ЧИ Є В УКРАЇНИ ШАНС НА ПРОБАЦІЮ?

13 жовтня 2013, 15:15
Власник сторінки
Президент адвокатського об'єднання "Ти і Право"
0
42

ЧИ Є В УКРАЇНИ ШАНС НА ПРОБАЦІЮ?

Новелою українського законодавства та пенітенціарної системи в цілому може стати проект Закону України "Про пробацію", вже прийнятий у першому читанні (10.10.2013).

Нормативний акт є довгоочікуваним правовим кроком України на шляху до євроінтеграції, тому, на мою думку, він заслуговує на окремий юридичний аналіз.

Почнімо з того, що пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, які застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до осіб, яких притягнуто до кримінальної відповідальності, та забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності. Осіб, відносно котрих здійснюють пробацію, називають клієнтами пробації. Відповідно до проекту пробація буває трьох видів: досудова; наглядова та пенітенціарна.

Умовно ці види я називаю можливими стадіями порятунку злочинця. Так, досудова пробація забезпечує суд формалізованою інформацією, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності, з метою прийняття судом справедливого рішення про міру відповідальності особи. Органи пробації роблять не тільки соціально-психологічну характеристику особи, а й оцінку ризиків вчинення нею повторного кримінального правопорушення; висновок щодо можливості виправлення без обмеження волі або позбавлення волі на певний строк. Мало того, особі, яка притягається до кримінальної відповідальності, надається можливість брати участь у підготовці досудової доповіді. Наглядова пробація вважається наступною стадією впливу на долю клієнта пробації. ЇЇ здійснення полягає у застосуванні наглядових та соціально-виховних заходів щодо засуджених до визначених видів покарань. Саме на цьому етапі органи пробації реалізовують пробаційні програми щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Пробаційна програма, в свою чергу, передбачає комплекс заходів, спрямований на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити. Остання, пенітенціарна пробація, мені здається найбільш важливою, тому що вона включає підготовку осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб за обраним ними місцем проживання після звільнення. Таким чином, відповідно до законопроекту органи пробації у взаємодії з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування будуть сприяти засудженим, які готуються до звільнення у: визначенні місця проживання після звільнення; влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених; госпіталізації до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги; працевлаштуванні працездатних осіб. Це дасть можливість особам, що відчули "запах свободи", не розгубитись та знайти своє місце поза межами грат. Адже часто рецидив злочинів психологи пояснюють тим, що люди просто звикли до того режиму, котрий у них був в місцях позбавлення волі, тому й вчиняють правопорушення повторно, щоб повернутись назад.

Законопроектом також визначені особливості пробації щодо неповнолітніх, зокрема пробація щодо осіб віком від 14 до 18 років. Вона буде здійснюватися органами пробації у взаємодії з органами і службами у справах дітей, спеціальними установами та закладами, які здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень. "Родзинкою" законопроекту, на мою думку, стала європейська практика залучення до роботи з клієнтами пробації волонтерів (добровольців). Це особи, які досягли вісімнадцятирічного віку та уповноважені органами пробації і волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов’язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі. Я вважаю, що така волонтерська система є взаємовигідною, як для волонтерів, так і для клієнтів пробації та державного бюджету. Волонтери будуть займатись клієнтами пробації і в той же час навчатимуться на помилках інших. І все це абсолютно безкоштовно для держави.

Наостанок можна лише зазначити, що система пробації вже давно успішно функціонує в багатьох країнах світу, зокрема у державах Європейського Союзу. Ось чому я сподіваюсь, що вона приживеться й у нас та безпосередньо вплине на скорочення рівня злочинності у державі.

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.