Відкритий доступ не такий відкритий

29 вересня 2013, 19:02
Власник сторінки
0
936
Відкритий доступ не такий відкритий

Враження від перегляду фільму відкритий доступ в Кінопанорамі

   В цю п'ятницю в мене був день максимального знаходження в медіатусовці України. 
В першій половині дня я відвідав http://www.smm.ua/ - тут були і блогери і digital-продюсери і керівники кампаній, а ще більше smm і digital менеджерів одним словом люди, які більше зв'язані з бізнесовою скаладовою українських медіа.  
  Все це проходило в готелі Русь там же я під кінець заходу згадав, що в цей же день ще один цікавий івент показ фільму "Відкритий доступ", як кажуть в народі, той що про Януковича і межигір'я. Глянув в Лещенка на сторінці (https://www.facebook.com/leshchenko.ukraine/posts/534366479967358) анонс, виявилось що це буде проходити в приміщенні кінотеатру "Кінопанорама" (вулиця Шота Руставели, 19). Це було ну прямо зовсім поряд. Незважаючи, що була п'ятниця, а телефон розривався від варіантів "повісєть десь" я не задумаючись стартанув в Кінопанораму. 
  Тут мене чекала друга теж медіатусовка - журналісти, громадські активісти знову ж таки блогери і просто люди, які цікавляться суспільно-політичним двіжом були там. Я прийшов вже десь 10 хвилин по сьомій, зайшовши побачив, як люди в проході добивали якусь хавку і все це змахувало на фуршет. 
Потім, коли пройшов виявилось що це були бомжі, їх то я не сподівався тут побачити, але частіше за все учасники всяких там фуршетів не дуже то і відрізняються від тих за бомжів за поведінкою).  Пройшов я далі на другий поверх  безпосередньо до залу де мали показувати фільм, там зустрів людей, які виходили із задимленого залу і мєнти норм розсікали виводячи бродяг. 
  
   Зайшов в твітер читнути, що тут робиться. В цілому все було так http://www.pravda.com.ua/news/2013/09/27/6998864/. Організатори вийшли і повідомили що треба почекати хвилин 10-15 поки вивітриться дим і можна заходити дивитися фільм. Я зачеківнився, запостив фоточки скрізь і спілкувався там з людьми що теж чекали. Обговорювали цю владну провокацію і "журналістів" з бейджами БОМЖ-ТВ.  Сумнівів в тому що це була провокація не було ні в кого в тому числі і в мене. Всі були в очікуванні, що ж це за такий фільм, що його покази зривають. 
   Прошло 20 хвилин і людей почали нарешті запускати до зали. Людей зайшло багато, але вільні місця на задніх рядах все ж залишались. Далі Наталія Соколенко дала швидкий старт показу фільму, який мав складатися із 5-ти новел, тобто 5-ти різних історій і анонсувала обговорення з авторами і учасниками після показу .

 
   Перша історія була про межигір'я далі порядок можу сплутати - про закриті школи, афганців ніби, які свою козацьку течію ведуть, про викладача, якщо не помиляюсь НАУ, в якого рейдери забирали житло і почалась п'ята історія, яку не вдалось додивитись.  Ось шматок із історії викладача НАУ, зняв його бо друзів в цьому університеті багато. 

  Одним словом перегляд цього відкритого доступу йшов легко, бували моменти, коли люди з Вітьки вихватували, були й емоційні моменти із життя людей. Одним словом - історія про межигір'я і 4 історії із життя людей, які ми бачимо щоденно. Скажу чесно по приходу додому важко щось виділити. Не знаю, що там супер скандального хто побачив, але пересічна програма гроші щоразу видає не гірші сюжети, правда менш схожі на фільми. Моя особиста думка, що без всього цього шуму цей фільм на ютубі і 25-ти тисяч переглядів не набрав би. З ішої сторони видно що над кожною кількахвилинною історією була клопітка і тривала праця, за що респект. Також думаю всі ці зривання показів нікому не потрібні, ну що там такого показали, щоб зривати?
  
