Нове життя старих дитячих садків

09 серпня 2013, 11:20
Власник сторінки
Голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації
0
349

Єдиним реальним способом подолати нестачу місць в дитсадках є їх комплексна реконструкція

Київ - це молоде місто. Вік у нього звичайно поважний, але приїжджають сюди жити в основному молоді люди, які обзаводяться родиною, народжуються діти. І тут починаються проблеми. Адже влаштувати малюка до столичного дитсадка не так вже й легко. За даними департаменту освіти КМДА, сьогодні в міських дитсадках не вистачає 6 тис. місць. І хоча влада робить все можливе аби ліквідувати цей дефіцит, за темпом приросту населення вона все одно не встигає. Йдуть своєрідні перегони між рівнем демографії та ростом соціальної інфраструктури. І перемога не на боці останньої.

 Проблему поглиблює той факт, що в 90-х рр. тодішня влада дозволила частину дитячих садків перепрофілювати. Тобто віддала приміщення іншим установам. Тоді був спад народжуваності і ця площа все одно пустувала. Очевидно, що керувалися логікою одного дня, не думаючи про майбутнє.

В Голосіївському районі, який я очолюю, 51 дитячий дошкільний заклад. В перерахунку на тисячу населення це трохи вище середнього показника по Києву. Навряд чи варто цим пишатись, адже проблема існує, кількість мешканців району зростає і відкладати рішення проблеми на майбутнє вже не можливо.

Які можливі шляхи її рішення? Середньостатистичний киянин сказав би, мовляв, будуйте нові дитячі садки. З одного боку це правильна порада, але не в ситуації, яка склалася з містобудуванням столиці. В стару радянську та нову пострадянську забудову міста та району важко "вклинити" об'єкти соціальної інфраструктури. Просто банально не вистачає вільної площі. Це знову ж таки наслідки невірних управлінських рішень минулих років. Замість того, щоб комплексно будувати нові мікрорайони з усією потрібною інфраструктурою, місто скотилося до так званої точкової забудови, коли головним завданням стало знайти невеликий клаптик вільної землі та увіткнути там чергову "свічку". Про школи, дитячі садки, лікарні мова не йшла. Більше того, не турбувалися навіть як старі інженерні комунікації витримають нове навантаження.

Звичайно, можна критикувати попередників, але це не скасовує необхідності вирішувати проблему. Проаналізувавши найбільш оптимальні шляхи її рішення в районі, ми дійшли висновку, що на сьогодні єдиним реальним способом подолати нестачу місць в дитсадках є їх комплексна реконструкція. Це не просто ремонт, коли побілили-пофарбували. Це серйозна робота по розширенню площі, технічному переобладнанню, утепленню приміщення.

Характерний приклад: реконструкція двох дитячих садків в Голосіївському районі - №285 та 798 (вул. Глушкова, 41б та академіка Заболотного, 70а). За порівняно короткий строк у цих дитсадках ми відремонтували групові приміщення, харчоблоки, пральні, басейни, медичні блоки, здійснили ремонт фасадів з утепленням та заміною вікон, благоустрій території. А головне - завдяки реконструкції там додатково з'явилося 140 місць. Фактично ми подарували нове життя цим дитячим садкам. Сьогодні роботи завершені на 85% і до 1 вересня будівельники здадуть об'єкти.

Так, завдяки комплексній реконструкції ми вирішуємо цілий "букет" проблем. Додаємо нові дитячі групи, економимо енергоносії і створюємо комфортні умови для дітей, налагоджуємо їх якісне харчування і медобслуговування. Вважаю, що наші діти заслуговують на рівні якісні стандарти виховання. Не повинні бути в садку на Печерську одні умови значно кращі, а в Голосієво інші. Всі діти рівні, хто б не були їхні батьки і які б вони не мали статки.

Поряд з комплексною реконструкцією необхідно домовлятися із забудовниками, щоб при будівництві нових кварталів в столиці, поряд з житлом обов'язково споруджували дитячі садки. У нас є позитивні приклади такого співробітництва. Так на території житлового комплексу "Лікоград" буде відкрито додатковий дитячий садок, який спочатку не був передбачений забудовником. Те саме відбуватиметься й на великій Кільцевій, де до 2018 р. виросте великий (на 50 тис. мешканців) житловий комплекс. Об'єкти соціальної інфраструктури обов'язково будуть туди включені.

Як бачимо, при бажанні проблему нестачі місць в дитсадках можна вирішити або, принаймні, наблизитись до її вирішення. Необхідно просто чітко виставити пріоритети та рухатись у потрібному напрямку. Для себе в Голосіївському районі ми вирішили, що створення умов для дітей буде одним із головних напрямків в діяльності районної влади. І маємо вже певні результати. Впевнений, що такі акценти виправдають себе в подальшому, адже від якості життя наших дітей залежить майбутнє столиці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.