При створені ТОВ - необхідно враховувати специфіку майбутньої діяльності ТОВ

11 червня 2013, 18:00
Власник сторінки
Юрист.
0
330
При створені ТОВ - необхідно враховувати специфіку майбутньої діяльності ТОВ

Як свідчить практика, на сьогоднішній день в Україні створюють підприємства, переважно, у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Отже, розглянемо декілька питань з цього приводу.

Як свідчить практика, на сьогоднішній день в Україні створюють підприємства, переважно, у формі товариства з обмеженою відповідальністю (надалі - товариство). Отже, наразі можливо розглянути декілька особливостей стосовно створення товариства.

Відповідно до законодавства, товариства створюються і діють на підставі статуту. Установчі документи товариства у випадках, передбачених законодавством, мають узгоджуватися з Антимонопольним комітетом України.

На сьогодні існують так звані модельні статути, але великої популярності вони ще не отримали. Якщо ж засновники вирішили створити свій статут і прописати в ньому найголовніші положення які будуть стосуватися саме їхньої діяльності, їм слід звернути увагу на наступне:

  • В самому статуті товариства мають міститися відомості про вид товариства, предмет і його основні цілі, тобто мета, склад учасників цього товариства, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного капіталу, а також, чіткий порядок розподілу прибутків та збитків. Також слід звертати увагу на склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними відповідних рішень, включаючи перелік питань, щодо яких необхідна кваліфікована більшість голосів. Важливим є встановлення порядку внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

  • Законодавством також передбачено особливості змісту установчих документів товариства, а саме: установчі документи товариства повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними своїх вкладів, розмір та порядок формування резервного фонду, порядок передання часток у статутному капіталі.

  • Слід пам’ятати про те, що зміна вартості майна, внесеного як вклад, та додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному капіталі, зазначеної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено самим установчим документом.

Відсутність вищенаведених відомостей в установчих документах може статити підставою для відмови у державній реєстрації такого товариства.

До установчих документів товариства також можуть бути включені інші умови, що не суперечать законодавству України.

Якщо говорити про оптимальну кількість учасників товариства, то чіткої відповіді скоріш за все не буде, оскільки такі товариства створюються з абсолютно різними цілями і склад учасників також може бути абсолютно різним. В Україні існує багато товариств в яких є лише один учасник, і це нормально для таких товариств. Але все ж таки існують певні критерії які варто враховувати в ситуації коли майбутніх учасників буде декілька, наприклад, загальні збори учасників вважаються повноважними, лише якщо на них присутні учасники, чи їх уповноважені представники, що володіють у сукупності більш ніж 60 % голосів.

Отже, необхідно з моменту створення статуту товариства бути впевненим в тому, що більшість учасників товариства будуть приймати участь у його житті, оскільки учасника товариства, який систематично не виконує або неналежним чином виконує свої обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на підставі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш ніж 50 % загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник, чи його уповноважений представник у голосуванні участі не бере.

Також, у випадку коли товариство велике, брати участь у зборах з правом дорадчого голосу таж можуть члени виконавчих органів, які не є учасниками товариства. Учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.