Сортування сміття: парламентські фантазії та реальність

16 жовтня 2013, 06:30
Власник сторінки
Голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації
0
218

У парламенті вирішили суворо карати всіх, хто не сортуватиме сміття

Нещодавно в парламенті зареєстрували кілька законопроектів, спрямованих на те, аби боляче вдарити гривнею по українцям, які досі не перейняли поширену європейську практику сортування твердих побутових відходів, тобто сміття. Нагадую, що в Європі мешканці міст до 80% відходів сортують ще в квартирах та викидають їх у різні контейнери. Це дозволяє повторно переробляти більшість сміття, частину перетворювати на компост і лише невеликий відсоток спалювати. Про сміттєзвалища, в нашому розумінні, там вже давно забули.

Тепер народні обранці хочуть пришвидшити пересадку цієї системи на наш грунт. Сама по собі вона принесе нашим містам і, зокрема Києву, хороші плоди. Перш за все, врятує природу від неконтрольованого розширення площ сміттєвих полігонів, які з кожним роком поглинають все більше території. Не треба забувати, що великі міста - це грандіозні "фабрики" по виробництву сміття. Вони завжди були такими, в різні часи та в різні епохи. Але рівень цивілізованості міста визначався вмінням людей оперативно утилізувати продукти власної життєдіяльності і не захаращувати ними все навкруги.

На жаль, сьогодні в сфері поводження з відходами від передових європейських країн ми відстали мінімум років на двадцять. Причина в тому, що всі ці двадцять років сміттєвим питанням ніхто не переймався, відкладаючи його рішення в довгий ящик. Не створено відповідної інфраструктури у вигляді пунктів прийому різного роду сміття, компанії, які займаються його вивезенням, не зацікавлені в сортуванні відходів, немає потужностей для переробки решток життєдіяльності в сировину, яку можна використати повторно.

І один з найважливіших факторів. Люди ментально не готові включитися в процес сортування сміття, щоб здійснювати його у своїх квартирах. В Європі цьому передувала багаторічна потужна інформаційна кампанія. У нас цей процес лише починається. На щастя, з приходом в КМДА справжніх професійних управлінців справа зрушила з мертвої точки. Все більше з'являється контейнерів для роздільного збору різного виду сміття. Людей починають інформувати про переваги такого способу утилізації відходів.
 
Зокрема, у Голосіївському районі на території ЖЕКу «Голосієво» вже півтора роки триває експеримент з впровадження  нових екологічних смітників. Там розмістили два модуля, у кожному з яких знаходиться по п’ять контейнерів. Їх висота скалдає  2,8 метри, але на 60% вони заглиблені у землю. 
Ще одна особливість «новинки»  – герметичність. Туди не залазять гризуни та бездомні тварини, також до них не мають доступу безхатченки. В баки не потрапляє волога, вони не іржавіють та не деформуються. І, звичайно,  контенер ділиться на кілька ємностей для сортування сміття –для сухих фракцій (макулатура, полімери, метали та ін.) та харчових відходів.
Забирають сміття з чаш контейнерів за допомогою спеціальної техніки – робиться це швидко і безшумно.
Я з впевненістю можу сказати, що експеримент був вдалий. І мешканці готові прийняти «новинку». Головний плюс люди побачили у своїх платіжках – тариф на послугу нижчий, адже вивозити сміття з таких контейнерів потрібно у два-три рази рідше, ніж зі звичайних. Це при тому, що жодних неприємних запахів та іншого дискомфорту мешканці житлового комплексу не відчули.
Ми готові до впровадження нових сміттєвих баків на території всього району. Наразі ведуться переговори з підприємством-постачальником нових баків та міською держадміністрацією щодо їх розміщення.

Інша справа, що далеко не все залежить від міської та районної влад. Потрібні докорінні зміни на законодавчому рівні. І йдеться не стільки про запровадження штрафів, скільки про чітке законодавче визначення термінів, чіткий розподіл сфер відповідальності, впровадження економічних стимулів.

Важливо, що сьогодні уряд вже затвердив Концепцію загальнодержавної програми про поводження з відходами на 2013-2020 рр. Зокрема, вона передбачає створення сучасної інфраструктури збирання, заготівлі та утилізації відходів, залучення інвестицій у сферу поводження з відходами.
А що стосується штрафів, які сьогодні так активно лобіюють деякі нардепи, то, можливо, з ними варто зачекати. Адже, не створивши умов, парламент лише прийме черговий закон, який просто реально не працюватиме. Не будуть же щодня штрафувати 90% українців? Чи поставлять до кожного сміттєвого контейнера по міліціонеру?
Тому, перш ніж фантазувати на тему сортування сміття, варто на початку перейнятися реальними речами. Потрібна копітка робота, яка займе багато років. Головне, що вона вже розпочалася, тож можна сподіватися на позитивний результат.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.