Зустріч представників "Ти і право" з офіційною делегацією польської адвокатури

26 лютого 2014, 18:56
Власник сторінки
Президент адвокатського об'єднання "Ти і Право"
0
279
Зустріч представників  Ти і право  з офіційною делегацією польської адвокатури

ПРЕДСТАВНИКИ КОМПАНІЇ "ТИ І ПРАВО" ЗУСТРІЛИСЬ З ОФІЦІЙНОЮ ДЕЛЕГАЦІЄЮ ПОЛЬСЬКОЇ АДВОКАТУРИ


 

         21 лютого офіційна делегація польської адвокатури в складі трьох авторитетних адвокатів прибула з візитом в столицю України. Своїми враженнями від поїздки польські друзі поділились із Компанією "Ти і право".

З якою метою Ви приїхали до Києва?

- Перш за все, ми хотіли побачити, як у вас дотримуються права людини в цілому та професійні права адвокатів зокрема. Нам було цікаво дізнатись про ваше ставлення до політичних в'язнів, про дотримання Україною норм міжнародних конвенцій. Нас не цікавлять конкретні політичні особи, ми поза політикою. Просто нам відомо, що адвокати можуть бути досить вразливими при зміні політичної влади. Тому ми хотіли поспілкуватись з вітчизняними правозахисниками та дізнатися про їхні проблеми і чим ми могли б бути їм корисні.

Чому на Вашу думку адвокати можуть постраждати від зміни влади?

- Тому що іноді влада при нестабільній політичній ситуації може дозволити собі більше, ніж це передбачено законодавством. Вона тисне на адвокатів і змушує їх порушувати принципи адвокатської етики і різні обов'язки перед клієнтом та адвокатурою. Як нам відомо, деяким українським правозахисникам погрожували, комусь палили машини, а хтось потрапив за грати. Схожа ситуація була в Польщі у 80-ті роки. Тому ми знаємо, що це таке та які роль у вирішенні складного конфлікту можуть зіграти іноземні спостерігачі.

А яке відношення до адвокатів у Вас на батьківщині?

- Наша адвокатура повністю незалежна від влади та від впливового приватного сектору. Захист прав і свобод людини - її основоположна функція. Ми знаємо, що це завдання не з легких. В переломні історичні моменти зміни влади в Польщі нам також допомагали впоратись із цією задачею адвокати та юристи з інших країн. Тому тепер ми вважаємо своїм обов'язком вчинити так само. Ось чому ми і приїхали запропонувати свою допомогу вам.

Як взагалі виникла ідея формування офіційної делегації польської адвокатури до м. Києва?

- У вівторок наш делегат, Ярослав Шепаняк, написав відкритий лист адвокатам всіх польських регіонів. Лист стосувався висловлення підтримки щодо прийняття законодавчої ухвали про заборону порушення прав людини в Україні. Більшість регіональних органів адвокатського самоврядування позитивно відреагували на цей лист, тому в результаті ми вирішили сформувати офіційну делегацію, яка відправиться до Києва задля оцінки масштабів порушень прав людини та налагодження потрібних контактів. Всі рішення приймались дуже швидко, адже критичність ситуації в Україні вимагала негайного реагування. На жаль, через це нам не вдалось дотриматись всіх формальностей при формуванні делегації. Але ми отримали законний дозвіл, тому делегація дійсно офіційна.

Де Вам вдалось побувати в Києві під час візиту?

- Побували на Майдані, пройшлись по Інститутській, відвідали госпіталі на Михайлівській площі та завітали до Києво-Могилянської Академії.

Які враження від побаченого?

- Ми були приємно вражені високим рівнем народної самоорганізації. Запало в душу те, як люди з повагою відносяться один о одного та відчайдушно допомагають і підтримують. Ми поспілкувались з вашими медиками на Михайлівській площі і після цього всього у нас виникла ідея зібрати кошти в Польщі з наших колег та передати все на лікування постраждалих під час останніх сутичок.

Чи спілкувались Ви із майданівцями?

