Юридичний чинник Угоди про Асоціацію України та ЄС

17 вересня 2013, 07:44
Власник сторінки
Президент адвокатського об'єднання "Ти і Право"
0
37

Юридичний чинник Угоди про Асоціацію України та ЄС


Шість років та численна кількість переговорів – термін, що вже пройшла наша держава на шляху до підписання Угоди про асоціацію України та ЄС. Що далі? А далі візит Президента Януковича до Вільнюса.  Від Вільнюського саміту залежатиме доля документу, який міг би гарантувати створення всебічної та поглибленої зони вільної торгівлі з максимальним наближенням законодавства України до стандартів та принципів ЄС…

Що ж представляє собою Угода про асоціацію та які юридичні варіанти її підписання?

Для початку, прояснимо, що саме слово «асоціація» у назві Угоди було чітко продумано та обрано Україною ще на саміті у Франції, в вересні 2008 року. Дане поняття відповідно тлумачиться з орієнтацією на acquis ЄС щодо відносин асоціації ЄС із третіми країнами. Acquis ЄС в цій сфері ґрунтується на ст. 217 Договору про функціонування ЄС: «Союз може укладати угоди з однією або більше третіми країнами або міжнародними організаціями, що запроваджують асоціацію, включаючи взаємні права та обов’язки, спільні дії та спеціальні процедури».

У справі 12/86 «Demirel» Суд ЄС пояснив, що угода про асоціацію «створює спеціальні привілейовані зв’язки з країною – не членом, котра повинна, принаймні до певної міри, брати участь у системі Співтовариства [Союзу]». Це надзвичайно важливий політичний крок, що в найкращих перспективах зближує країну з ЄС. Тому можна однозначно стверджувати: ініціатива України  в вересні 2008 року щодо підписання Угоди про асоціацію затвердила нашу державу в ролі лідера серед країн Східного партнерства, яким також одразу ж запропонували підписати відповідні угоди.

Таким чином, було обрано майбутній план дій, який на разі доходить завершального етапу. На цій стадії ЄС практикує підписання тимчасового застосування угоди про асоціацію. Це можливо в двох варіаціях: перша – підписання тимчасової угоди про торгівлю та пов’язані з торгівлею питання; друга – це спеціальне положення про тимчасове застосування, що міститься в тексті Угоди, як правило, в прикінцевих положеннях.

Відповідно до аналітичної записки відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України: тимчасова угода представляє собою самостійний міжнародний договір, який тісно пов’язаний з Угодою про асоціацію, але є юридично незалежним. Сторонами Тимчасової угоди є лише ЄС і третя країна (без держав-членів ЄС). Більшість тексту Тимчасової Угоди, як правило, складають положення про зону вільної торгівлі. Тимчасове застосування Угоди про асоціацію – не передбачає укладання Тимчасової Угоди, це просто рішення про тимчасове застосування самої УА в тій частині, яка стосується компетенції ЄС. Тимчасовому застосуванню підлягають ті положення, які охоплюються компетенцією ЄС, ті положення, що охоплюються повноваженнями держав-членів, мають пройти процедуру національної ратифікації.

Із аналітичної записки відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України також слідує, що Тимчасова Угода, як самостійний договір, є більш конструктивним способом досягнення Угоди про асоціацію, ніж тимчасове застосування Угоди про асоціацію, що виступає лише рішенням, котре можна скасувати в будь-який момент.

На сьогодні ЄС вказує на напрямок тимчасового застосування угоди, про що на днях наголосив Комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в інтерв'ю Вірменській службі Радіо Свобода: “Ми готові розглянути інші питання. Наприклад, тимчасове застосування угоди, яку ми маємо намір підписати з Україною (ще до офіційного набуття нею чинності), щоб зробити її настільки змістовною, наскільки це можливо, і застосовувати якомога швидше”.

У цей же час  депутат Європейського парламенту від Польщі Павло Залевський також відзначив, що: «Тимчасове набуття чинності торговельною угодою створить умови для швидкого запровадження Україною європейських стандартів та відкриє європейський ринок для українських товарів. Це важливо у зв`язку зі зростаючим тиском Кремля і торговельною блокадою України владою Російської Федерації».

Що ж, як на мене, українській владі потрібно чітко визначитись у власних пріоритетах в аспекті зовнішніх відносин із сходом та заходом, адже від того, наскільки вдало та ефективно Україна зможе позиціонувати себе найближчим часом на міжнародній арені, залежатиме доля Угоди про асоціацію.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.