івано-Франківського медуніверситету.

А ректор Мороз В.М. повідомив до МОН України: “...спроб або намагань увійти у колективне співавторство з авторкою даних посібників не було та немає ні у завідуючої кафедрою, ні у членів колективу, ніхто не відсторонював її від ведення практичних занять, в університеті створено абсолютно нормальні умови праці для науково-педагогічного колективу”.

Повідомлення кандидата фармнаук про неправомірні дії посадовців Вінницького, Харківського ВУЗів та заступника Міністра МОЗУ Копитова С.М. у вищі інстанції та правоохоронні органи закінчилися підробкою службових записок та актів з кінцевим результатом їх помсти - звільнення з роботи автора двох навчальних посібників з фармхімії, кандидата фармнаук за негативною статтею — за прогули.

Зав. кафедрою Ющенко Т.І. та бухгалтер підробили табелі обліку робочого часу, розрахунковий листок, службові записки від 7, 14, 15, 27 лютого та акти до них заднім числом в один день і в цей же день - 28 лютого 2012 року вони були зареєстровані в журналі обліку вхідних документів. Ректор взяв відпустку на два дні, щоб ніхто не здогадався про замовлене ним звільнення з роботи молодого науковця.

Вінницькі правоохоронці та судді вступили в злочинну змову з ректором Морозом В.М., тому не досліджували підроблені документи, їх абсурдний зміст та сфальшовані години прогулів з точністю до хвилини - 4 год. 42 хв., 3 год. 32 хв., 4 год. 57 хв., 4 год. 52 хв.

Не дивлячись на те, що зав.кафедрою фармацевтичної хімії Ющенко Т.І. займалася торгівлею на кафедрі фармхімії та не відповідає займаній посаді за знаннями, досвідом та моральними якостями, ректор Мороз В.М. у 2012 році подовжив її карєру ще на наступні 7 років.

На початку 2013 року відкрили чотири кримінальних провадження за фактом неправомірних дій посадовців Вінницького медуніверситету та Харківського фармуніверситету. Злочин кваліфікували як службове підроблення та зловживання владою або службовим становищем. Згідно Кримінального кодексу України максимальне покарання за нього - до вісьми років позбавлення волі з забороною обіймати певні посади.

Заступник начальника Вінницької державної податкової інспекції, полковник податкової міліції Покорук Н.М. стверджує, що реалізацію методичних вказівок Ющенко Т.І. не здійснювала. Слідчий відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності Вінницької обласної міліції, старший лейтенант міліції Щетніцька Н.В. склала протоколи допиту свідків - викладачів та лаборантів кафедри, які заперечують факт продажу методичних вказівок і стверджують, що ніколи про це не чули: лаборант Гопало Ю.С., викладач-стажист Зарічянська О.В., викладачі Ващук В.А., Псюк А.С., асистенти Слободянюк Л.В., Івасюк О.В., Скупа О.О., Гарник М.С., Ліман Н.С., старший викладач Діденко Н.О.

Проте, заступник прокурора Вінницької області Качур М. ще 10 лютого 2012 року встановив факт реалізації на кафедрі фармацевтичної хімії Вінницького медуніверситету методвказівок, а, отже, побори зі студентів. Однак він не зазначив скільки отримано грошей за торгівлю методичними вказівками і куди поділися отримані кошти.

18 травня 2013 року відкрито п'яте кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України “Шахрайство”. Організаторам оборуток світить до трьох років вязниці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.