Долар проти гривні: дилема вкладника

14 жовтня 2013, 10:52
Власник сторінки
к.е.н., модератор Bankografo.com, викладач кафедри банківської справи КНЕУ
0
187

Протягом 2013 року спостерігається омріяна регуляторами тенденція росту гривневих депозитів у структурі вкладів, тоді як частка депозитів в іноземній валюті знижується.


Протягом 2013 року спостерігається омріяна регуляторами тенденція росту гривневих депозитів у структурі вкладів, тоді як частка депозитів в іноземній валюті знижується. Про це свідчить аналіз, проведений Bankografo.com в рамках останнього дослідження депозитного ринку України.

Причини зниження популярності долара серед вкладників слід шукати в природньому бажанні збільшити свої доходи від заощаджень, адже відсотки за гривневими депозитами перевищують депозитні ставки по долару приблизно удвічі.

Депозитні ставки за класичними депозитами 2013-OCTДані станом на 04.10.2013, «Аналітичний огляд банків. Депозити.October 2013″, Bankografo.com

Крім цього, в людей поступово затихає страх перед девальвацією, котра потенційно може «з’їсти» додаткові доходи від гривневих вкладів. Чим далі від нас 2008 рік, тим сміливіше ми дивимось у майбутнє. А фантастична курсова стабільність гривні протягом останніх років, отримана за рахунок валютних інтервенцій, сприймається за данність, як це було в попередні періоди регульованої фіксації курсу.

Песимісти показують на худаючі золотовалютні резерви і згадуюють 1998 та 2008, оптимісти хизуються високими процентними доходами. Ось так і живем…

Депозитні ставки за накопичувальними депозитами 2013-OCTДані станом на 04.10.2013, «Аналітичний огляд банків. Депозити.October 2013″, Bankografo.com

Не варто забувати також про стимули НБУ, що проводить роботу з населенням по укріпленню іміджу гривні. З банками регулятор говорить по іншому — наприклад збільшує нормативи резервування за вкладами в інвалюті, що робить доларове фондування більш дорожчим.

Депозитні ставки за ощадними депозитами 2013-OCTДані станом на 04.10.2013, «Аналітичний огляд банків. Депозити.October 2013″, Bankografo.com

Окрім вічної дилеми «у якій валюті тримати вклади», постає дилема номер 2: «у якому банку відкривати депозит?». Дивлячись на графіки, презентовані вище, можна чітко оцінити масштаб розбіжностей у депозитних ставках між окремими банками першої 25-тки лідерів депозитного ринку.

Якщо хочеться максимальної дохідності в межах цієї групи банків — фокус уваги привернуть пропозиції банків з правої-верхньої частини графіків. Усі ці банки належать вітчизняним інвесторам. У деяких із них були проблеми в минулому: у когось із вкладниками, у когось із поверненням кредитів. Деякі позиціонують себе як агресивні гравці на ринку високодохідних роздрібних кредитів, що ніби обгрунтовує таку висоту депозитних ставок.

Однак, якщо подивитися на кредитні рейтинги лідерів за ціновими пропозиціями, можна помітити, що вони, якщо взагалі є, то не надто високі.

Банки з високими кредитними рейтингами знаходяться в лівому нижньому кутку усіх графіків, пропонуючи найнижчі депозитні ставки.

Тобто, якщо вкладник хоче спати спокійно, в нього лишається два виходи:

- або погодитися на вдвічі а то й втричі нижчі відсотки,

- або покласти кошти на максимальний процент, переконавши себе і навколишніх, що рейтингові агентства помиляються, а його власна система оцінки надійності банків є більш дієвою.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.