Про роль маленьких країн в історії

03 жовтня 2013, 13:53
Власник сторінки
коммерческий работник
0
1027

Литва

Ті, хто мене знають особисто, можуть підтвердити, що я взждицьки мав слабкість до цієї країни. І бував там декілька разів і цікавлюся історією цієї такої незрозумілою більшості моїх знайомих прибалтійської парламентсько-президентсьскої републіки. 

Знаєте зокрема чому?

Хтось з вас бачив персонажів з Литви тут на блогах, які б нехай навіть не щодня, просто періодично, та бог з ним... хоча б раз щось написали, на кшталт: "Вы такие-сякие украинцы! Знаете сколько вам будет стоить вступление в таможенный союз с Россией..," і т.п. Правда звучить смішно? Бо воно смішно і є :)

Хтось скаже, що литовцям пофігу доля українців. Скажу чітко - ні! Я це знаю і з особистого спілкування з литовцями і, якщо мій особистий досвід для вас - не показник, ви це можете для себе підвердити, коли зарулите в будь-яке ОККО і безкоштовне не візьмете на столі в кафешці якісний і дорогий на вигляд журнал, який має назву, якщо не помиляюсь: "Литва: шлях до успіху". Там ви зможете знайти статті, де авторами є персони починаючи від посла і першого президента Литви, до панів Сабоніса і Марчюльоніса )

Третується та сама тема: геополітичного вектору східноєвропейської країни, але наскільки більш цивілізований, біль шановливий по відношенню до мене, користувача цієї інформації, підхід. 

Ця країна, яка чи ненайбільше постраждала під час виходу з СРСР від залежності від Росії наразі, використовуючи лише здоровий прагматичний підхід, цивілізовані важелі політики зробила, наприклад, лише за останні пару років наступне:

1) була одна з основних прибічників і локомотивів євроінтеграції України, Молдови і Грузії в ЄС. На цьому шляху, звертаю Вашу увагу, вона боролася з Росієї зі всіма її ресурсами, але недолугим керівництвом, а також і з українською владою, яка закладає свій особистий інтерес навіть в подібні договори;
2) організувала в листопаді 2013 року саміт у Вільнюсі, на якому Україні дали найбільші в її історії шанси на підписання серйозної угоди з ЄС про асоційоване членство;
3) Литва дозволяє собі подібні заяви: Как сообщалось ранее, глава МИД Литвы Линас Линкявичюс заявил, что Литва может заблокировать сообщение с российским анклавом – Калининградской областью, в случае если Москва "не прекратит давление на своих соседей".
4) з Вільнюса прозвучала заява зампреда комісії з питань конкуренції в ЄС Хоакіна Альмунью про підготовку позову до Газпрому у зв"язку із зловживанням монопольним положенням в ряді країн Центральної Європи

Я думаю, що якщо Україна має дякувати якійсь країні, яка так наполегливо відстоює її інтереси без очевидного особистого зиску, то це саме Литві, можливо ще Швеції. Просто прошу звертати увагу на тих людей, народи і країни, які протягують  нам руку допомоги.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.