Як ректор дав журналісту 100000гривень або “хорошими делами прославиться нельзя”

07 липня 2013, 10:00
Власник сторінки
0
264
Як ректор дав журналісту 100000гривень або “хорошими делами прославиться нельзя”

Піар 71-річного ректора Василя Мороза продовжується на тлі корупції у Вінницькому медуніверситеті, корумпованої знизу доверху правоохоронної системи, судів та жахливого стану освіти і науки в Україні.

Його наступною жертвою стала ще одна молода людина - Тарас Чорноіван - головний редактор видання компроматів “Тарасова правда”. Нібито журналіст-розслідувач Тарас Чорноіван хотів із ректора вишу 400 тисяч гривень відкупних, а отримав з “бідного потерпілого” мізерну суму — 100 (сто) тисяч на рахунок, щоб забути назавжди про нього, як героя газетних статей, в яких детально висвітлювалися питання корупції у Вінницькому медуніверситеті та спростувати надруковану раніше правдиву інформацію. Захисник затриманого редактора „Тарасової правди” адвокат Валерій Палій стверджує, що „закрили” Тараса Чорноівана саме через заяву ректора Вінницького медуніверситету Василя Мороза. При цьому сам ректор говорить в інтервю з журналістом вінницької газети “РІА” Наталею Гончарук: - Я ніякі заяви не робив. Не знаю, що в правоохоронців там є, хто звертався. То не хабар абсолютно.


Редактора скандального видання “Тарасова правда” затримали 4 липня 2013 року працівники відділу боротьби з економічними злочинами. Відкрили кримінальне провадження за статтею 189 Кримінального кодексу України, частина друга – вимагання. Редакторові загрожує від трьох до семи років позбавлення волі.

Проте стає дивно — чому, поважаючи законодавство, ті ж правоохоронці не розпочали кримінального провадження проти самого ректора Вінницького медуніверситету Василя Мороза за давання хабара журналісту, а також за вимагання співавторства у кандидата фармацевтичних наук в її одноосібних навчальних посібниках.

Адже, згідно зі статтею 369 Кримінального кодексу України особа, яка надала хабар також несе кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років.

Щодо вимагань ректора Василя Мороза, нагадаємо, що навколо його постаті з 2009 року і по теперішній час триває відома в Україні та за її межами резонансна корупційна справа, яка спалахнула з неаби-якою силою після звільнення з роботи 3 березня 2012 року невинної молодої людини, кандидата фармацевтичних наук, яка відмовила керівництву ВУЗу та заступнику Міністра охорони здоровя України у співавторстіві. Після цього стали зрозумілими істинні причини таких домагань — нелегальний “бізнес” керівництва ВУЗу з торгівлі методичними вказівками, отож, побори зі студентів, які повинні були безоплатно отримувати ці методички та подальші плани посадовців з торгівлі навчальними посібниками кандидата фармацевтичних наук.

Вимагання співавторства супроводжувалися образами авторки, зведенням наклепів, обмовляннями, погрозами та врешті-решт звільненням її з роботи у віці 34 років за негативною статтею — за прогули. З приводу вимагань, кандидат наук неодноразово подавала заяви до прокуратури та міліції на імя начальника міліції Віктора Русина, прокурора Вінницької області Олександра Мрихина та начальника вінницького УБОЗУ Валерія Пастуха, однак правоохоронці не внесли їх до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно, до сьогоднішнього дня, навіть, не розпочали досудового розслідування.

Ректор Василь Мороз повідомив до Міністерства освіти і науки України: “...спроб або намагань увійти у колективне співавторство з авторкою даних посібників не було та немає, в університеті створено абсолютно нормальні умови праці для науково-педагогічного колективу”.

Результатом таких “нормальних умов праці” ректора Василя Мороза та його підлеглих — проректорів Юрія Гумінського та Вікторії Петрушенко, завідуючої кафедрою фармацевтичної хімії Тетяни Ющенко стало пять кримінальних проваджень, розпочатих проти них у 2013 році. Останнє - пяте, у травні 2013 року - за статтею Кримінального Кодексу України “Шахрайство”.

20minut.ua/Novyny-Lvova/Vid-Chytachiv/10279259.html; 20minut.ua/Novyny-Lvova/Vid-Chytachiv/10274917.html; 20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Vid-Chytachiv/10269566; 20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Vid-Chytachiv/10227729; 20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Vid-Chytachiv/10257256; 20minut.ua/news/10272467; 20minut.ua/news/10271771#goto1170975; 20minut.ua/Novyny-Lvova/Vid-Chytachiv/-10280153.html



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.