Америка, америка (С)

29 серпня 2013, 08:34
Власник сторінки
коммерческий работник
0
514

Чого власне? Молдова-Молдова!

Так сталося, що привела мене стежка до Молдови (Молдавії для тих, хто вчився в школі до 90-их). Я вже вдруге в цій місцевості, в перший раз я був в дитинстві в піонертаборі і чомусь хотілося повернутися в ці краї подивитись як воно та й що воно...
Тому і тримаю я цей маленький компт радню...

Декілька тез за результатами поїздки:

1) в цілому складається враження цілком абітабельної країни. Так, доходи нижче ніж навіть в Україні, але багатюща і дивовижної краси природа, гостинні (іноді аж занадто) люди, низька вартість проживання... Ідеальна модель життя в цій країні - бути посланцем з питанням розвитку якихось економічних зв"язків між кимось і кимось, неважливо ким. Але схоже, що я не був перший, хто цю ідею схопив і цей факт засвідчує величезна кількість всіляких фондів, міжнародних спілок, комітетів, благочинних організацій і т.п.
2) місцеві жителі складають враження відносно щасливих людей, хоча при цьому намагаються бути щасливими загалом працюючи в Італії, Франції чи на худий кінець Румунії. Молдавська мова належить до сімейства романських мов, тому не важко опанувати відповідні мови, а судячи з розповідей знайомого молдавська від румунської взагалі відрізняється лише нюансами вимови і невеличкими розбіжностями в словнику.
3) я побував в декількох хатах заможних молдован і мене здивували (а може і ні зовсім), що більш за все грошей молдавські олігархи роблять на... яблуках. ) На яблуках зокрема і сільскому господарстві в цілому. Пуркуа па? 
4) відпочивають молдовани зазвичай в Італії, Болгарії, Румунії. В Україну їздять лише недобиті "комуністами буржуї", що не зовсім вписується в картину вечірньої Аркадії (Одеса), де обов"язковими атрібутами є чорні Порше Кайєни і пожежно-червоні Форди Мустангі з молдовськими номерними знаками (діти яблуневих баронів вочевидь)
5) в столиці у вжитку переважає молдавська мова, чим глибше в села, тим частіше можна почути російську. В Кишиневі стикався з нав"язливим вжитком молдавської (змушений був переходити на англійську) і з російською, але з потужним акцентом (у молоді зазвичай). Взагалі, після відходу від політичних справ комуністів в країні відчувається, що Молдова знаходиться на хвилі націоналізму, що нас, звичайних спостерігачів, не може не радувати )
6) анекдоти про молдаван мають певну рацію, зокрема в тому, що жити в Молдові - це дивитись на світ під зовсім іншим кутом. Тут, беручі в розрахунок невеликі масштаби всього, прийнято все робити самому. Наприклад, за готелем може слідкувати одна людина. Всі питання від фінансових, через господарські і до харчування, бару - все це робить одна і та сама людина. Те саме на заправках! Це при тому, що в Молдові прийнято платити не виходячи з машини. Сам заправник заправить, прийме гроші, віддасть решту (а може і не віддасть) ), проведе через касу (а може і не проведе),  принесе водичку попити етс.

І так, виноград і вино  - просто бомба. Хоча при цьому, наприклад, не зовсім підтвердились розповіді моїх друзів про надзвичайно низьку ціну вина. Напевно я не там шукав. А ось виноград... упс, слинки знову потекли...  

І ще такий момент, коли від"їжджали з Кишенева в бік Одеси, всі нас жаліли... "Там в Вас в Україні страшні шляхи" ) Дожилися. Доїхали до кордону... і дійсно, неймовірно страшні!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.