Звернення ветеранів МВС, ЗС, громадських організацій до влади та громадськості

19 червня 2013, 12:23
Власник сторінки
anbnsa@ukr.net
0
450

Відповіддю на харківські арешти стане різкий спалах злочинності, проти якої деморалізована міліція нічого не зможе протиставити.

Ми констатуємо той факт, що сьогодні в Україні, цілий ряд судових, прокурорських та й міліцейських помилок, і службових порушень привів до катастрофічного падіння довіри населення до правоохоронних органів.

Харківський інститут соціальних досліджень провів дослідження, за допомогою якого громадяни оцінили діяльність міліції. Тільки чверть опитаних (25,2%) оцінює роботу міліції України як ефективну. Більше половини (51,3%) вказує на її неефективність, а 23,5% вагалися з відповіддю. 64,6% опитаних побоюються стати жертвою злочину. Серед факторів, що викликають побоювання і занепокоєння у громадян, - пограбування на вулиці, нападу, образи тощо.

Примітно, що 98% всіх кримінальних звинувачень завершуються винесенням обвинувального вироку. Така статистика припускає, що українська прокуратура є ефективною. Однак, за даними соціологічних досліджень, прокуратурі чомусь сьогодні довіряє лише 10-16% населення.

Гучні резонансні справи, про які найбільше говорять у суспільстві, в основному формують думку громадян та про роботу судової системи. І ця думка, також не на користь системі.

Ми, ветерани правоохоронних органів і збройних сил не виключаємо своєї відповідальності за той спадок, який залишили сучасній системі. Ми так само визнаємо, що відповідальність за такий стан справ лежить на всіх без винятків силових відомствах, їх окремих представниках, слабкому суспільному контролі та суспільстві в цілому.

Але насторожує той факт, що сьогодні кожен міліціонер ризикує нажити «неприємності», якщо він затримає «не того».

Луганський даішник ризикує отримати удар в обличчя від водія депутата, якщо «не впізнає» і зупинить його низьколетящу машину, сумський беркутівець, який надумався не платити данину отримає незадовільну атестацію з подальшим звільненням з органів. Співробітник, який охороняє партійний мітинг потрапить під слідство за свої дії або бездіяльність залежно від зміни політичної кон'юнктури.

Міліціонер замість захисника громадян зведений «політичною необхідністю» в ранг наглядача над своїми співвітчизниками і став інструментом протиборства в політичних і фінансових інтригах.

Міліціонерам все частіше доводиться приймати участь у протестах, але вже не як охоронцям порядку, а в ролі активіста відстоювати свої ідеали в боротьбі за честь мундира, та закликати про підтримку громадськість та ЗМІ. Співробітники, бачачи кричущу несправедливість, беруть участь у пікетах висловлюючи свою позицію і моральну підтримку своїм колегам. І ми заявляємо, що ця дуже небезпечна тенденція зростає і поширюється по всій території країни.

У всі часи, за будь-якої влади виникали ситуації, коли карали невинних і заохочували винуватих! Але все, що відбувається зараз, алогічно навіть до всього, що відбувалося раніше!

За порушеною кримінальною справою харківського «судді - іменинника», що отримав широкий розголос, криється не просто традиційне протистояння силовиків і підкилимове зведення рахунків. Це не просто створення видимості реформ. Це наспіх спланована акція, яка веде до дискредитації співробітників МВС і МВС у цілому.

Дії прокуратури не можуть бути спрямовані на захист честі мундира втратившого довіру населення суддівського корпусу - оскільки ця затія має зворотній ефект і вже веде до подальшої дискредитації учасників процесу в очах всього населення. Який би не був вердикт, жодна людина в країні не повірить, що «суддя-іменинник» був тверезий і випив один келих пива, поводився адекватно і до нього, мирного громадянина, приставали хулігани, а охорона ресторану викликала ДСО для його заспокоєння « помилково» і він не пручався співробітникам ДСО і не намагався зірвати з них погони і т.і.

Суддівському корпусу завдано жорстокого удару і якщо самі судді не засудять цей вчинок-то після процесу, судової влади в країні вже не буде, тому що довіряти їй буде тільки населення, що складається з родичів суддів.

Ми так само засуджуємо думку, що протистояння правоохоронних органів вигідно суспільству, а «злив» компроматів один на одного робить протиправні дії надбанням громадськості. У країні, яка тільки починає свій шлях до демократії, завжди знайдеться вигодонабувач від протистояння правоохоронних органів, оскільки ОЗГ та інші сили випадають із зони пріоритетного контролю і отримують свободу злочинних дій, поки два важливих відомства ревниво «стежать» за роботою один одного. А коли міліція поводиться розсіяно, злочинність розперізується неймовірними темпами. Але в цій історії крім усього кримінального, і протизаконного є ще й ущербність морально-етичної сторони і професійної етики. Тривале протистояння неможливо буде увігнати в правові рамки за короткий час.

Тому ми пропонуємо співпрацю замість протистояння, ми пропонуємо встановити цивільний контроль над ситуацією.

Ми вважаємо, що необхідно переглянути інструменти та підходи до реалізації державної політики у правоохоронній сфері, аналізу та виявлення внутрішніх загроз, профілактики та своєчасного виправлення допущених помилок особливо в момент їх вчинення і не тільки в справах отримали широкого суспільного розголосу.

Необхідно викорінити вседозволеність яка порочить честь співробітника, та породжує безкарність. Необхідно відновити і цивілізувати силовий блок.

Тому подальші зусилля держави найближчим часом мають бути спрямовані на формування такої соціальної культури в органах, а також на усунення впливу на внутрішній стан  погіршуючи несприятливих соціально-економічних факторів, у тому числі наслідків скоєних правових помилок.

Всі наші вимоги, в тому числі до прокуратури, пов'язані з необхідністю неухильного виконання закону. Якщо в ході попереднього слідства допускаються порушення законодавства, то обов'язок прокурора жорстко вимагати їх усунення. І порушення ці повинні з належним завзяттям виконуватися, а не ставати предметом дискусій в засобах масової інформації.

Створити громадську міжвідомчу раду з врегулювання внутрішніх розбіжностей аналізу і профілактики виникнення загроз авторитету правоохоронних органів.

Ми вимагаємо звільнити з під варти харківських співробітників ДСО МВС і припинити кримінальне переслідування на їх адресу.

17.06.2013.

ГО Офіцерів запасу «Команда «За Своїх!»         О.Таран
ГО «Офіцерський корпус»                                       В.Рубан
ГО Київське об'єднання «Воля»                             І.Івженко
ГО Донецьке об'єднання «Воля»                           О.Шуляк
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.