За підтримки книгарні-кав"ярні «Східна Брама» відбулася археологічна експедиція

16 липня 2013, 10:00
Власник сторінки
історик, юрист
0
186
За підтримки книгарні-кав ярні «Східна Брама» відбулася археологічна експедиція

Вік стоянки приблизно 6400 до н.е. Археозоологічний комплекс складається з уламків пластронів черепах, кісток птахів та риби. Кременевий інвентар представлений переважно скребачками та знаряддями на п

Кримський філіал Інституту археології НАНУ(керівник С.Теліженко) за підтримки книгарні-кав"ярні " Східна Брама" провів дослідження фінальномезолітичної стоянки Туба-5b.

Стоянка характеризується наявністю так званих черепашкових скупчень (кухонних залишків або кøkkenmødding), які складаються переважно з прісноводних молюсків Unio.

Вік стоянки приблизно 6400 до н.е. Археозоологічний комплекс складається з уламків пластронів черепах, кісток птахів та риби. Кременевий інвентар представлений переважно скребачками та знаряддями на пластинах.

 Учасниками експедиції отримані свідчення про матеріальну культуру населення Східної України в 7-му тис. до н.е. За результатами  археозоологічного аналізу є можливість  мати свідчення про природні умови того часу.

За умови проведення серії радіовуглецевих аналізів буде точно встановлено час заснування поселення. З урахуванням того, що поруч з місцем проведення археологічних розкопок проходить величезний трубопровід, який час від часу прориває і тонни води вимивають пам'ятки археології, можемо говорити про те, що членами експедиції врятовано археологічну спадщину.

Матеріали стоянки Туба-5b. знаходять масу аналогій серед деяких пам'яток Нижнього Подоння та Північно-Східного Надазов 'я, що дозволяє  припускати певні міграційні процеси в ті часи.

Експедиція відбулася за підтримки книгарні-кав"ярні «Східна Брама» та її керівника Дмитра Снегирьова.

Підводячи підсумки археологічної експедиції кримського філіалу Інституту археології НАНУ Д.Снєгирьов підкреслив наступне:

" Всі отримані дані зараз узагальнюються. Луганський обласний краєзнавчий музей отримає чудову колекцію стоянки Туба-5b. Кав"ярня -книгарня " Східна Брама" буде і надалі підтримувати освітні та культурологічні проекти , які мають на меті дати цілісну картину історичних процесів, які відбувалися на теренах сучасної Луганської області."

Прес-служба БФ " Підтримки Українських ініціатив"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.