Іспит України на державницьку зрілість

21 серпня 2013, 07:09
Власник сторінки
журналіст, політолог
0
226

Перевірка "дружбою"

прокоментував останні політичні події, пов'язані з початком і призупиненням торговельної війни Російської Федерації проти України інформаційно-розважальному порталу Житомирщини «Дивосвіт Полісся»:

- Чи не могли б Ви прокоментувати останні жорсткі санкції Росії проти України? Як на Вашу думку будуть розвиватися події?


- По-перше, істерика Москви стосовно можливого підписання Україною Договору про асоціацію і ЗВТ з ЄС була очікувана і передбачена. По-друге, штучну ситуацію на українсько-російському кордоні ніякими «санкціями» чи чиновницьким безладом вважати не можна, як то хотіла представити російська сторона. Торгівельна війна Росії проти своєї сусідки є елементарним неозброєним піратством. Росія діє в стилі і за психологією сомалійців, попираючи міжнародні норми торгівлі і порушуючи взяті на себе зобов’язання. Зокрема Російська Федерація згідно Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року підтвердила своє зобов'язання відповідно до принципів Завершального Акту РБРЄ і статуту ООН утримуватися від економічного примусу України.

По-третє, Янукович про майбутній натиск був повідомлений ще у лютому. Але різкі дії Кремля говорять про те, що іншого рецепту противаги євроінтеграції України, крім шантажу, інформаційної агресії і провокацій (приклад з цинічним розстрілом українських рибалок в Азовському морі) Росія не має. Отже, отримуємо деякі обнадійливі висновки.

Крім втрати декілька мільйонів гривень комерційних структур і підприємців від зухвалого натиску Москви Україна отримала дивіденди по декільком напрямкам. Найголовніше, нахабство РФ згуртувало українське суспільство. Кремль очікував почути невдоволення українських підприємців українською владою, але отримав зворотній гнів у свій бік. Мені телефонували з Харківщини і Луганщини, розказували, з якою злістю найпроросійські громадяни проклинали «путінських митників». До слова, після розстрілу рибалок приазовська Донеччина бурхотить і обурюється кримінальною поведінкою російських прикордонників.

На державному рівні українська влада отримала аванс підтримки Європейського союзу. На думку Європейської Комісії, будь-яка економічна загроза з боку Росії, яка направлена проти України є неприйнятною. На 28 серпня депутати Європарламенту призначили екстрене засідання комітету із закордонних справ, у зв’язку з тиском Москви на Київ.

Треба враховувати, що тиски Москви завжди вимушували наших підприємців шукати додаткові ринки збуту. Будь-який зайвий ринок, звичайно, піде лише на користь українському бізнесові. До того, вітчизняні товаровиробники зайвий раз переконалися в ненадійності російського партнеру і наступного разу страхуватимуться від форс-мажорів піратської країни.

Що буде далі? Теж саме, як завжди. Зустрічі-міжсобойчики, провокації, інформаційна війна. Прогнозую провокації по лінії КПУ-«Свобода». Медведчук на це здатний. В найближчі часи Ви побачити і скривдженні святині ОУН-УПА, і зламані пам’ятники більшовицькому вождю. Вже сьогодні можна очікувати адміністративних репресій проти українських заробітчан в Москві.

АП не треба вв’язуватися в дрібні перепалки. В. Януковичу спробують нав’язати «нову справу» Ю. Тимошенко, на що його команді треба миттєво зреагувати, щоб не давати зайвих козирів євразійцям.

Припускаю, що московські кіношники вже підготували неліцепріятний фільм про складне життя Януковича, подібно до того, яким "мочили" свого часу Лукашенка. Не випадково, в останньому посланні президента Верховній Раді червоною ниткою пройшла думка про засилля російської медіа-продукції в українському телеефірі. Тобто, підозрюю, АП вже готова до інформаційного бою з Кремлем. Гадаю, вже існує план з блокування російських міді-ресурсів в Україні.

У нашому випадку не зайве нагадати фразу з "Сімнадцяти миттєвостей весни": "Штірліц ніколи не квапив події. Витримка, вважав він, зворотний бік стрімкості". Українській владі і опозиції сьогодні не слід вплутуватися в провокації і підігравати геополітичному ворогові. Мистецтво дипломатичного проходження крізь стрій кремлівських піратів для України стане іспитом її зрілості.

Першеджерело: Торгівельна війна Росії проти своєї сусідки є елементарним неозброєним піратством

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.