  Пройшло кілька хвилин 5-тої історії і вийшла одна із організаторів і сказала, що приміщення заміновано і його потрібно покинути
  Тут відбулось ряд штук, які в мене дійсно викликали багато емоцій. Після слів про замінування від організаторів були вигуки із залу формату "та ясно що нічого не заміновано, давайте додивимось", але тут ця ж жіночка (сорі не знаю ім'я) переконливо наполягала покинути зал. Скажу чесно в мене тут склалось враження що такий хід подій максимально на руку організаторам, адже кращого закінчення як зрив показу і не придумаєш і тут журналісти з міліцією діяли як єдина команда мобілізуючи людей до виходу. Вже поприходу додому я читав фідбеки тусовки і підтвердив свої думки.  "Скандал - привлекает дополнительное внимание". 


  Коли вже всі почали виходити підірвався мужичок, який сказав, що фільм не є документальним, а однобоким і йому дуже прикро за українську журналістику. Я одразу врубив телефон щоб зняти цю перепалку:

  Люди почали звертати увагу на дідка і слухати його викладки. Але на нього одного зразу накинулась вся ця туча журналістів і одразу ж привісили його ярлички провокатора. Тут мене особливо здивувало як від нього почали відвертати увагу і одразу ж прискорились з тим щоб люди почали виходити, при чому виганяла людей не міліця. І як-завжди в таких моментах зарядки мого телефону не вистачило, але тут я побачив пацанів, які теж це знімали і одразу взяв контакт, щоб скинули потім відос. Ось власне і він:

   Ці 2 відоса є повним відображенням того що говорив цей дідок. Прийшовши додому я прочитав, що це "божевільний кінокритий Олександр Рутковський, який кричав, що такі фільми треба зривати"

  Я був там особисто і ці 2 відоси, що вище повністю передають слова цього хай буде "божевільного критика" - ну жодного слова про те, що треба зривати такі фільми він не сказав. Натомість епічним було інше, як тусовка журналісів "СТОП ЦЕНЗУРА" парилась про те щоб це ніхто не знімав. І якщо тут https://www.facebook.com/photo.php?v=624677870918315 вважається нормальним дискусія з бомжами, то тут http://youtu.be/INsBO9S8Ddc?t=52s  говорять що це не для нас.

 

   Просто гляньте момент відо http://youtu.be/dHPBL0-z4C8?t=3m30s де одна журналістка ( не знаю як її звати) відганяє інших, що змімають цього Рудковського. На скріні вона відганяє журналістку телекритики, що підготувала цей матеріал http://video.telekritika.ua/show/podii/1671-korrespondent_bomzh-tv_-_militsii_nizia_poltora_chasa_kino_posmotret_posle_raboty%21_29.09.2013

   Ситуація з дєдом не розрулювалась, його продовжували і слухати і знімати і тут, ще одна дівчина взяла роботу міліції на себе і просто виталкала цього дєда під приводом того що треба звільнити поверх http://youtu.be/dHPBL0-z4C8?t=7m15s. 

    Фінал - ще один зірваний показ відкритого доступу http://www.pravda.com.ua/news/2013/09/27/6998868/

Фінал влаштував напевно всіх - мєнти відзвітували про пророблену роботу. Організатори показу отримали ще одну дозу піару та сенсаційності фільму. Провокаторів зачмирили, ніби все ок. 

Чув, як люди питали в організаторів, чому не викладете відео на ютуб - у відповідь сказали, у нас ще 10 показів по містах України. В інтернеті я читав аргументи, що не викладають бо ці фільми ще в фестивалях мають брати участь. 

Дійсно для іноземних послів та іноземної спільноти в цих фільмах може щось і є емоційне, а в Україні цю емоційність досягають за рахунок отаких от показів - така моя відповідь. Бо резонансу в неті точно не буде, ну просто 100%.

Особисто я задоволений своїм походом, побачив все що описали в новинах на власні очі. І як там кажуть: "Ідеальної роботи на цьому ринку зараз немає."

--------------------------------------






Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.