Небезпечні відходи Закарпаття потребують негайної утилізації.

20 вересня 2013, 08:56
Власник сторінки
Народний депутат України
0
175

Сьогодні звернувся з депутатським запитом до Міністра екології та природніх ресурсів України Проскурякова О.А. щодо необхідності вжиття невідкладних заходів щодо утилізації відходів.

Сьогодні звернувся з депутатським запитом до Міністра екології та природніх ресурсів України Проскурякова О.А. щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на утилізацію відходів I-II класу небезпеки, які знаходяться на території ПАТ «Агрокомплекс» в с.Рокосово Хустського району Закарпатської області.

Депутатський запит був оголошений заступником голови Верховної Ради Русланом Кошулинським на засіданні парламенту 20 вересня.

12 вересня на засіданні 15-ої сесії Закарпатської обласної ради, за ініціативи депутатів фракції «Фронту Змін» (М.Білецький, Р.Бровді, Б.Кинів та А.Масло) було прийнято рішення направити депутатський запит до Міністра екології та природних ресурсів України щодо утилізації  відходів на території ПАТ «Агрокомплекс» в с.Рокосово Хустського району.

Проблема вивезення отруйних речовин з території вказаного підприємства не нова, ще в серпні 2011 року на підставі договору укладеного між ТзОВ «С.І. Груп Консорт Лтд» і Міністерством екології та природних ресурсів України були частково виконані роботи з утилізації отрутохімікатів. На даний час на території ПАТ «Агрокомплекс» продовжують залишатися цистерни й залізобетонні контейнери із отруйною речовиною загальним обсягом приблизно 225 тонн. Це було встановлено актом, складеним за результатами перевірки, проведеної комісією з питань ТЕБ та НС Хустської районної державної адміністрації.

 Ці цистерни та контейри із отрутою, яка не була утилізована, становлять серйозну загрозу життю і здоров’ю мешканців Хустського району, а також навколишнього природнього середовища. Хіміко-аналітичні дослідження грунту в с.Рокосово Хустського району, проведені Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем (м. Харків), дозволили визначити макро- та мікросклади відходів (забрудненого грунту) та встановити, що відходи (забруднений грунт) з чотирьох цистерн, які знаходяться на території ПАТ «Агрокомлпекс», належать до надзвичайно небезпечних відходів І – ІІ класу небезпеки.

Згідно із аналізом на вміст пестицидів, проведеного Ужгородською прикордонною Державною контрольно-токсикологічною лабораторією, біля Рокосова вміст цистерн є сумішами ґрунту з пестицидами, а рідина — водний розчин пестицидів значної концентрації. Досліджені суміші містять більш ніж у 17 тисяч разів перевищені гранично допустимі концентрації, не можуть бути ніяким чином застосовані і потребують негайної утилізації.

 Звіт про проведені дослідження було направлено директору Департаменту екології та природніх ресурсів при Закарпатській обласній адміністрації та Державній екологічній інспекції у Закарпатській області.

Однак, до теперішнього часу проблема остаточної утилізації небезпечних відходів, що залишилися на території ПАТ «Агрокомлекс» в с.Рокосово Хустького району, не вирішена.

Жителі Рокосова неодноразово писали листи в різні інстанції, відправляли в область делегації з проханням перемістити шкідливе виробництво подалі від населеного пункту, адже в селі різко знизилась врожайність і поголів'я худоби, частіше почали хворіти і вмирати люди. Величезні цистерни з невідомою хімічною речовиною, які, за словами рокосівчан, лежать у селі з 1979 року заросли бур'яном і чагарниками, без охорони і без нагляду, під палючим сонцем вони нагріваються, помітно парують, розносячи навкруги сморід.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про охорону земель» обєктом особливої охорони держави є всі землі в межах території України». Згідно з ст.3 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища основними принципами охорони навколишнього природного середовища, серед інших, є: гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоровя людей; запобіжний характер заходів щодо охорони природного середовища.

Відповідно до ст.1, 33 Закону України «Про відходи» небезпечні відходи – відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоровя людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними. Забороняється несакціоноване скидання і розміщення відходів, у тому числі побутових, у підземних горизонтах, на території міст та інших населених пунктів, на територіях природного-заповідного фонду, на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, в межах водоохоронних зон та зон санітарної охорони водних обєктів, в інших місцях, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоровя людини.

Зважаючи на вищевикладене, також з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.05 2011р. №577-р «Про затвердження Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки», вимагаю вжити невідкладних заходів для активізації та продовження процесу утилізації небезпечних відходів, встановити кінцеві строки повної та остаточної їх ліквідації, а також визначити перелік заходів контролю і моніторингу за процесом утилізації цих небезпечних відходів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.