Хто і нащо влаштував Україні FARE well party?

30 вересня 2013, 15:53
Власник сторінки
кандидат философских наук, политический аналитик
0
309
Хто і нащо влаштував Україні FARE well party?

"Is fecit cui prodest" – зробив той, кому вигідно – стверджували римські юристи. Отже, кому вигідні антиєвропейські настрої в Україні?

Рішення Дисциплінарного комітету Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) вжити санкцій проти Україні, зроблене на підставі висновків Міжнародної асоціації по боротьбі з расизмом і неонацизмом на спортивних аренах (FARE), обурює не стільки своєю упередженістю, некомпетентністю, скільки відвертою політичною заангажованістю. Від цього рішення смердить газом…

Почну із твердження FARE немов всі експерти та волонтери організації політично нейтральні і незаангажовані. Проте, погодьтеся, коли висновок FARE підписують представники країни, національна збірна якої є одним з головних конкурентів збірної України за вихід з групи, мимоволі виникають сумніви щодо неупередженості "експертів". Можливо я помиляюся, але грати на виїзді при порожніх трибунах збірній Польщі буде набагато комфортніше. Не забуваймо також, що у вигляді покарання "експерти" вимагали ще й позбавити збірну України трьох очок,  що також суттєво покращило б шанси "біло-червоних" на вихід хоча б до стадії плей-офф. І це лише об‘єктивний бік, пов‘язаний з цілком раціональними інтересами "незалежних" експертів. Хоча, мабуть, не зайвим буде водночас зазначити й суб‘єктивний бік справи, а саме – ставлення багатьох поляків до УПА та її чільників. Як би там не було, але вищенаведене дає вагомі підстави сумніватися в об‘єктивності та незалежності польських експертів FARE.

Особисто у мене викликає чимало запитань і постать координатора програм FARE у Східній Європі – пана Павла Клименка. Цікаво, чим колишній ультрас "Арсеналу",  прибічник "лівих ідей" та антифа, який активно співпрацює з представниками деяких відверто проросійських організацій, заслужив право представляти FARE? Хто це взагалі? Дивлюся на таких експертів і мимоволі згадую слова Леся Подерв‘янського: "Кричить я гуру, я учитель! Несіть усі мені по три рубля і мудрості вам дам я дох…я! А сам читати вміє по складах…"

Виникає чимало запитань і до інших "експертів" FARE, які мають сміливість і нахабство вносити до списків забороненої символіки прапори під якими наші діди захищали СВОЮ землю, СВОЮ власність, СВОЇ сім‘ї від коричневої та червоної чуми. Перед тим як таврувати "фашизм" в Україні варто було б експертам ознайомитися з працями Я.Грицака та М.Рябчука, які присвячені національно-визвольній боротьбі українського народу. Не зайвим було б також ознайомитися з працями Саїда про боротьбу поневолених народів з колоніалізмом та соціальні тенденції у постколоніальних країнах.

 До речі, експертам на замітку: найчисельніша армія фашистських колоборантів – РОА (армія генерала Власова нараховувала біля 800 тис. вояків) – воювала під російським триколором. То може на цій підставі FARE заборонить державний прапор Російської федерації як фашистський символ? 

Хтось колись вирішив, що число 88 означає нацистське вітання  "Heil Hitler!" лише на тій підставі, що літера Н восьма у латинській абетці. Тепер футболка з номером 88 – прояв фашизму? Ок. Пропоную також заборонити футболки з номером 6, бо це число Люцифера. Віват інквізиція! Про номер 69 навіть не наважуюся говорити…Бо звинуватять у поширенні та пропаганді порнографії.

Між іншим, експертам FARE варто взяти до уваги той факт, що футбольні матчі відвідують десятки тисяч людей. Причому більшість з них "унівєрсітєтав нє канчалі" і тому тлумачити якійсь жести чи вигуки окремих придуркуватих дегенератів як прояви масового расизму – м‘яко кажучи, велике перебільшення. Футбол – це не опера, не балет. Тут закони жанру трохи інші – вболівальники дозволяють собі значно більше ніж відвідувачі арт-галерей. І до цього треба ставитися з розумінням. Бо інакше, футболісти почнуть подавати позови до суду на вболівальників за образу особистості, кожного разу після того як не влучать у ворота. А про суддів годі й казати, бо на їхню адресу образи  лунають не лише з фанатських секторів.

Перелік безглуздих і штучних закидів можна продовжувати. Але наразі важливіше спитати: кому вигідно щоб ця тема з‘явилася на порядку денному? Хто вкотре розігрує "карту фашизму в Україні"?  Хто зацікавлений у тому щоб наростав ком взаємного невдоволення європейців українцями та українців європейцями? Хто зацікавлений у тому щоб викликати гнів українців проти європейських інституцій та соціальних практик?

В контексті російської істерики з приводу підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС  наведені вище питання стають риторичними. Весь цей сир-бор не більше ніж ще одна страва, приготовлена кухарями кремлівської політичної кухні для farewell party України. Тому не варто піддаватися на провокації. Зберігаймо спокій!

FARE з подачі росіян не подобаються портрети Бандери та Шухевича? Ок. Як альтернативу можна використовувати портрети Мазепи та Виговського. Можна, зрештою, використовувати й портрет Джохара Дудаєва. Ці персонажі точно не були фашистамиЯкщо поляків так обурюють "фашистський" галицький лев та символіка УПА тоді можна замість неї використовувати портрет Богдана Хмельницького. Або Олександра Суворова – так би мовити як свідчення російсько-польської дружби – росіянам сподобається і ускладнить порозуміння між Газпромом та польськими експертами FARE.

Словом, завжди можна щось використовувати замість чогось. Можно багато чого зробити, аби потролити сусідів та опонентів, але нащо? Може все-таки не варто використовувати ідеологічну пропаганду там, де мусив би бути спорт.

І тому я погоджуюсь з FARE лише в одному – не треба перетворювати стадіони на мітинги та політичні маніфестації. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.