Студенти при владі

02 жовтня 2013, 12:27
Власник сторінки
Голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації
0
228

Cтуденти провідних ВУЗів столиці на цілий день замінили чиновників РДА і стали владою Голосіївського району

Зранку 27 вересня в приміщенні Голосіївської районної адміністрації панувало незвичне пожвавлення. Метушилися співробітники, журналісти, а між ними - молоді люди із заклопотаним виглядом, одягненні в строгі ділові костюми. Саме вони студенти провідних ВУЗів столиці -  на цілий день замінили чиновників РДА і стали владою Голосіївського району. Ця непересічна подія сталася в рамках Дня молодіжного самоврядування. Провести такий експеримент і на певний час віддати владу молодим я хотів давно. Зізнаюсь, що був тут і особистий інтерес. Хотів аби сьогоднішні студенти пройшли тренінг в умовах наближених до «бойових». Таким чином поступово готувалася б зміна для нашого покоління державних службовців. А ще розумів, що такий досвід змусить молодих людей по-іншому подивитись на роботу чиновників. Стереотип про те, що тут, мовляв, «не пашут, не сеют, не строят» вивітриться зі свідомості за один день.

Всього в незвичайному експерименті взяли участь 36 дублерів, які замінили начальників управлінь, заступників голови та керівника апарату адміністрації. Мені також довелося на день поступитися своїм кабінетом студенту Університету біоресурсів і природокористування Олександру Масличу. До речі, до підбору цих дублерів районна влада не мала жодного стосунку. Процесом керували студентські ради і сама ідея попрацювати чиновником викликала неабиякий ажіотаж в середовищі молоді. Наприклад, конкурс на посаду голови РДА становив 8 осіб на місце.

Але студенти, які в цей день планували розслабитися, насолоджуючись владою, жорстоко прорахувалися. Хоча й день ми обрали, нібито, не важкий – п’ятницю. Але так співпало, що перші соціальні об’єкти почали підключати до опалення. А тут без позаштатних ситуацій не обходиться. Тому у молодих чиновників не вийшло відсидітися в кабінетах. Довелося по багатьом питнанням виїжджати на місця і спілкуватися з людьми.

Ми намагалися підлити масла у вогонь. Влаштовували всіляки каверзи, незручні ситуації, нагнітали пристрасті і навіть організували імпровізований студентський мітинг під стінами адміністрації. Хотіли подивитися як молодь діятиме в напружених екстримальних ситуаціях. Чи не розгубиться, чи не побіжить за допомогою до старших товаришів? До честі молодих управлінців - вони не розгубилися. Ні під час прийому громадян, ні під час засідання численних комісій, ні під час зустрічей з ініціативними групами мешканців не дали слабину і намагалися використовувати дипломатію для врегулювання конфліктних ситуацій.

Під кінець робочого дня вони зізнались, що по-новому поглянули на діяльність районної влади. Виявилось, що робота чиновника - це не бездумне перекладання папірців. Це управління складним механізмом, це вникання в господарські дрібниці, починаючи від вкраденого каналізаційного люку і закінчуючи плануванням розміщення соціальної інфраструктури. Очевидно, що такий обмін досвідом пішов всім на користь. Особисто для мене свіжий незашорений погляд молоді на діяльність районної влади також був корисним.

Головне, що обидві сторони залишились задоволеними позитивним результатом. І на цьому ми не збираємось зупинятися. Наша мета – зробити владу прозорою. Вже є ідея весною провести цілий тиждень такого незвичайного місцевого самоврядування. І в крісла чиновників посадити не лише студентську молодь, але й учасників Органів самоорганізації населення (ОСН). Думаю, такі експерименти найкраще зближують владу та людей, ведуть до порозуміння і компромісу. І звичайно ж готують кадровий резерв людей, які завтра прийдуть нам на зміну.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.