- Так, ваші співвітчизники поділились з нами різними думками з приводу конфлікту, що склався. Здебільшого говорили про масове насильство, стрільбу та окремі випадки порушення прав людини. Звичайно, неможливо було не помітити, що люди в жалобі, проте, незважаючи на все, вони вірять, що попереду великі зміни на краще. Ми, в свою чергу, пояснили їм ціль нашої місії, розповіли про можливі варіанти виходу із скрутного правового становища.

Як безпосередньо Ви можете допомогти українським громадянам?

- Звичайно, ми не вправі представляти їх інтереси в суді, проте ми можемо виступити в ролі запрошених іноземних спостерігачів. Це часто впливає на легітимність прийняття суддею того, чи іншого рішення. Гласність судового процесу є однією із гарантій законності. Проте розголосу з боку журналістів іноді недостатньо, інша справа, коли за судовим процесом спостерігає незалежний юрист з іншої держави, який може надати абсолютно кваліфіковану оцінку всіх нюансів судового процесу, на якому він присутній. Так, в разі порушення суддею норм законодавства, іноземний спостерігач може поскаржитись в авторитетні міжнародні організації із захисту прав людини.

Що Ви можете сказати на рахунок перспективи передачі причетних до репресій громадян до Міжнародного кримінального суду?

- Це дуже складна справа: в такій ситуації потрібно добре розібратися хто винен та чи точно скоєні ними правопорушення підпадають під компетенцію Міжнародного кримінального суду. Потрібно зібрати та ретельно вивчити всі докази на місці, а вже потім вирішувати, чи потрібно залучати міжнародні інстанції.

Чи відомо Вам щось про створену нещодавно Комісію з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні, яка власне і займається збором доказів для передачі винних осіб до МКС?

- Створення такої громадської організації є великим кроком. Проте до її діяльності бажано залучати міжнародних представників. Адже навіть найкращим професіоналам іноді буває важко сприймати об'єктивно проблеми, що стосуються їх країни. Саме для цього зазвичай до складу подібних комісій входять іноземні незацікавлені спеціалісти. Організовувати роботу в такому плані набагато легше.

В якому форматі Ви вбачаєте подальшу співпрацю з нашими юристами та адвокатами?

- Наразі ми заклали непоганий плацдарм для міцної співпраці та взаємодопомоги. Ще років 10 тому назад ми почали активно спілкуватись із деякими українськими юристами. Також наші адвокати організували навчання та практику в Польщі для українських студентів-правників. Зараз колишні студенти стали справжніми професійними юристами, з якими нам приємно мати справу. І ми активно підтримуємо зв'язки з їхніми офісами в Києві та у Львові. Під час цієї поїздки ми також познайомились із Головою Комітету захисту професійних прав адвокатів Всеукраїнської громадської організації "Рада адвокатів України" Степ'юком Валентином Сергійовичем. Таким чином нам вдалось більше дізнатись про поточне становище захисту прав адвокатів в Україні та домовитись про співробітництво в цьому плані, а також поділитись досвідом адвокатського самоврядування в Польщі. Дуже важливо, що органи адвокатського самоврядування України відкриті для переговорів та домовленостей. Це гарний початок.

         Хоча делегація формувалась досить швидко, проте були враховані критерії обізнаності в українській ситуації, компетентності в тонкощах ролі міжнародного спостерігача та наявності належних зв'язків із вітчизняними адвокатами. Так, делегат Ярослав Шепеняк один із перших польських адвокатів, хто висловив занепокоєння ситуацією в Україні та спробував залучити до цього всю адвокатську спільноту, внаслідок чого і сформувалась відповідна делегація. Інший представник, адвокат Юстина Мазур, в свою чергу, була задіяна, як авторитетний спеціаліст в питаннях надання юридичного посередництва потерпілим політичну кризу країнам. Адже вона була в ролі міжнародного спостерігача в Грузії та Казахстані в той час, коли там відбувались масові порушення прав людини. Ну а правозахисник Петро Осєвач, як ніхто інший, знайомий з українською культурою та спільнотою в цілому, тому що деякий період часу навчався та викладав в Києво-Могилянській Академії.

         В кінці зустрічі ми подякували нашим колегам за проявлену стурбованість долею української адвокатури в складні для нас часи. Компанія "Ти і право" високо цінує та завжди йде на зустріч подібним проявам міжнародної співпраці.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.